Terug van 3 x 35 naar 3 x 25 Kw aansluiting

Pigion

  • #1
Onlangs keek nog eens nar het electratarief en zag dat er ruim € 500 verschil zit tussen een 3 x 35 en een 3 x 25 kW aansluiting. De vraag is natuurlijk :

1. Heeft een gewoon huis genoeg aan een 3 x 25 kW aansluiting, ook als de wasmachine draait, lampen branden, de waterkoker aan wordt gezet etc.?
2. Zijn er slimme hulpmiddelen (apparaten) die je kunnen helpen dat je niet over de limiet gaat, d.w.z. de hoofdzekering doorbrandt? Dus eigenlijk zoiets dat in geval van naderen van het max. een lampje gaat branden, een pieptoon afgaat en liefst een aut. limitering?

Pigion
 

Ronald42

  • #2
Voor een normaal huishouden is 3x25 (mits goed verdeeld) ruimschoots voldoende. Kijk als al je grote verbruikers op 1 fase zitten komt het niet goed maar als je het goed verdeeld geen enkel probleem.

Hier heb ik 1x35 met Vaatwasser, wasmachine, droger, waterkoker, oven, keramisch koken en PCs/TVs/ Lampen. Nog nooit (klop klop) enig probleem gehad.
 

Pigion

  • #3
@Ronald,
Ik vraag me af hoe je dat voor elkaar krijgt.
Wij koken electrisch, electrische inbouwoven (3200 W) etc. electrische waterkoker etc. Ik zie dat niet zitten.
Volgens mij moet je ontzetend oppassen en nadenken wat en wanneer je dat inschakeld. Helpen zou zo'n ouderwets marmeren schakelbord met een grote A-meter.
Zou je niet iets kunnen instaleren dat de spanning laat terugvallen bij overschreiding van het max amperage?
In de centrales bestaat wel zoiets om de belasting goed te verdelen over de generatoren.
Natuurlijk kan ik ook een ampere-tang kopen en moeders leren daarmee om te gaan. Doch dat moet toch anders kunnen?
Pigion
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Opgestelde vermogen mag je vermenigvuldigen met een gelijktijdigheidfactor van 0,7. Omgekeerd mag je op een 3x25A aansluiting dus totaal ruim 107 Ampere of ruim 24 kW installeren. Wel moet de belasting zo gelijkmatig mogelijk verdeeld worden. Verder zijn de hoofdzekeringen traag, deze kunnen dus voor een korte tijd een behoorlijke overbelasting verdragen.
 

Chathanky

  • #5
Als je nagaat dat merendeel van de huishoudens het met 1x35 ampere moet doen er velen zijn die er elektrisch op koken is die mogeijkheid heel goed aanwezig.

Dat je daar niet eerder op gekomen bent, Dit was een tijd geleden al een hot item. 500 euro voor jan doedel uitgeven is eeuwig zonde, daar kun je de heren zo`n 10x de hoofdzekering voor laten vervangen per jaar. :mrgreen:

Voor degene die energiezuinig zijn en een warmtepomp hebben hebben minder geluk, de besparing van zeg 500 euro mag jezo weer inleveren. :roll:
 

Pigion

  • #6
Sorry mensen, ik heb na uitgebreid bestuderen van de afrekening (2972 kW) ontdekt dat wij een 3 x 25 A aansluiting hebben en er dus geen noodzaak is voor down graden van de aansluiting.
Moeders kan dus gewoon doorgaan met el. koken, wassen, stofzuigen en ik kan zonder schroom het el. lasapparaat inschakelen in de garage.

@Chathanky,
Maak je niet ongerust, ik heb geen warmtepomp en ook geen intenties in die richting. Ik betaal al genoeg tax. Ik heb een grote warmteaccumulerende kachel in de living met een warmtewisselaar, die ook nog 10 Kw aan de cv geeft. Op hout ligt geen belasting, dus ik loop met een breede glimlach rond..... nouwja nu even niet. Zaterdag de bekende blauwe enveloppe ontvangen.... zoals zovelen.

Pigion
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
@ Chathanky

Warom zou iemand met een warmte pomp niet met 3x25 amp uit de voeten kunnen :?:

Een gemiddelde warmte pomp (en wij plaatsen er heel veel) gebruikt zo rond de 3 tot 5 amp in een gemiddelde grote eengezinswoning en met een de huidige serie softstarters gaat dat prima, hoezo gaat dat niet met 3x 25 amp.

Nog 3 x 20 amp over voor de rest van het huis, vertaald naar 1 x 35 amp zonder warmte pomp, snap ik jou opmerking dus niet, als er bijna 2 x meer vermogen over is als met 1 x35 amp.
 

Dirkinbrabant

  • #8
Ik heb een warmtepomp, en ik heb 3x40A terug laten brengen naar 3x25A. Die pomp zelf is het probleem niet, die is maar 1,1 KW (en een softstarter), maar de verwarmingsspiralen die ook ingebouwd zijn voor een storing wel, die zijn 6 KW. De installateur had gerekend met een aansluitwaarde van 10 KW. Maar in 4 jaar (en 2x storing) hebben die spiralen maar 120 uur gedraaid, daar ga ik dus geen € 50 per maand betalen.

Er zou vanwege dat capaciteitstarief als warmtepompbezitter wel een subsidieregeling komen voor de aanschaf van een piekregelsysteem, maar wat dat is, laat staan waar je die kan aanschaffen, hier op het forum wisten ze het ook niet precies. Dat zou dus maatwerk gaan worden, toen heb ik het maar bij laten zitten. Ik moet nu alleen op gaan passen met grote verbruikers als de warmtepomp in storing gaat. Die 6 KW is ook nog netjes verdeeld over drie fasen, dus ook dat valt nog mee.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Die discussie had mi te maken met een fiks elektrisch naverwarm systeem in sommige warmtepomp systemen, wat je sporadisch gebruikt als het heel koud is en de bron niet voldoende warmte kan leveren.
 

Chathanky

  • #10
Cvolieboy schreef:
@ Chathanky

Warom zou iemand met een warmte pomp niet met 3x25 amp uit de voeten kunnen :?:

Een gemiddelde warmte pomp (en wij plaatsen er heel veel) gebruikt zo rond de 3 tot 5 amp in een gemiddelde grote eengezinswoning en met een de huidige serie softstarters gaat dat prima, hoezo gaat dat niet met 3x 25 amp.

Nog 3 x 20 amp over voor de rest van het huis, vertaald naar 1 x 35 amp zonder warmte pomp, snap ik jou opmerking dus niet, als er bijna 2 x meer vermogen over is als met 1 x35 amp.
Dat hangt mede af hoe zwaar de warmtepomp is en de rest. Als er elektrisch gekookt wordt wordt dit wel heel krapjes.
Met een 3 a 5 ampere wp zit je tusen de 8 en 13 kw vermogen.
Als dit er wel een is die de COP kan handhaven bij mindere omstandigheden of als de pomp ook warm tapwater moet leveren.

Maar als je die pompen plaatst met zeg 3x5 ampere als verbruik dien je niet deze waarde aan te houden maar de opgegeven aansluitvoorwaarde, die is wel wat hoger. Net wat Sxander aangeeft is er een elektrisch element voor naverwarming. Om de COP even terug te halen die is opgegeven bij een buitentemperatuur van 7 graden voor lucht/water warmtepomp.
De hoofdzekering kan wat overbelasting hebben maar dit houd echt wel op waneer het je niet uitkomt.
Dit laatste is niet de manier zoals je moet en wilt werken, zie de ervaringen van Dirkinbrabant.

Pigion:
Zoals eerder aangegeven zal het in de meeste gevallen 3x25A meer dan voldoende zijn.
Even je verbruikers onder de loep nemen en je kunt dan vaak zelf al een rekensommetje maken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Er wordt altijd gekookt in een woning met warmte pomp omdat men daar eenvoudig weg geen gas aanbrengt en dus niet heeft.

Alles wat er in de woning wordt verbruikt inclusief de warmte pomp heeft bij een pomp die een nutig rendement levert van ca 9 Kw verwarmingsvermogen maximaal 3 x25 Amp nodig ook als er electrisch wordt bijgeschakeld dit is meestal maar 3 KW en dan meestal voor een hele korte periode.

En als de WP goed berekend is gebruik je de electrische naverwarming zelden of nooit.
Die 9 Kw is ruim voldoende om een grote woning op temperatuur brengen en te houden en de rest te voorzien van de benodigde hoeveelheid stroom met 3 x25 Amp ook voor Dirk in Brabant :mrgreen:
 

Chathanky

  • #12
Elektrisch koken kan een keuze zijn voor bestaande woningen en is niet per definitie gebonden. Ik begrijp van jou dat je ze in voornamelijk nieuwbouwwijken plaatst die ook goed geïsoleerd zijn. Een kleine pompis dan goed mogelijk. In mijn situatie zou ik er ook voldoende aan hebben, oud huis goed geïsoleerd.
Er was niet voor niets zo`n ophef onder veel wp bezitters die wel een wp hebben die niet terug konden naar 3x25A.

Het was verder maar simpelweg een voorbeeld dat het niet altijd mogelijk is.
Voor pigion zijn er zo te zien mogelijkheden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
:prima: zo is het weer duidelijk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu