Terras aanleggen op voortdurend wegzakkende bodem

RuudBeumer

  • #1
Ik heb een terras met hardhouten planken. De planken liggen op liggers die zelf weer op stoeptegels liggen.

Het probleem is dat een gedeelte van de grond onder dat terras blijft inklinken. Destijds is bij de aanleg van de tuin (ik woon in heuvelachtig gebied) de aangevulde grond onvoldoende aangestampd/aangetrild waardoor het blijft inzakken. Hierdoor blijft dat terras nooit mooi strak en ontstaan er grote kieren en/of blijft het instabiel.

Hoe kan ik tegengaan? Ikzelf dacht om palen in de grond te slaan en daar de leggers op te leggen en daar dan weer de planken dwars op te bevestigen.

Mijn vragen:
1:
Is dat een goed idee of heeft iemand een betere oplossing?
2:
Hoe lang moeten die palen dan zijn wil het ook echt helpen?
3:
Waarom zakken die palen eigenlijk ook niet met de rest van de grond mee?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
De palen moeten in iedergeval 0,5 meter in de ongeroerde grond.
Over het algemeen deden wij bij vlonders de palen om de 1 meter.
En dan palen 70 maal 70.
 

Kacheltje

  • #3
Ik ken een voorbeeld van iemand die een vijver heeft gedempt met tuinafval. Dat afval klinkt in en het nazakken ben je in tientallen jaren nog niet kwijt.

Oplossing, maak een proefgat. dan kun je zien of je een oorzaak kunt vinden.
Nog wat mogelijkheden zijn bv een lek riool of een waterleiding.
Als de oorzaak bekend is kun je een oplossing zoeken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Destijds is bij de aanleg van de tuin (ik woon in heuvelachtig gebied) de aangevulde grond onvoldoende aangestampd/aangetrild waardoor het blijft inzakken
.
De oorzaak is al bekend. :wink:
 

Kacheltje

  • #5
Klopt Jan dat heb ik ook gelezen.
Kun jij daar uit halen of het om het niet aanstampen van het volledige terras gaat of net dat stukje dat blijft verzakken?
 

RuudBeumer

  • #6
Ik heb destijds een stuk grond gekocht dat op een lichte helling ligt; over 50 meter was het verval ongeveer 2,5 meter; hierdoor is er een keermuur gebouwd op de scheidslijn van het grondstuk van de achterburen (onze grondstukken zijn elk 30 meter diep); die muur is 2,5 meter hoog. Hierdoor ontstond een vlak stuk grond zowel bij hun als bij ons, met een onderling verschil van 2,5 meter.

Het grootste gedeelte van mijn 'schuine' grondstuk was toen al opgevuld door de bouwwerkzaamheden; behalve zeg maar de laatste anderhalve meter vanaf de bovenkant van die keermuur tot ongeveer 50 cm van de onderkant van die keermuur. Dat stuk is dus helemaal opgevuld met grond. Teken de letter N waarbij je het eerste pootje van de N weglaat; het schuine deel van de letter en het rechtse deel van de letter is het deel dat is opgevuld met grond; en daar is het aan het verzakken. De rest van het terras loopt verder 'links' van die letter N door en daar verzakt niets.
 

Kacheltje

  • #7
Het beste is om dat deel vrij te maken om deze alsnog aan te stampen en aan te vullen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu