Sphinx Duobloc loopt langzaam vol: hoe gaat-ie open?

Woordenboek

  • #1
Het reservoir van mijn Sphinx Duobloc loopt heel langzaam vol. Uit de verschillende tips hier heb ik al begrepen dat het membraan vervangen moet worden. Maar hoe krijg ik het keramische deksel van het reservoir af?
Type weet ik niet, het is schat ik tien jaar oud (ronde vormen) en heeft een drukknop. Om de knop zit een veelhoekige ring waarvan ik vermoed dat hij losgedraaid moet worden. Het deksel kan geen millimeter omhoog, alleen een heel klein beetje schuiven en draaien om de knop.
De ring zit wel HEEL erg vast. Ook met een waterpomptang zit er eigenlijk geen beweging in en uit het binnenwerk hoor ik dan geluiden die mij doen vermoeden dat er iets gaat breken.
Moet ik gewoon brute kracht gebruiken (met risico op breuk van ring of mechaniek), of is er een betere methode?
 

Fiesiekus

  • #2
Foto van het deksel, incl. de knop? Je moet beginnen met de drukknop zelf eraf te draaien of trekken (eerst proberen met draaien).
 

Woordenboek

  • #3
Vanavond zal ik een foto maken van de bovenkant en proberen te posten. De bovenkant van de drukknop loopt gelijk aan de bovenkant van de ring er omheen. Ik heb niet de indruk dat het mogelijk is de knop zelf eraf te trekken of los te draaien (je kunt hem alleen maar indrukken), maar hopelijk ziet een meer ervaren sanitairklusser vanavond aan het plaatje wat de juiste methode is.
 

Xr8

  • #4
De moet die al aangeeft moet inderdaad los, pas dan kan het dekseltje eraf en kun je bij de vlotter. Hier zit het bewuste membraam in, deze is gescheurd, deze vervangen en het probleem is over.

Succes met het openen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Is het een kunststof moer? Misschien het geheel een beetje verwarmen om de moer makkelijker los te krijgen. Hotpack er op leggen ofzo.
 

Woordenboek

  • #6
Bedankt voor de tips tot nu toe.

Zoals beloofd voor de zekerheid nog de foto. Het is een drukknop die je niet omhoog kunt halen of eraf kunt wippen, ook niet met een schroevendraaier.
De moer/ring is van verchroomde kunststof. Ik zal het maar eens proberen met warm maken en wat afwasmiddel als smeermiddel. Mocht iemand nog een suggestie hebben, altijd welkom natuurlijk.
 

Fiesiekus

  • #7
Inderdaad die moer moet eraf gedraaid worden. Rechtsom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
:shock:
Linksom :!:
 

Woordenboek

  • #9
Gewoon tegen de klok in toch, van boven gezien?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ja.
Wat al eerder opgemerkt is, even warm maken met een lap o.i.d. met heet water.
Een smeermiddel helpt niet, het komt niet bij de schroefdraad.
 

Woordenboek

  • #11
GELUKT! :D
De ring is los, het deksel eraf en het membraan eruit. En jawel hoor: lang de rand bijna rondom ingescheurd. Nu op naar de loodgietert een onderdeeltje halen, dan kunnen we weer in hoog tempo doorspoelen.
Iedereen bedankt voor de zeer nuttige adviezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu