Stopcontact in spiegel

Plantje

  • #1
We hebben een stopcontact in onze spiegel zitten.

We hebben bewust voor deze spiegel gekozen, zodat we de electrische tandenborstel kunnen opladen door hem aan de wcd in een kast te koppelen. Mijn vriendin kan dan het stopcontact in de spiegel gebruiken voor haar föhn. Maar nu wil het geval, dat de stekker van de föhn niet past. Dat is uiteraard met een reden gedaan...de bekabeling achter de spiegel zal het vermogen van een föhn niet aankunnen.

De vraag is nu: kan ik simpelweg de bekabeling van de doos in de muur achter de spiegel naar het stopcontact in de spiegel vervangen door zwaardere kabel die dit vermogen wel aankan en dan alsnog de stekker van de föhn vervangen? Of gaat dit alsnog ergens problemen geven?

(Is overigens het zoveelste punt waar ik niet blij mee ben bij de badkamer. We hebben duidelijk het doel van een stopcontact in de spiegel aangegeven bij de leverancier. Dan moeten ze niet met deze spiegel aan komen zetten! Of eerst zichzelf beter voor laten lichten. Maar dat is een ander verhaal)
 

Kaajee

  • #2
Ik denk eerder dat het gewoon de bedoeling van die föhn is dat ie niet past. In de regel zijn (sommige) föhns ongeaard en dus feitelijk compleet ongeschikt om in een natte ruimte te gebruiken. In potentie zelfs gewoon erg gevaarlijk. Daarvoor hebben ze de stekker dusdanig gemaakt dat ie niet in een geaarde wcd kan. Zal weinig met de bedrading achter de spiegel te maken hebben. Als er al "snoer" gebruikt is, achter die spiegel, zal het zeker niet in minder dan 1,5mm2 uitgevoerd zijn. Als er verder geen rare dingen nee gedaan zijn kan die bedrading prima het vermogen van een standaard föhn aan. Als het nog netter gedaan is, zit er VD draad 2,5mm2 achter (wat ik zeker verwacht, gezien het feit dat de installateur/fabrikant een WCD geplaatst heeft) dan is het vermogen van een föhn al helemaal geen probleem.
 

Plantje

  • #3
Ik ben het er mee eens, dat het de bedoeling is dat de föhn niet past.

Echter, het is niet zo, dat de föhn niet in een geaard stopcontact past. De pennen van de stekker van de föhn zijn te dik en passen daardoor niet in het stopcontact.
De pennen van de electrische tandenborstel zijn dunner en die passen wel. Deze vraagt natuurlijk ook veel minder vermogen dan een föhn.

Er is zeker snoer gebruikt achter de spiegel! Er zit een aansluiting waar je de spiegel op de doos aan moet sluiten. Echter, de spiegel heeft zowel licht als een stopcontact. Bij het stopcontact zit ook de lichtschakelaar. Dat zit aan de zijkant en het lampje zit bovenin de spiegel. Dus van/naar lamp/doos in de muur naar de schakelaar en het stopcontact loopt wel degelijk een snoer. Ik vond het er niet bepaald dik uitzien. Het lijkt bijvoorbeeld in de verste verte niet op de kabel die ik gebruikt heb om mijn magnetrons van stroom te voorzien.
 

@$T

  • #4
Ik denk dat er bij jou een z.g. scheer wcd is gemonteerd. Hier is dmv een scheidingstrafo een "veilige "situatie gecreeerd. Hier passen niet alleen de meeste stekkers niet in ,het apparaat is er niet voor geschikt om grote vermogens te verwerken. Ook is er geen randaarde aanwezig in deit WCD. Je zult dus(b.v. door een installateur)een randaarde WCD moeten installeren. De opmerking dat een fohn geen RA heeft is achterhaald omdat deze in de moderne uitgave dubbelgeïsoleerd zijn en dus geen RA in aansluitsnoer en stekker hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik denk dat de wcd niets mankeert maar dat de stekker van je fohn niet juist/geschikt is.
maak eens een foto van beide.
 

Plantje

  • #6
Die foto's ga ik even regelen. Een plaatje zegt inderdaad meer dan duizend woorden!

Ondertussen...
@$T schreef:
De opmerking dat een fohn geen RA heeft is achterhaald omdat deze in de moderne uitgave dubbelgeïsoleerd zijn en dus geen RA in aansluitsnoer en stekker hebben.
Wat is "dubbelgeïsoleerd"? En begrijp ik het goed, dat je zegt "dubbelgeïsoleerd=randaarde"? Kun je dat toelichten?
Ik heb al eens vaker zoiets gehoord. Net als bijvoorbeeld waarom een boormachine geen (duidelijk zichtbare) randaarde heeft zoals mijn computer deze heeft.
 

Plantje

  • #7
Ok, hier komen dan de foto's :)

En de witte past dus wel en de zwarte niet.



 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Een dubbel geïsoleerd apparaat heeft geen randaarde.
Te herkennen aan een tekentje op de type plaat nl.:2 vierkantjes in elkaar.
Waarschijnlijk past die stekker wel, maar gaat de kinderbeveiliging niet invouwen(groene dingetjes).
Dit stopcontact heeft geen randaarde en mag dus helemaal niet in een badkamer gebruikt worden.
 

Plantje

  • #9
Nou ja! Hier zakt me werkelijk de broek van af! Niet zozeer van jullie reacties hoor!
The headhunter schreef:
Een dubbel geïsoleerd apparaat heeft geen randaarde.
Te herkennen aan een tekentje op de type plaat nl.:2 vierkantjes in elkaar.
Okie! Duidelijk! Bedankt
The headhunter schreef:
Waarschijnlijk past die stekker wel, maar gaat de kinderbeveiliging niet invouwen(groene dingetjes).
Nee, die stekker past echt niet. Ik heb net iets meer kracht geprobeerd, maar dat lukt echt niet.
The headhunter schreef:
Dit stopcontact heeft geen randaarde en mag dus helemaal niet in een badkamer gebruikt worden.
Dit is dus met name iets waarvan ik schrik! Deze spiegel hebben we gekocht bij een badkamerhandel. Als ik me niet vergis is het van het merk "Primabad" of iets dergelijks. Dit zou toch echt een badkamerspiegel moeten zijn!

Ik heb hier dus best wel een probleem mee! Als we een badkamer voor 20.000 euro laten plaatsen wil ik het liefste niets zelf doen. Normaal gezien klus ik lekker zelf en kom ik er wel uit. Dit keer hadden we er voor gekozen om het te laten doen, maar naar mijn zin heb ik alsnog veel te veel zelf gedaan. En nu zitten we ook nog eens met spul wat tegen de voorschriften is?!?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Het enige dat zou kunnen, is een zgn. scheertrafo ingebouwd in die spiegel.
Maar dit moet bij de wcd staan incluis het maximaal aan te sluiten vermogen(ongeveer 150watt max)
Normaal worden de gaten niet gebruikt als maat voor welk apparaat er wel of niet in mag.

Ik kom hetzelfde probleem vaak tegen bij verlengsnoeren, de ene stekker valt er gewoon in, andere stekkers heb je bijna een hamer nodig.
 

Plantje

  • #11
The headhunter schreef:
Normaal worden de gaten niet gebruikt als maat voor welk apparaat er wel of niet in mag.
Met name dat had ik inderdaad ook nog nooit van gehoord.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #12
Ik ben even aan het zoeken geweest ( ik heb ooit ook zoiets bij de hand gehad)
Het is een Italiaans stopcontact (mag hier niet gebruikt worden)


Hier kan je meer over buitenlandse stekkers vinden.
 

Plantje

  • #13
Bedankt voor het uitzoeken.

Ik denk dat ik toch maar weer eens contact ga opnemen met de leverancier van onze badkamer!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Je zou natuurlijk een wereld stekker ertussen kunnen doen.
 

Plantje

  • #15
Inderdaad. Toevallig had ik er nog één liggen. Dat werkt prima. De spiegel komt wel net een klein beetje (millimeter of 2) naar voren, maar dat mag de pret niet drukken!

Toch doe ik wel nog even navraag bij de leverancier over hoe dit kon gebeuren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
In een badkamer zijn er normaal 4 zones

Zone
Omschrijving zone

0
De ruimte in de badkuip of de douchebak

1
de ruimte begrensd door de bovenzijde van de badkuip of douchebak tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de normaal betreedbare vloer.

Als het een douche zonder douchebak betreft moet als begrenzing worden aangehouden een grondvlak met een straal van 0,6 m gerekend van de verticale projectie van de douchekophouder op de normaal betreedbare vloer.

2
De ruimte begrensd door een vlak van 0,6 m vanaf zone 1 tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de normaal betreedbare vloer.

3
De ruimte begrensd door een vlak op 2,4 m vanaf zone 2 tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de normaal betreedbare vloer.

Besturingen en beveiligingstoestellen, schakelaars, scheiders en wandcontactdozen mogen niet worden toegepast in de zones 0, 1 en 2. Trekschakelaars mogen in de zones 1 en 2 toegepast worden, mits ze volledig uit niet geleidende materialen zijn opgebouwd.

In zone 3 mogen wandcontactdozen worden toegepast. De wandcontactdozen moeten dan wel aan bepaalde eisen voldoen

suc6

Gerrit
 

DSR9500

  • #17
Kben wel benieuwd naar het antwoord van je leverancier.

want als zo'n stopcontact hier NIET gebruikt mag worden, dan
mag hij hem m.i. ook NIET aan je leveren.
 

Plantje

  • #18
Ben ik volledig met je eens. Ik zal mijn best doen er aan te denken het antwoord hier nog even te posten.

Helaas is er nog meer mis gegaan met de betreffende leverancier. Ik heb enige tijd geleden al een persoonlijk gesprek met de vrouw van de eigenaar van het bedrijf gehad. Een wasbak kan namelijk pas in week 48 geleverd worden en die hadden we al in week 36 verwacht. Er is mij toen op die vrijdag verteld dat ze me op maandag zouden laten weten of ik de wasbak uit de showroom kon hebben. En ik ben gewoon enorm teleurgesteld als er dan gewoon helemaal geen contact opgenomen wordt en ik op donderdag via de installateur moet horen dat dat niet doorgaat.

En dan het lastigste punt: aangezien we betalen aan de installateur schieten we er niet veel op bij de leverancier te zeuren. Al doen ze wat van de prijs af....daar is dan alleen de installateur bij gebaat.

Jullie horen er nog wel van!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Dan zeur je bij de installateur, in princiep is hij de leverancier.
Jij betaal hem om dat materiaal te leveren, dat zijn leverancier de boel verkloot is niet jouw probleem, dat hoort hij te regelen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Klagen bij de leverancier, heeft hier geen zin.
Jij bent tenslotte niet hun klant, maar jou installateur.

Dus trek hem maar aan de veter, hij heeft tenslotte ook de vele procenten korting gekregen.
En daar kan hij het probleem ook gerust voor oplossen.

Maarja dit heeft eigenlijk niets met zelf klussen te maken.
En een discussie tussen derden zul je dus zelf uit moeten voeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu