Stopcontact met randaarde plaatsen

Jansilven

  • #1
Voor het aansluiten van een infrarood cabine wil ik een extra stopcontact met randaarde plaatsen.
In de slaapkamer is een gewoon stopcontact en een lichtschakelaar aanwezig. Wat is de beste plek om af te takken en hoe kom ik aan randaarde.
Jan Silven
 

STF

  • #2
Aftakken doe je normaal gesproken in de centraal-doos achter de plafondlamp maar dat zal in combinatie met het plafond wat ervoor zit niet de meest handige methode zijn, wellicht dat je ook gered bent door het bestaande stopcontact om te bouwen naar randaarde. Om randaarde in je slaapkamer te krijgen zul je op zoek moeten naar een ruimte die wel randaarde heeft en op dezelfde groep aangesloten zit, wellicht de badkamer.

Maar wat is eigenlijk de aansluitwaarde van die infrarood cabine? Het klinkt me in de oren als een apparaat dat een eigen groep nodig heeft.
 

Swblom

  • #3
Ook mag je volgens mij niet slechts 1 stopcontact in een ruimte van randaarde voorzien. Als je er 1 doet moet je ze allemaal doen.
 

STF

  • #4
Mag volgens mij wel, zolang het maar voor 1 specifiek apparaat dient.
 

Ambu954

  • #5
Kan je niet toevalig van af de meterkast achter een knie schot langs en dan op de zelfde groep aansluiten of een aparte groep maken voor de sauna
 

Lichtpunt

  • #6
Volgens de richtlijnen uit de NEN 1010 mag u niet in een ruimte contactdozen met en zonder beschermingscontacten hebben, u zult dus eventueel alle contactdozen in deze ruimte moeten aanpassen.
Wel werd "vroeger" een uitzondering gemaakt voor de keukenhoek, als deze aangrenzend aan de huiskamer gesitueerd was.
Ook dient u apparatuur met een vermogen van 2000watt of meer op een eigen eindgroep aan te sluiten.
Deze infrarood cabine dient u wel te beschermen met een aardlekschakelaar van 30mA.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu