Trekplaat-balk tussen spanten weghalen, kan dat?

Thomas-30

  • #1
Op het gevaar af dat jullie me naar een bouwkundige doorverwijzen, toch even een poging...

Situatie: Het betreft een huis uit 1921. De 'trekplaat' tussen beide spanten op onderstaande foto was onderdeel van een constructie waar het einddeel van de gemetselde schoorsteen op leunde. Er liep parallel met de gordingen een balk vanaf het midden van de trekplaat naar de tussenmuur met de buren (waar het trapje op de foto tegenaan staat), waarop de gemetselde schoorsteen steunde.



Mijn vraag: ik heb de schoorsteen helemaal weggehaald, en vraag me af of ik nu ook deze 'trekplaat'-balk weg kan halen. Hij zit namelijk op een vervelende hoogte. Volgens mij zetten er geen (naar buiten gerichte) trekkrachten meer op de spanten. Kan ik bijvoorbeeld bovenin, waar de spanten bij elkaar komen, aan beide kanten van de spanten een driehoekje multiplex monteren?

Ter info: iets verderop zit een haaks geplaatst dakdeel, met kilgoot. Misschien dat dit nog impact heeft die ik niet overzie?


Ook ter info: de trekplaat-balk zit met een 'zigzag' verbinding op de spanten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Thomas-30 schreef:
Op het gevaar af dat jullie me naar een bouwkundige doorverwijzen, toch even een poging...
Je geeft zelf het antwoord al. Er komt iets meer bij kijken dan een "driehoekje multiplex". Er komen altijd spatkrachten op een kap, door de kap zelf, wind, sneeuw, enz.

Je hebt ook een vergunning nodig voor het veranderen van een spant.
 

Thomas-30

  • #3
Je hebt gelijk, ik denk er te makkelijk over. :oops: Een snelle google op spatkrachten vertelt me genoeg...op naar een adviesbureau!

Bedankt voor de reactie!
 

Tiho

  • #4
Noem eens als optie als je daar bent, een dikke strip aan weerskanten hoger en daarvan de benen naar beneden laten steken welke je erop last.

Staal kan krachten verleggen.

Dit is geen optie, je moet het eerst vragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu