Signaaldraad rookmelder - relais schakelen

Superkees

  • #1
Gegeven een nieuw te bouwen woning met doorgeluste rookmelders. Ik ben er inmiddels achter dat die op een spanning van 7 tot 9V werken voor het signaal.

De bedoeling is een potentiaalvrije zwave-schakelaar te schakelen. Ik vermoed zo dat ik daarvoor een relais nodig heb. Maar daar stopt mijn kennis wel zo'n beetje.

Vervolgens wil ik de zelfde potentiaalvrije zwave schakelaar ook aansturen via 230V wisselspanning. Ook via een relais.

Wie kan mij aan specificaties helpen van wat ik nodig heb?

En nee, ik stel die vraag niet aan de installateur. Die heeft er waarschijnlijk geen eens verstand van wat ik wil, en het betreft het hobby-deel van de woning. Het is meer met de gedachte dat de installatie voorbereid moet zijn, zodat ik het zelf kan inbouwen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Die signaal draad kan bij mijn weten geen stroom leveren.
Je zal dus eerst een transistor buffer moeten plaatsen om voldoende stroom te kunnen leveren voor een relais.

Helaas ben ik ook installateur dus ik zal er ook wel niets van weten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Wat voor rookmelders zijn het?
 

Superkees

  • #4
The headhunter schreef:
Die signaal draad kan bij mijn weten geen stroom leveren.
Je zal dus eerst een transistor buffer moeten plaatsen om voldoende stroom te kunnen leveren voor een relais.

Helaas ben ik ook installateur dus ik zal er ook wel niets van weten.
Dan ga ik je even de les lezen. :mrgreen:

Ik heb zelf even zitten speuren en bij toeval kwam ik wat tegen. Het merk dat begint met een H en eindigt op ager heeft een speciale adapter met een ingebouwd relais. Ik weet niet of dat relais nu zo duur is, omdat de stroom minimaal is, maar 45 euro is wel erg prijzig. Maar het kan dus wel. Het relais kan wel weer 240 VAC schakelen. In principe is het bedoeld om een lamp in te schakelen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Voor de heel veel toegepaste Ei melders is ook een onderplaat met relais verkrijgbaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Wat denk je dat er in zo'n module zit.
Voeding, relais en een galvanische scheiding voor de signaal draad incluis een stroombuffer om het relais juist te schakelen en de signaalgever niet te overbelasten.

De signaaldraad is gewoon netspanning op ca 7v, hetgeen niet inhoud dat dit een veilige spanning hoeft te zijn!
 

Superkees

  • #7
Ik heb verder weinig verstand van die dingen. Maar ik zie elders ook relais, die een paar euro kosten. Maar goed, ik weet dat het kan en wat het kost, en als het goedkoper kan, is het leuk.

Mijn bedoeling is een potentiaalvrij contactje te schakelen, wat twee draadjes verbind waar de spanning van 2x 1,5V op staat. Dan blijft dus nog de vraag welk (soort) relais ik dan zou moeten hebben. Waarschijnlijk niet de overkill die voor 240VAC is bedoeld.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat blijkt, 45 euro besparen zonder te weten waar je aan moet voldoen.
Voor 45 euro krijg je een apparaat dat werkt, gekeurd is, en niet de veiligheid van het systeem aan kan tasten, vergeet niet dat als het niet werkt als je het nodig hebt dit levens kan kosten.

Nogal vreemd om de installateur meteen aan de kant zetten omdat deze nergens verstand van heeft, terwijl je er zelf ook helemaal geen kaas van gegeten hebt.
 

Superkees

  • #9
Maar daarom vraag ik het hier. :D

De reden dat ik het de installateur niet vraag is omdat ik toch al de hoofdprijs betaal voor extra's. Als ik de installateur het laat uitvoeren ben ik weer 100 euro verder. En toen ik dit topic startte, kende ik deze oplossing nog niet. En daarbij heb ik een gefundeerd vermoeden dat de installateur geen kaas heeft gegeten van het zwave-systeem wat ik voor ogen heb. Ze kwamen namelijk al aan met een duur bus-systeem (daar zullen ze ongetwijfeld wel verstand van hebben).

Maar je heb inderdaad gelijk dat je voor je veiligheid niet op 45 euro moet willen beknibbelen.
 

Bprosman

  • #10
Even wat off-topic. Er wordt wat laagdunkend gedaan over het door de installateur geadviseerde bussysteem maar zo'n bedraad domotica bussysteem is vele malen betrouwbaarder dan een "3 schoten en een vrije worp door de lucht" systeem. Dus dat is appels met pruimen vergelijken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Mee eens.En dan nog de verstoringen die het systeem bij ander draadloos spul kan opwekken.
Bedraad is betrouwbaarder pas als dat niet kan ga je draadloos.
 

Superkees

  • #12
Ik doe niet laatdunkend over een bussysteem, maar dat is veel duurder. Het zwave-protocol kent een terugmelding, waardoor het geheel wel degelijk betrouwbaar is. Bovendien werken afzonderlijke schakelaars als repeaters van het signaal. Als je van onder naar boven dus meerdere zwave-schakelaars hebt geïnstalleerd, komt dat signaal echt wel aan.

En zoals al aangegeven: het blijft voor mij in de hobby-sfeer. Ik vind het leuk om het zelf uit te denken en zelf te installeren. En de kosten spelen uiteraard ook een rol.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu