Stroomverbruik lager bij gebruik dimmer?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Is het stroomverbruik lager wanneer je een dimmer gebruikt bij een halogeen leeslamp, of maakt dat helemaal niets uit?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Beste Albert, deze vraag hebben we al eens eerder gehad.

Ik herhaal daarom hier even de antwoorden van een vorige vraag.

Je bespaart met een lichtdimmer altijd op je elektraverbruik. Omdat een lichtdimmer volgens het zgn fase-aansnijdingsprincipe werkt, is het niet zo dat als de dimmer op half vermogen staat, de elektrameter dat ook exact zo verwerkt! Exacte berekening is dus niet te geven... Maar het scheelt altijd. Denk er wel aan dat TL buizen en spaarlampen niet (zonder meer!) gedimd kunnen worden en dat er voor Halogeen lampen, met name die via een trafo gevoed worden, speciale dimmers nodig zijn!

Ik heb met mijn "Energy Check" even een metinkje gedaan: Een 300 W halogeen staaflamp (zonder trafo) op 5 verschillende standen van het regelknopje: - allerlaagst: 0 Watt; - kwart: 100 Watt; - half: 185 Watt; - driekwart: 270 watt; vol: 296 Watt. Je ziet echt lineair verloopt zo'n regelaar niet, maar het gebruikte vermogen neemt wel af bij een lagere stand!

Echter: een lamp zal minder efficiënt zijn bij een gedimde stand, dat betekent dat een kleinere lamp gebruiken voordeliger is dan een grote lamp dimmen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Albert,

Als je problemen hebt met een keuze te maken welke dimmer je moet toepassen kan je kiezen voor een universeeldimmer. Met deze kun je hoog, laagvolt halogeen en normale gloeilampen dimmen. Spaarlampen en tl buizen zijn inderdaad ook te dimmen zoals kluskees zegt alleen is dit zo eenvoudig nog niet, Ik bespaar je dit want dit is hier niet van toepassing.

Groeten,
Eric
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu