Soorten Aardlekschakelaars

Ahagen

  • #1
Ik heb een huis uit 1997. In de groepenkast zitten 3 groepen die zijn aangesloten op een aardlekschakelaar en 3 groepen zonder aardlekbeveiliging. Deze laatste 3 groepen zijn voor de vaatwasser, wasdroger en magnetron/koelkast.

Ik wil de onbeveiligde groepen ook op een aardlekschakelaar aan laten sluiten. Ik was niet van plan om dit zelf te gaan installeren, maar wil (vanwege de kosten) wel zelf voor de aardlekschakelaar zorgen. Omdat er geen hoofdschakelaar in de kast zit zal ik die waarschijnlijk ook meteen laten installeren.

De groepenkast is voorzien van een DIN rail systeem. De huidige aardlekschakelaar is een Merlin Gerin multi 9 ID 40A 30mA.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een aardlekschakelaar; of voldoet elke aardlekschakelaar van 40A, 30mA?
 

Ronald42

  • #2
Als u uw groepenkast aanpast met een extra aardlek, goed idee overgens, bent u heden ten dagen verplicht een hoofdschakelaar te (laten) plaatsen.
Om het risco van uitschakelen wat te verminderen en de verlichting te waarborgen bent u ook verplicht uw algemene groepen te verdelen over de 2 aardleks.
 

Ahagen

  • #3
Wat bedoel je met een "algemene groep"?
 

Ronald42

  • #4
Groepen waar verlichting en wandcontactdozen voor algemeen gebruik op zitten. Als 1 aardlek aan word gesproken moet ergens in de woning nog wel licht zijn. Bij voorkeur en indien mogelijk de beneden verdieping verdelen over de aardlekschakelaars.
 

Ahagen

  • #5
Het verdelen van de algemene groepen over de aardlekschakelaars lijkt me wel mogelijk. Ik verwacht dat de installateur dat wel automatisch zal doen.

Even terug naar mijn oorspronkelijke vraag: waar moet ik op letten bij de keuze van een aardlekschakelaar? Betekent de code "ID" op mijn huidige aardlekschakelaar nog iets?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
ID is alleen een type aanduiding van de fabrikant.
Elke aardlek van 40A/30mA is goed mits je hoofdzekering niet zwaarder is dan 40A.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu