Te weinig flow op groepen vloerverwarming

Auto-Geen

  • #21
1697799716861.png

Dit stuk tegen je verdeler aan bouwen, Heb je een aparte pomp voor de vloerslangen en ben je vrij in aanvoer temperatuur vanaf de ketel.
 
  • Like
Waarderingen: DJL

DJL

  • #22
Bedankt Aito-geen. Dit is een soort open verdeler? Bouw je dan eigenlijk niet een verdeler met pomp? Tegen de huidige verdeler aan? De huidige pomploze verdeler zit er net op, die kan nog wel geruild worden denk ik. Is dat niet beter?
Ik ga eerst de test doen van met 1 l/min op alle groepen van 'De Loodgieter' maar ik denk dat dit niet de oplossing is voor koude groepen. Wacht nog even op zijn reactie. Ook tav aanvoer temperatuur.

Zoals ik het nu overzie is de eerste actie, na de test en evt nog doorspoelen door installateur: dikker leidingen aanvoer en retour (hoe groot inwendige diameter?)
En evt verdeler met pomp of een extra open verdeler extra? Mocht de dikkere leidingen niet voldoende zijn? Maar die kan ook onder cv ketel gelijk. Daar kwam Remeha als optie mee.

En rigoureuze optie is om cv ketel geluid boven verdeler te plaatsen, aangezien alle op bgg is en ik kruipruimte heb. Dan is afstand cv ketel en verdeler nog geen meter. Maar dan moet meer omgelegd en afgetimmerd worden. Zoals gas.
@De loodgieter. Ik hoor graag ook nog even jouw reactie. Bvd
 

DJL

  • #23
@ auto-geen. Bedankt. Dat van diameter leiding tav aansluitpunten en weerstand daarvan wist ik niet. Ik dacht dat 1 nauwe doorgaan de flow voor de rest bepaald. Als zwakste schakel zeg maar. Maar een buisdiameter bij aansluiting/koppeling ketel van 19 mm inwendig, gevolgd door een inwendige buisdiameter van zeg 25 mm op aanvoer en retour naar verdeler is altijd beter dan een 20 mm buisdiameter op aanvoer en afvoer? 1 vast punt van 20 mm bij aansluiting cv en verdeler bepaald dus niet alle flow en weerstand?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #24
nee, zoek eens op zeta waarde
elke meter buis heeft een bepaalde weerstand dit geld ook voor de koppelingen.
Hoe groter de diameter hoe lager de weerstand per meter is.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman en DJL

DJL

  • #25
@Marcn88, hierbij de zeta waarden. Voor 25x3,7 geldt bij 90 graden bocht een Zeta waarde van 4,1. Er zit zowel onder cv als onder verdeler in kruipruimte een kniestuk 90 graden. Dus totaal 4 stuks. Dus 4 x 4,1.
De waarden van de 25x3,7 buis zelf staat in bijgevoegde tabel. Ik weet niet hoe deze te lezen. Jij wel? 7 m aanvoer en 7 m retour.

Screenshot_20231020_203157_Drive.jpg Screenshot_20231020_203843_Drive.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #26
je kunt dan uitrekenen hoeveel liter per seconde je nodig bent, daarbij hoort een debiet bijvoorbeeld 0.3l/s is 1.08m3/h daarbij verlies je 12mbar per meter buis.
de koppelingen gaf u aan stonden gelijk aan 4.1 meter buis x4 = 16.4meter.

dan heb je dus 14+16,4= 30,4meter x 12=364,8 je pomp moet deze weerstand overbruggen en bij een hoge weerstand wordt er minder water verpompt
 

DJL

  • #27
@Marcn88: Maar hoe kom ik dan op het benodigde aantal liter per minuut per groep?
 

DJL

  • #28
@De loodgieter : test gestart nu. 10 groepen open. Dan met maximaal pompvermogen krap aan 1 l/min per groep.
 

Auto-Geen

  • #29
10 l/min en een delta T van 10 graden is een vermogen van 7 kW. Succes met je over gedimensioneerde ketel van 39 kW. Gaat constant in regelstop.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #30
10 liter per minuut komt neer op ongeveer 0,17 liter per seconde dat is dan 612 liter per uur.

dat houdt dus in dat de installatieweerstand vrij hoog is zie post#26 en dat deze flow waarschij lijk te laag is voor het minimum vermogen van uw ketel.

als voorbeeld bij mij thuis 3 pomploze verdelers met 16mm slang en groepen van max 65 meter, dan haal ik ongeveer een 1200 liter per uur op alleen de verdeler beneden deze heeft 12 groepen.
de verdelers zijn aangesloten met 25x2 meerlagen buis en koper 22 afstand pomp naar verdeler 4 meter
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #31
Dat gaf ik al aan die 600 liter als max in de bijdrage 2 :denk:
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #32
de conclusie is dus als ts meer flow wil over zn groepen er wat gedaan moet worden aan de weerstand
 

DJL

  • #33
Bedankt voor al jullie reacties tot nu toe. Naar aanleiding van een tip van @Deloodgieter heb ik alle 10 groepen maandag jl. opengezet en na inregelen op 1l/min kunnen krijgen. De keuken wordt dan warm (makkelijke groepen en dicht bij verdeler) maar de andere ruimten minder snel. En oppervlakte temperatuur van de vloer viarieert van 25 in de keuken tot 21 graden in de woonkamer. Dat zal in de winter te weinig zijn. Op zich viel mij de warmte niet eens echt tegen. Maar de 1 l/min zal in winter onvoldoende zijn voor 7 van de 10 groepen. Ipv het dichtzetten van 4 groepen en de flow van 1,7 l/min die ik dan krijg denk ik dat deze flow van 1,7 l/min wel voldoende zal zijn. De voorkamer krijgt dan een oppervlakte temperatuur van 25 graden.

Op basis van jullie opmerkingen denk ik het volgende te doen:
1. Leidingen voor de zekerheid wel laten doorspoelen komende week zodat vuil verwijderd wordt.
2. Nieuwe aanvoer en retourleiding van ketel naar verdeler van 28 mm installatie laten installeren. Via kruipruimte. Dikte van deze buis is 1,2 mm. Dus inwendige diameter 25,6 mm. Dat is veel meer dan 17,6 mm nu. De buizen laten buigen als dat kan ipv 90 graden bochten. En vanaf ketel en verdeler gelijk 28 mm buis gebruiken.
3. Als dat niet voldoende helpt evt voorgestelde opzetstuk met pomp op verdeler en plaatsen. (Bij warmtepomp kan dit stuk er over paar jaar weer af en is verdeler nog bruikbaar).

Een meer rigoureuze oplossing is ketel boven verdeler plaatsen (ipv 7 meter afstand nu). Maar als de aanvoer en retour leiding groot genoeg is zou dan misschien niet heel veel verschillen maken.

Denken jullie ook aan 28 mm buis? En is standaard metalen installatie buis geschikt tov de meerlagenbuis die er nu op zit? Die 28 mm buis heeft een inwendige oppervlakte van 5,14 cm2. De huidige rehau 25x3,7 heeft slechts 2,43 cm2 dus dat zou 110% extra doorvoer oppervlakte worden in de buis.

Graag jullie advies. Tav van voorstel en de dikte en type van de aan- en retourleiding.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

DJL

  • #34
Update: vorige week zijn leidingen doorgespoeld omdat ze er toch waren voor nieuwe leidingen. Aan en afvoer nu 32x3 mm buis. Dus inwendige diameter is verhoogd van 17,6 mm naar 26 mm. Gevolg: bij alle 10 groepen open bij maximaal pompvermogen cv verhoging van debiet van 1l/min naar 1,35 liter per minuut. Dus 35% meer. Nog niet voldoende voor de koude groepen in Oude deel woonhuis. Maar ik denk dat dit de maximale flow misschien wel is die cv kan leveren. Of hebben jullie ervaring dat nieuwe ketel (remeha tzerra 28c) wel op 10 groepen 2 l/min kan leveren.
Door nu de groep in hal achter en badkamer beneden niet open te zetten(is niet nodig). Kan ik de overige groepen wel op circa 2 l/min krijgen. Dat zou voor de winter genoeg moeten zijn, dus komende maanden testen. Pompvermogen kan dat ook terug naar 80% of evt 70% bij warmer weer. Dan is alles geluidloos.
De ketel staat op aanvoer 40 graden, maar eerste half uur tot uur geeft hij maar 30 graden aanvoer. Is dat op zich geen probleem?
Welke setpoint zouden jullie instellen voor aanwarmtijd (0-240 minuten). En voor de twee parameters die met moduleren te maken hebben? Zie foto's.

20231119_202920.jpg Screenshot_20231119_230920_Samsung Internet.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #35
Het probleem is niet l/min maar de weerstand van je installatie.
Je hebt een hogere druk nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu