Aanpassen balk dakconstructie

kwartelknaap

  • #1
1000047187.jpg

Wij hebben een half-schuin dak, waarin een velux raam zit. Deze word vervangen voor een nieuwe, en daarna gaan we isoleren en bekleden. Nou kwam ik online veel afbeeldingen tegen van afwerkingen met dit soort ramen waarbij de bovenzijde horizontaal en de onderzijde verticaal is afgetimmerd, waardoor er meer licht je kamer in valt. Ik wil dat ook zo maken, maar dan zit de draagbalk die direct boven het raam zit in de weg.

Deze balk (rood) zit aan de kopse kanten vastgemaakt aan de muur en aan een andere balk die van vloer naar nok loopt. Nou had ik het idee om eerst een nieuwe balk te bevestigen, maar dan hoger, en dan tussen die balk en de balk die beneden zit een extra drager te maken die strak langs het raam loopt. Dat zijn dus de gele lijnen, die ene balk hoeft trouwens niet zo hoog als ik heb getekend, denk dat 30cm opschuiven al voldoende is.

Ander idee is om de balk te vervangen voor een metalen draagbalk, die kleiner is. Maar denk dat ik mn eerste optie beter vind klinken.

Ik denk dat het verstandig is dit ergens te laten checken of dat een goed idee is. Bij wie kun je voor zoiets terecht? En wat voor kosten zitten daar aan? Ik heb werkelijk geen idee namelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan dit vragen aan een constructeur.

Een standaardoplossing is niet per se de balk verhogen, maar aan beide kanten van het dakraam een slaper maken en aan beide zijdes het restant gording te laten zitten.

1000047187.jpg
 

kwartelknaap

  • #3
Oh, en dan hoeven er geen balken onder die aan de betonvloer zitten? (Daar zou ik makkelijk ruimte voor hebben trouwens)

1000047215.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
de krachten worden opgevangen door de onderste gording maar deze 2 keer extra met een balk naar de vloer ondersteunen word het nooit slechter van
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Zit er metselwerk onder of een knieschot? Bij metselwerk is die onderste gording de muurplaat die over de gehele lengte wordt ondersteund.
 

kwartelknaap

  • #6
Nee dak loopt achter dat schot gewoon door, is ook alleen in deze kamer, de kamer ernaast zit het niet. Stukje gipsplaat.

Of bedoel je wat anders?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je dan de oranje balken door zou willen laten lopen (wat niet altijd nodig is), dan doe je in het verlengde ervan in het dakvlak een balk (dus in de ruimte achter het knieschot) tot aan de muurplaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu