Snel vuil worden intergas HR eco 30

Vraaggraag

  • #1
Afgelopen zomer heb ik een intergas HR eco 30 laten plaatsen en de cv-installatie waterzijdig laten inregelen. Omdat de ketel ging tikken bij opwarmen/afkoelen is vandaag een monteur langs geweest. Bij het openen van de voorplaat van de warmtewisselaar bleek deze intern al behoorlijk vervuild te zijn. Een horizontale band van enkele centimeters op ongeveer eenderde van onderaf zat bijna vol met witte aanslag, ook op de voorplaat. De monteur heeft dit uiteraard gelijk gereinigd. Dit was niet zo eenvoudig omdat bij het nieuwste model geen verwijderbare stuwstrippen meer aanwezig zijn. Maar omdat de ketel net een half jaar oud is en deze winter amper gestookt heeft lijkt me dit niet wat je mag verwachten aan vervuiling. Volgens de monteur zou het rendement van de ketel ook negatief beinvloed worden door deze vervuiling, omdat de warmte niet goed door de kanaaltjes kan verspreiden. Dat het vuil zeer plaatselijk aanwezig was zou dan te maken hebben met het punt tot waar de ketel condenseert. Bovendien zou er een risico zijn dat het vuil op een gegeven moment zo vastzit dat het niet meer te verwijderen is. Ik heb de ketel juist gekozen vanwege het hoge rendement. Het onderhoud zou niet eens per sé jaarlijks nodig zijn. Nu lijkt het er op dat ik minstens jaarlijks, maar misschien wel elk half jaar, de ketel moet laten onderhouden. Kassa! Is dit mogelijk een probleem met de afstelling van de ketel of is dit normale vervuiling in zo'n korte tijd? De cv- temperatuur is nu door de monteur verhoogd van 65 naar 70 C, weet eigenlijk niet waarom dit gewijzigd is. Ik dacht dat het rendement juist optimaal is bij een lagere cv- temperatuur, of heb ik dit mis?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Lagere temperatuur is meer condens is meer vervuiling.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Bij ketels met een wisselaar van aluminium ontkom je toch niet aan die vervuiling. ik raad bij intergas altijd wel aan om jaarlijks onderhoud te doen.
Aanslag die niet meer te verwijderen is??? Dat heb ik nog nooit meegemaakt.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Niet? neem dan is een kombikompakt van 6 jaar oud,
1e bezoek, en volledig lage temp.installatie....
Hij is nu enigszins weer gangbaar, maar kreeg het alleen
los met een hamer en schroevendraaier.
Gelukkig keek de klant mee toen ik de voorplaat eraf
haalde, hoefde weinig uit te leggen dat je op deze
manier de ketel zeer rap sloopt :mrgreen:

Overigens lees ik 2 "verkeerde" opmerkingen van de TS:
- ketel gekozen vanwege het hoge rendement???
nagenoeg alle fabrikanten halen dezelfde waardes op
rendement....
- ketel zou geen jaarlijks onderhoud nodig hebben???
waar staat dat in de voorwaardens van de fabrikant?
elke fabrikant schrijft voor dat de ketel elk jaar
geinspecteerd moet worden

Ik hoop niet dat beide "feiten" een advies van een
installateur is geweest :wink:
 

Vraaggraag

  • #5
Als ik het voor mezelf samenvat komt het dus ongeveer hier op neer:
Mijn ketel geeft een optimaal rendement op een lage temperatuur, want dan condenseert de ketel maximaal, maar daarmee help je tevens het rendement om zeep omdat de ketel dan ook optimaal vervuilt. Wat je er aan kunt doen is de ketelwatertemperatuur verhogen, waarmee ook het rendement verlaagt, of zeer frequent onderhoud laten uitvoeren.

Of is het toch ergens mis gegaan bij de installatie van de ketel, dat deze misschien toen niet of niet helemaal goed afgesteld is? Elders las ik dat er dan een soort instelrapportje had moeten zijn? Ik merkte aan de reaktie van de monteur gisteren dat hij deze vervuiling na een half jaar ook niet verwacht had. Hij demonteerde de voorplaat van de warmtewisselaar om deze in te vetten zodat het tikken verholpen zou zijn, en niet om de warmtewisselaar te reinigen. Hij kon de ketelinstelling niet controleren op CO2 omdat zijn meter voor ijking weg was. Ik begrijp uit de reaktie van Ingmar89 dat elke aluminium warmtewisselaar vervuilt, maar als ik pas na het eerste jaar het onderhoud had laten uitvoeren dan was de warmtewisselaar waarschijnlijk al helemaal dicht gaan zitten.
Kan ik dat voorkomen en toch het optimale rendement uit de ketel halen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Gewoon netjes elk jaar onderhoud, dan gaat het prima.
 

Kacheltje

  • #7
Woon je misschien in een gebied met bepaalde luchtverontreiniging? Varkenshouderij of industrie?
Aluminium ketels en zeker onbehandelde vervuilen normaal wel wat sneller door corrosie dan rvs maar zo snel. Intergas staat wel bekend om elk jaar echt nodig onderhoud vanwege vervuiling. Of dit type 2 jaarlijks hoeft?

Er zijn wel ketels waar de fabriek 2 jaar als interval geeft.
 

Xr8

  • #8
Hoe vaak is dat toestel in de afgelopen 6 jaar open geweest. Als het de eerste keer was dan is dat gewoon achterstallig onderhoud. Er zijn dan vele ketels op te noemen welke problemen gaan geven. Als de de Intergas elke 12-18 maanden open haalt dan is er geen probleem in de meeste gevallen. De Kombikompakt is sowieso gevoeliger dan de Hre, dit in verband met de manier van condenswater afvoer.

Succes.
 

Vraaggraag

  • #9
Kacheltje, ik heb wel een achterbuurvrouw die op hout stookt met een te grote houtkachel, waardoor we regelmatig alle ramen en deuren dicht moeten houden om niet te stikken in de zware rook die bij ons naar binnen dwarrelt. Zou dat er mee te maken kunnen hebben?

Ingmar89, dat jaarlijks onderhoud zal inderdaad wel het minste zijn dan.

Xr8, ook bedankt voor je reaktie, maar de ketel is nog maar een half jaar oud, dus dit was de eerste keer dat 'ie open ging, en nog geen achterstallig onderhoud (wel voorstallig onderhoud :wink: )
 

Kacheltje

  • #10
Dat zal denk ik niet een oorzaak zijn. Misschien als de schoorsteen direct naast de jouwe staat en de hele dag geconcentreerde rookgas opsnuift. Rook van houtvuur ruk je al snel ook al sterk verdund maar heeft niet zoveel invloed.
Bij varkenshouderijen is bekend dat ammoniak een oorzaak kan zijn van aantasting.
 

Vraaggraag

  • #11
OK, nou gelukkig geen varkensstal dicht in de buurt hier.
 

Bernhard

  • #12
Hoe laag was de instelling van de keteltemperatuur?
Waarom is de keteltemperatuur laag ingesteld.
Een te lage keteltemp. kan ook meer gas verbruiken.
Bij een te lage watertemp. zal de ketel gaan pendelen en dat beinvloed het rendement.
Er is geen enkele aanleiding om een lage watertemperatuur in te stellen.
De watertemperatuur is direct afhankelijk van de buitentemp. Bij een hoge buitentemp. zal de ketel het CV-water maar een beetje opwarmen. Bij een lage buitentemp bv -10grd zal de keteltemp gedurende de dag ca 60-65grd zijn. Alleen bij het opstoken zal de ketel gedurende een korte periode op een hogere temp. gaan stoken. De CV-watertemperatuur wordt bepaald door de radiatoren en niet door de ketel. Staan de radiatoren dicht dan zal de ketel naar maximale watertemperatuur stoken. De kamerthermostaat blijft dan warmte vragen. Bij -10grd en 20 man visite zal de kamerthermostaat de ketel uitschakelen. mvgr bernhard
 

Xr8

  • #13
De 6 jaar had betrekking op een vorige reactie. Een half jaar is inderdaad wel zeer snel.

Hoe ziet je rookgasafvoer eruit? Zeer lang? Rvs, aluminium?

Succes.
 

ServiceM

  • #14
O2 co2 goed afstellen voorkomt ook een extreem vervuilde wisselaar. O2 is nodig maar een te grote overschot maakt te veel oxidatie .
 

Onderhoudtje

  • #15
Het cv vermogen staat waarschijnlijk te hoog, hierdoor krijg je de condensatie te laag in de wisselaar. Het mooist is de condensatie zo hoog mogelijk in de wisselaar, hierdoor is het rendement ook hoger.
 
  • Like
Waarderingen: ServiceM

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
@ServiceM: Dit topic is meer dan 8 jaar oud. Het heeft dus geen zin om te reageren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu