Tuinverlichting / electriciteit

Mbr99

  • #1
Beste lezer,

Ik had in de tuin 4 stuks lampjes 12volt en een travo output ook 12v. In de loop der jaren zijn enkele lampen kapot gegaan, nu brand er nog slechts 1. Ik bedoel niet dat de lampjes zelf kapot zijn maar de hele lamp zelf.

Nou heb ik een geheel nieuw lamp (1) unit gekocht, ook voor 12v gebruik, om te kijken of het was is. Toch krijg ik dat lampje niet werkende. Ik dacht eerst dat het lampje zelf kapot was ook al is die nieuw maar vervangen mocht niet baten. Als ik het lampje eruit haal en een huis tuin en keuken volt metertje er tegenaan houd, krijg ik netjes 12v in mijn display. Stroom staat er dus op. Wat kan er dan mis zijn? Ik heb echt geheel geen verstand van dit soort electriciteits zaken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dit zou kunnen duiden op een slechte verbinding met veel overgangsweerstand.
Dat je zonder belasting 12 v meet betekent dat er wel een verbinding is met de trafo.
Doordat er waarschijnlijk tussen de lamp en de trafo ergens een slechte verbinding zit met een hoge weerstand (veroorzaakt door corrosie op de verbinding) zakt de spanning ter plaatste van de lamp in elkaar zodra er een stroom gaat lopen als de lamp wordt aangesloten.

Dus op zoek naar slechte verbindingen en die volgens de juiste richtlijnen aansluiten.
 

Mbr99

  • #3
Beste frank,

Dank voor je antwoord. Er bleek een 'lek' onder de aarde bij 1 van de oude lampen te zitten. Direkt al het oude spul verwijderd, nieuwe lampen gekocht, geplaatst en alles werkt weer. Een mooi verlichte tuin dus.

Nogmaals dank.

Marcel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu