Thermostaatkranen douche/bad wegwerpproduct?

Vince75

  • #1
Ondertussen al zes jaar de eigenaar van een nieuwbouwwoning, en dan kun je natuurlijk gelijk alles goed aanpakken. Dus je investeert in leuke "gadgets" zoals thermostaat kranen.

Echter in deze zes jaar ben ik ondertussen aan mijn derde kraan toe, kraan 1 verkalkte binnen twee jaar, onderdeel wel te vervangen echter bij elkaar net zo duur als een nieuwe kraan. (voorrijkosten, en natuurlijk geen garantie op verkalken via de klantenservice van HG)

dus de Hans Grohe kraan vervangen voor een Grohe variant, Deze verkalkte binnen 2 en een half jaar, zelfde verhaal als de HG kraan. Onderdeel is eventueel zelf te vervangen alleen het speciale buissleuteltje kost ruim 30 euro + onderdeel ben ik weer 90 eurootjes verder.

Uit alles blijkt dat hard water de oorzaak is van de problemen, toch geeft onze waterleverancier aan dat de hardheid met 8,4 dh gemiddeld is.

Echter nu we dus met onze derde kraan beginnen (een nieuwe kopen is tenslotte voordeliger dan repareren) ben ik eens op gaan letten op het gebruik van thermostaatkranen. Het valt mij op dat je thermostaat kranen eigenlijk aan in het particuliere gebruik tegenkomt, hotels, sportscholen, sauna's, ziekenhuizen blijven allemaal bij de normale een-hendel of ouderwetse kranen.

Mede door mijn ervaringen met bovengenoemde kranen zie ik een kraan tegenwoordig als een (duur) wegwerpproduct. Maar misschien is dat mijn beeldvorming.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
En wat is nu de klus vraag?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Omdat je schijnbaar in een gebied woont met hard water, dan had je de kranen ook zelf kunnen ontkalken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hierbij de lijst met waterhardheid, 8,4 is aan de onderkant van gemiddeld, dan zou de helft van ons land last hebben van verkalking van kranen.

Duitse Hardheid
0 tot 4 dH zeer zacht water
4 tot 8 dH zacht water
8 tot 12 dH gemiddeld water
12 tot 18 dH vrij hard water
18 tot 30 dH hard water
>30 dH zeer hard water

Gebruikt u de c.v. ketel ook voor warm water of hangt/staat er een boiler ?
 

Vince75

  • #5
@jan: Het warm water komt via een CV ketel.

Ontkalken is geprobeerd. zowel met het onderhoudsproduct van Grohe als met de bekende trucjes van oma tegen verkalking" , zelfs de cartouche in een Ultrasoon trilbad mocht niet baten.

Waar het mij met dit topic om gaat is dat de thermostaat een voorbeeld is van een geweldige marketing. het is veilig, (water niet te heet, en comfortabel) maar onderhoud aan de kranen is zonder het juiste gereedschap niet mogelijk en onderdelen vervangen is bijna net zo duur als een nieuwe kraan. dit bericht komt ook niet zomaar, gezien de reacties over kranen die niet meer functioneren hier op forum als op andere websites.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Niet bij alle Thermostaat kranen, heb je speciaal gereedschap nodig.
De meeste heb ik altijd met een bacho gewoon uit elkaar gedraaid.(wel met beleid, en strak op de moer)
En dat waren dan ook kranen van beide broeders Grohe.

Als de kranen zo snel verkalken, dan heb je wel erg veel kalk in het water zitten.
Een waterontharder zou dan uitkomst bieden.

En hier zit de thermostaatkraan al 15 jaar zonder problemen elke dag water te geven.

Dus waarschijnlijk heb je gewoon pech, of is er iets anders aan de hand.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu