Steunbalken afdakje voordeur verwijderen

Kaastosti

  • #1
Boven onze voordeur zijn een paar balken bevestigd. Niet als afdakje, je wordt gewoon nat, maar decoratief. Die balken zijn echter doorgerot, dus tijd om ze te vervangen.

Het geheel wordt op z'n plek gehouden door een drietal steunbalken uit de muur. Die moeten ook vervangen, maar ik krijg ze er niet uit.


Een beetje wiebelen en trekken lijkt weinig effect te hebben.


Hoe heten die dingen officieel? Dat maakt het zoeken een stuk effectiever ;)

Hoe zitten ze meestal vast en wat is de truuk om ze eruit te krijgen? Alvast bedankt voor de tips!
 

Willem52

  • #2
Zou iets voor de muur afzagen en verder met beitel in stukjes eruit proberen te halen. Andere oplossing is de voeg rondom wegboren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Misschien zitten ze met ankers aan het binnenblad vast. Na het afzagen kun je ook met een speedboor een deel weghalen. Maar ook dan uitkijken voor schroeven/spijkers.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Niet vlak voor de muur afzagen, dan valt er niets meer mee te beginnen. Controleer eerst hoeveel beweging er in zit, dan krijg je een goede indicatie van de bevestiging. Je moet het verschil kunnen voelen tussen bevestiging in het binnen- of buitenspouwblad.

Zo te zien zijn ze niet eens zo heel erg rot. Dit valt waarschijnlijk nog te repareren. Door er een nieuw stuk hout in te zetten bijvoorbeeld.
 

Kaastosti

  • #5
Bedankt voor de tips! Dat afzagen zie ik ook niet zo zitten, dan ben je helemaal alle grip kwijt. Da's alleen de beste optie als je het geheel er toch uit wilt gaan boren.

Er zit een klein beetje beweging links/rechts en boven/beneden in, wat minimaal wiebelen... alleen voor/achter echt geen beweging in te krijgen.

Als ik ze er niet netjes uit krijg (en dus ook niet netjes weer in), zou een stuk hout vervangen natuurlijk best een optie zijn. Dat zie ik dan voor me als:
  1. Hout dat rot/zacht is weg dremelen
  2. Stuk hout ter vervanging op maat maken
  3. Kleine oneffenheden met een epoxy opvullen
  4. Stuk hout met houtlijm vastzetten
  5. Kieren opvullen met epoxy
  6. Gladschuren
  7. Schilderen
Klopt dat een beetje? Zo ja, heb je wellicht ook tips over welke houtsoort en welke epoxy zich hiervoor het beste lenen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou het bakje doormidden zagen tot net voorbij het rotte stuk (dus er onderdoor zagen) en dan van boven inzagen. Dan heb je een mooi rechthoekig stuk weggezaagd dat weer goed aan te helen is. Met een passend stukje hardhout en wat houtrotvuller (van het oranje merk met de A) kun je het nieuwe stuk hout er inlijmen. Vastklemmen (of vastschroeven van onderen) en uit laten harden. En daarna glad afwerken en schilderen.

Als je het vastklemt tussen 2 stukjes hout, wikkel deze dan in glad plastic plakband. Daar hecht de houtrotvuller niet aan en geeft een glad eindresultaat wat minder nabewerking nodig heeft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Plaatje bij het prima advies van Bertplezier:
klos.jpg
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Kaastosti

  • #8
Top! Dank voor de instructie en het plaatje :)

Heb ik weer een klusje om op los te gaan, ben benieuwd hoe de praktijk uitpakt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Het is goed mogelijk dat deze bakjes aan de binnenkant van de woning vastzitten aan de balk(en) van het plafond.
Heb je binnen een houten verdiepingsvloer en een verlaagd plafond op de begane grond?
 

Kaastosti

  • #10
Yup, huis uit ongeveer 1955, op de muren na is alles hout. Ik zou het na moeten meten, maar het zou inderdaad best kunnen dat ze precies in het plafond uitkomen en daar vast zitten. De vloer of het plafond open trekken is geen optie, dus ook dan heeft herstellen de voorkeur.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Netjes repareren, een laagje lood er overheen kloppen. Lood zover mogelijk in de muur steken en als het kan aan de achterzijde van het horizontale deel van het lood een klein opstandje maken. Gaat het weer heeeeeel lang mee.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zorg er voor dat u echt al het rotte hout weg zaagt en er alleen hard hout (even prikken met een puntig iets) achter blijft.

Hoe netter (rechter) u zaagt hoe makkelijker de rest van de klus wordt. Desnoods 2 balkjes / plankjes klemmen op de lijn waarop u wilt zagen waar u de zaag over kunt laten glijden als een soort geleiders.
 

Kaastosti

  • #13
Ja uiteraard, alles dat rot is moet er uit, anders heeft het weinig zin. Mocht het nou erger blijken dan gedacht, wil ik die balk op deze manier afzagen om er een nieuw stuk in te plaatsen.

balk_afzagen.jpg


Inmiddels heb ik al prachtige nieuwe meranti balken klaar liggen ter vervanging :-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
In Z-vorm is ook prima.

Als het nieuwe blok precies past, is houtlijm voldoende. Anders lijmen met houtrotvuller.
 

Kaastosti

  • #15
In het eindresultaat moeten er ook weer twee balken op komen te liggen (zie links op de eerste foto), dus er moet wel enige stevigheid in zitten.

Mocht het zover komt dat ik echt hele stukken moet gaan vervangen zoals op het laatste plaatje... dan twijfel ik over de draagkracht met alleen lijm. Wellicht een stukje onervarenheid.

Die liggers er weer op bevestigen overigens... Bestaat er iets als een spijker met aan twee kanten een scherpe punt? Dan blijven ze wel netjes op hun plek, maar hoef ik er geen schroeven in te draaien die weer weggewerkt moeten worden. Of gewoon deuvels erin lijmen en klaar? :)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
De verbinding met houtlijm is sterker dan het hout zelf. Als het loskomt is dit doordat het naastgelegen hout scheurt. De lijnverbinding zelf komt niet los.

Ik zou van onderaf schroeven met RVS schroeven. Dan kan er nooit vocht in de schroefkop blijven staan en de bovenkant van de balk blijft “dicht”.
 

Kaastosti

  • #17
Goed, change of plans. Vandaag bezig geweest met bepalen hoe erg het is, en daar stuitte ik op verroeste maar stevige metalen pinnen die van boven naar beneden door het hout heen steken (in oranje). Het stuk hout dat eruit zou moeten om te vervangen is ook aanzienlijk, dus nieuw plan.

metalen_pinnen.png

Wat ik nu wil doen is het hout eerst recht afzagen, zo ver mogelijk uit de muur (in groen) waar het hout goed is. Daarna met een zwaluwstaat verbinding er een nieuw stuk hout in lijmen. Dan natuurlijk nog netjes afwerken, maar dat zou qua stevigheid de beste optie zijn.

Die pinnen kan ik niets mee beginnen, die gaan geen kant op. Dus zelfs al zou ik stukjes hout vervangen, dan zitten er nog steeds roestende stukken metaal in, dat wil je ook niet.

Zwaluwstaart nog niet eerder gedaan, maar voor alles een eerste keer :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Hoe wil je die zwaluwstaarten gaan maken?
 

Kaastosti

  • #19
Ik dacht in eerste instantie met enthousiasme en een flinke dosis beginnersgeluk. Maar na wat inleeswerk over hoe krachten in hout kunnen werken, lijkt dat toch niet de beste oplossing. Buiten het feit dat het gewoon best lastig is om goed te krijgen.

Die metalen pinnen is niets mee te beginnen, dus die moeten er hoe dan ook af. Terug naar het eerdere idee om de balk op de helft te splitsen en daar een geheel nieuw stuk op te lijmen, eventueel aangevuld met een RVS schroef van de onderkant.

Het zou helemaal mooi zijn als ik de bovenkant van dat nieuwe stuk een stukje in de muur kan krijgen, daar wordt de draagkracht een stuk beter van. Je merkt, ik maak het mezelf graag lastig ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Ik vind de Z-vorm eigenlijk het beste. Door de horizontaal kan je een paar schroeven draaien. Als er iets meer houtrot zit dan verwacht, kan je ook meer opvullen met houtrotvuller (tot op zekere hoogte uiteraard).

Die paar balken erop geven maar weinig gewicht, dus het heeft weinig te houden.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
Gerelateerde onderwerpen
Afdakje van beton verwijderen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu