Trekkoord van schakelaar kapot.

Linuxklusser01

  • #1
Beste klussers,

Ik heb helaas heen digitale camera dus dit zal moeilijk worden...

Ik ben nieuw hier en niet erg bedreven in klussen in huis. Maar een schakelaartje monteren dat lukt me nog wel. :)

Ik heb zo juist het trekkoord van een schakelaar kapot getrokken. Het is de schakelaar om de ventilatie boven mijn keukenblok hard of zacht te zetten (de ventilatie staat altijd aan: deze kan niet uit).

Nu heb ik touwtjes zat in huis, dus da's geen probleem.. ;) Maar ik mag een biet wezen als ik kan zien waar ik dat touwtje aan moet bevestigen... De schakelaar zit achter de koelkast. Die koelkast heb ik nu van de muur af geplaatst en deze staat nu voor het aanrecht. Ik heb het plastic 'bescherm gedeelte' van de schakelaar afgeschroefd en ik zie nu de aarde (bruin) en de actieve stroomdraad (zwart, mijn elektriciens schroevendraaiertje geeft licht als ik die aanraak) zitten.

Maar nergens kan ik een gaatje of bevestigingspunt ontdekken voor het touwtje. De ventilatie staat nu op "hard" en ik begon redelijk knetter te worden van de herrie. Ha ha. Want het keukenblokje staat bij mij in de woonkamer.

Weet iemand een website waar plaatjes van trekkoord schakelaars staan? Dan kom ik er misschien uit. Of ik kan zeggen welke ik heb en dan kan misschien een vriendelijke forum gebruiker hier mij zeggen waar dat touwtje moet...

Er staat op die schakelaar "Pema" en het middelste plastic gedeelte waar de stroomdraden in gaan heeft een beetje de vorm van de letter X. Aan de linkerkant zit de zwarte draad, aan de rechter kant de bruine. De draden zitten bevestigd door een soort klemmetjes die je in kunt drukken (zwart en rood). Als je de kleine klemmetjes indrukt dan kan het draadje met moeite los wrikken.

Correctie: er staat op "Peha" (niet Pema).
 

Fiesiekus

  • #2
Zit er aan de voorzijde ergens een metalen plaatje met een gaat? Steekt er niet ergens een restant van het draadje uit?

Ten slotte: je weet zeker dat je 'm niet kapot getrokken hebt; als je ergens op/aan drukt/trekt, schakelt ie dan nog?
 

Linuxklusser01

  • #3
Fiesiekus schreef:
Zit er aan de voorzijde ergens een metalen plaatje met een gaat? Steekt er niet ergens een restant van het draadje uit?
Superbedankt voor je supersnelle reactie. Helaas is het draadje er helemaal uit. Er zit inderdaad een klein koperen plaatje op de voorkant. En ik heb sterk het idee dat het touwtje daar achter door moet. Maar het plaatje zit vast (niet geschroefd dus). En de schakelaar kan ik eigenlijk niet echt veel verder uit elkaar schroeven. Maar ik denk wel dat dit de bedoeling is.
Fiesiekus schreef:
Ten slotte: je weet zeker dat je 'm niet kapot getrokken hebt; als je ergens op/aan drukt/trekt, schakelt ie dan nog?
Ik kan, gek genoeg, nergens op drukken. Ik heb 'm gelukkig uit gekregen door de bruine draad (de aarde, daar kan ik geen schok van krijgen) er uit te trekken terwijl ik op het rode plastic "klemmetje" te drukte. Ik had net de stomme vergissing gemaakt de bruine draad weer terug te doen. Toen ging de ventilator meteen weer loeien en kreeg ik de bruine draad er nauwelijks meer uit! :oops:

Ik denk dat ik morgen het schakelaartje er uit haal (ik hoef alleen de zwarte draad nog maar los te koppelen). En even naar de lokale bouwmarkt ga. Dan koop ik een andere, vraag advies of ik laat het zo. Die ventilator zit er al 25 jaar en ik had hem nog nooit gebruikt. Tot nu. Aaaargghhh. :D
 

Linuxklusser01

  • #4
Ik heb de schakelaar uit de muur gehaald. En ik heb (voorzichtig) het koperen plaatje er af gewrikt. En inderdaad: daar ergens moet het touwtje.

Als ik met de schroevendraaier tegen een plastic schakelaartje duw dan hoor ik "tik!". Hoe ik in vredesnaam een touwtje om die schakelaar moet krijgen weet ik niet. Ik koop morgen wel een nieuwe. ;) Ik vind het een beetje een slecht systeem zeg. Als je dat touwtje kapot trekt (en dat trek je na 20 keer al kapot) dan heb je een probleem.

In ieder geval bedankt voor de feedback. :)
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Let op de bruine draad is niet de aarde draad, maar de life draad.
De draad waar dus spanning op staat
 

Linuxklusser01

  • #6
Oooooops! Je hebt (natuurlijk) gelijk. Ik heb mijn schroevendraaiertje niet goed op de schakelaar gezet.

Als ik nu de test doe dan gaat het lampje van mijn schroevendraaier fel branden op de bruine en zwakjes op de zwarte. De schakelaar zal het voltage van op ventilator wel regelen. Vandaar de langzaam/snel stand.
 

Ronald42

  • #7
Deze schakelaar is niet meer te redden. Zet de stroom uit en verwijder de schakelaar. Isoleer de bedrading tijdelijk af met een kroonsteen of een stuk tape. Koop bij de lokale bouwsupermarkt een nieuwe (Peha is vrijwel overal te krijgen) en monteer deze op dezelfde wijze de oude aangesloten was. Wel weer de stroom uitzetten!
 

Fiesiekus

  • #8
Linuxklusser01 schreef:
Ik heb de schakelaar uit de muur gehaald. ................

Ik koop morgen wel een nieuwe. ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu