Trommel, motor draait niet - Indesit 1057W

Lujo

  • #1
Hallo,

Ik heb net mijn wasmachine opengemaakt (Indesit WN 1057 WO).

Volgende geconstateert:

- Koolborstels zijn 1,5 cm (ooit heb ik ze vervangen en toen waren ze nieuw rond 2,5 cm)
- Riem slipt niet
- Trommel draait met de hand zonder problemen dus er zit niks vast.

- Je ziet dat de motor trommel in de beweging probeert te krijgen maar dat dat niet lukt. Als ik de motor een beetje met de hand help dan begint trommel te draaien maar erg langzaam.

- Als ik riem erafhaal om te zien of motor zonder trommel draait geeft dat geen enkel verschil. Dus zowel met als zonder trommer heeft motor moeite met draaien. Ik moet het dus eventjes met de hand helpen en dan draait ie wel maar erg langzaam.

- Tijdens het draaien van de motor zie ik vonkjes ontstaan.

Ik ga vanuit dat het niet aan de versleten koolborstels ligt aangezien ze nog 1,5 cm zijn. Vorig keer toen ik problemen kreeg waren ze maar 0,5 cm.

Hopelijk is dit genoeg informatie.
 

Lujo

  • #2
Net bovenste deksel geopend. Riem afgehaald en wasmachine aangezet. Er komen constant vonken uit de motor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Controler de koolborstels op lengte, meestal slijt de ene borstels harder dan de andere.
Zijn de koolborstels beide meer dan 15 mm of meer dan is zo goed als zeker de rotor kapot en moet de motor vervangen worden.
 

Lujo

  • #4
Wat zou z'n motor kosten. Wasmachine is 15 jaar oud en motor vervangen lijkt mij te dure investering voor zo'n wasmachine.

Kan het niet iets anders zijn?
 

Rostie-rostellie

  • #5
Dag Lujo,

1 - Ga even na of de koolborstels goed los zitten en de collector raken !! ga na of de veren nog genoeg druk uitoefenen op de borstels !! dit is zeer belangrijk !! dit kan de vonken veroorzaken !!
is het loopvlak van de borstels mooi glad of ruw ? wat is de kleur van het collectoroppervlak ? het kan nooit kwaad ondanks de lengte van de borstels om deze eens te vervangen, inclusief eventueel de veren als ze al niet aan de borstel vastzitten. (dit is geen overkomelijke kost)

2 - Een tweede mogelijkheid is de condensator die op de motor geplaatst is, (nogal een tamelijk groot cilindrisch voorwerp met 2 draden) als deze defect is kan de motor niet op eigen kracht in beweging komen, en aangezien hij het wel doet als je hem een handje helpt zou dit eventueel ook de oorzaak kunnen zijn.

Hopelijk helpt dit om uw probleem op te lossen, laat zeker eens iets weten aub.

Groetjes,
Danny
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Lujo schreef:
Ik ga vanuit dat het niet aan de versleten koolborstels ligt aangezien ze nog 1,5 cm zijn. Vorig keer toen ik problemen kreeg waren ze maar 0,5 cm.
Er zit dus geen condensator op de motor, die zitten er nooit op maar altijd op een andere plaats.

Met het eerste deel van het verhaal ben ik het mee eens.
 

Lujo

  • #7
Jan, is jouw quote voor mij bedoeld of Rostie-rostellie?

Als het richting mij is wat bedoel je met het eerste deel van het varhaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De quote is bedoeld voor beiden, zoeken op iets wat er niet is levert weinig op, er zit geen condensator op de motor :wink:

Wat Rostie-rostellie schrijft onder punt 1 klopt wel, er kan een koolborstel vast zitten of een veer kapot of verbrandt zijn, d spanning is dan van de veer af en er ontstaan vonken, vonken ontstaan ook bij te korte koolborstels.
Daarom de koolborstels zorgvuldig controleren.
 

Rostie-rostellie

  • #9
Hallo,

Punt 2 is een tip!! heb tijdje geleden hetzelfde probleem gehad met mijn droogautomaat, de aanloopcondensator bleek defect en deze bevond zich in de onmiddelijke omgeving van de motor, na vervanging (+/- 10€) was alles terug in orde !! misschien toch eens goed nagaan !! zelfs als hij op een andere plaats zit kan hij evengoed het probleem veroorzaken hé Jan !! :?

Welk merk en type is het wasmachine aub ??

Groetjes,
Danny
 

Rostie-rostellie

  • #10
Hallo,

Nog even deze link meegeven !! :wink:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Condensatormotor
Misschien kan dit overtuigen om toch maar naar een condensator uit te kijken ergens in de machine!! :roll:
Veel erger kan natuurlijk dat de hulpwikkeling zelf onderbroken is, en dan zit er maar een ding op !! motor vervangen ( eventueel een gereviseerde) wat vrij prijzig kan zijn !! :shock: of uitkijken naar een nieuwe machine .... :-|
Maar geloof mij.... een motor geeft het niet zo vlug op hoor !! :)

Veel succes !!
Danny
 

Lujo

  • #11
Het betreft een Indesit WN 1057 WO (op de voorkant staat W 1057) sticker geeft aan Indesit WN 1057 WO

Het is dus eentje van 15 jaar oud. Daarom twijfel ik of het zin heeft om te te gaan uitproberen. Terugbrengen is dan niet mogelijk.
 

Rostie-rostellie

  • #12
Hallo,

Het is inderdaad al een oude machine, maar als deze voor de rest nog goed functioneerde zou ik die minieme kost wel wagen om eens uit te kijken voor deze condensator te vervangen, is maar een kwestie van enkele Euro's (+/- 10€ ) maar aan jou de keuze natuurlijk !! laat toch iets weten aub, wat ook je beslissing is !!

Groetjes,
Danny
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Als je er geen verstand van hebt moet je geen antwoorden geven die van geen kant kloppen, een droogautomaat zit anders in elkaar dan een wasautomaat.
Je antwoorden kunnen de vragensteller veel geld en tijd kosten zonder resultaat.

Nogmaals, bij een koolborstelmotor zit geen condensator.
 

Lujo

  • #14
Iedereen bedankt voor het meedenken.
Ik heb koolborstels nog een keer goed gecontroleerd. Ze waren netjes afgesleten, lang genoeg 15mm en veertjes waren ook in goede staat.

Mijn vermoeden was dan ook dat de rotor stuk is en dat vervangen (motor dus) leek mij niet waard voor een 15 jaar oude wasmachine.

Vandaar dat ik besloten heb om een nieuwe te kopen.
 

Rostie-rostellie

  • #15
JAN,

OK ! Ik geef toe dat ik mij vergist heb, ik heb beide type motoren door elkaar gehaald, waarvoor mijn excusses, :? maar ik ben dan ook al heel wat jaren uit deze matterie uit, :oops: trouwens.... de toon die jij aanslaat bevalt mij niet :x mijn bedoeling was enkel om te helpen en niet om mensen op kosten te jagen !! er zijn andere manieren om zo iets duidelijk te maken :wink: vergissen is menselijk... of niet...? misschien denk jij dat je GOD DE VADER BENT !! :?: :lol:

LUJO,

Sorry voor de vergissing, :oops: hopelijk heb ik je niet in verwarring gebracht ? :cry:
Gezien de leeftijd van de machine lijkt het mij de beste oplossing om een nieuwe aan te kopen, want op die leeftijd blijven andere problemen in de nabije toekomst niet uit natuurlijk.... :?

Groeten,
Danny
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik ben niemand anders als iemand die probeert klussers aan een goede oplossing te helpen.
Ik denk dat het verschil ligt in de manier waarop, wanneer ik niet exact weet waarover de vraag gaat en de oplossing niet weet zoek ik het uit en plaats dan mijn reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu