Trafo halogeenlamp stuk?

Cavdmeent

  • #1
Hallo,
Gisteravond ging opeens mijn halogeenlamp uit. Een paar maanden terug had ik al eens het probleem dat ik de schakelaar soms een paar keer uit en aan moest doen voordat de lamp het deed.
Lamp: Halogeen met electronische trafo, 12 v, 35-105 watt. Lampjes: 8 stuks van 10 watt (12 v uiteraard).
Schakelaar: Dimmer voor halogeen met electronische trafo.

Ik dacht, de dimmer is stuk, dus deze vervangen voor een nieuwe. Stroom er weer op: Yes, lamp werkt. Licht uit en weer aan...lamp doet niets. Vervolgens een gewone schakelaar erop gezet. Stroom erop, lamp doet het. Licht uit en weer aan...lamp doet niets. Vervolgens, zonder iets te vervangen, stroom eraf en er weer op, dan doet de lamp het slechts 1 keer.
Toen de lamp van het plafond gehaald. Wat mij opviel, is dat de draad tussen de trafo en de lamp aan het begin (bij de trafo) bruin is. Het isolatiemateriaal is doorzichtig en het bruine zit aan de binnenkant, ik zie geen beschadigingen (scheurtjes of gesmolten oid).

Mijn vraag is of ik nu kan aannemen dat de trafo stuk is (ik denk het wel) én of het verstandig is om deze te vervangen. Want waarom is de trafo stuk? Ouderdom? Oké, dan een nieuwe plaatsen, maar als er iets anders aan de hand is, dan moet dat natuurlijk eerst opgelost worden. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand is (kan zijn)? O ja, ik zie zo gauw geen glaszekering zitten in de trafo.

Sorry, een heel verhaal, maar ik wilde mijn verhaal zo helder mogelijk opschrijven :)

Groet,
Carla


 

DeSoester

  • #2
Lijkt me inderdaad een kapotte trafo. Dat bruine komt waarschijnlijk omdat trafo's vaak vrij heet kunnen worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu