Rookmelder bouwbesluit

Hvdk

  • #1
In mijn huidige woning 2005 zitten 3 rookmelders: 230V + bedraad gekoppeld. Ik wil het systeem uitbreiden met een hittemelder voor het washok. Deze wil ik ook koppelen met bestaand systeem. Helaas is er van hetzelfde merk geen te koppelen hittemelder te verkrijgen. Ik wil daarom overgaan op een ander merk. Mijn vraag:
1) Mogen de huidige 230V exemplaren vervangen worden door batterijgevoede gekoppelde exemplaren? Dat is niet zoals uit het bouwbesluit en is dat dan een probleem: verzekeringen, als ik het huis verkoop, etc?
2) Is draadloos net zo betrouwbaar als bedraad? Mijn huis dempt wifi signalen bijvoorbeeld redelijk door de betonnen vloeren. Ik weet wel dat dit andere signalen zijn, maar toch?
 

Freakie

  • #2
1) Geen idee qua bouwbesluit. Qua verzekering en verkoop echter geen probleem, het is jouw huis. Meeste verzekeraars eisen niet eens een rookmelder laat staan specifieke eisen daaraan. Vraag echter waarom je dit zou willen. Het gemak van een 230V melder is zo veel beter dan een op batterijen, zelfs een 10 jaar litium batterij overtreft dit niet. Hoe fijn is de gedachte dat de batterij nooit de zwakke schakel van het systeem is? Welk merk heb je nu? Want zojuist gekeken en elk gerenommeerd merk kan middels een Rf plaat gekoppeld worden.

2) op basis van CV ketel aansturing met Rf en communicatie zonnepanelen Rf (beide 433) gaat dit prima in een nieuwbouw woning van boven naar beneden. Frequentie is hierin wel doorslaggevend, hoe hoger hoe moeilijker door de lagen heen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Mocht de gewenste rookmelder in de 433MHz band werken, lees dan ook dit recente topic even. Het zou vervelend zijn wanneer de brandmeldfunctie gehinderd wordt omdat de buren zijn vergeten de batterijtjes in hun weerstation tijdig te vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #4
Onderschat dit inderdaad niet! Heb zelf al weken probleem met KaKu vanwege inderdaad iemand in de buurt met zo iets.

Maar als er geen alternatief is, is het beter dan niets. Als stand alone zal de melder blijven fungeren. Heb zelf omdat in de woonkamer geen melder vanaf de bouw was daar een niet gekoppelde geplaatst op 230. Alternatief was niets. Dan is dit m.i. de betere optie.
 

Hvdk

  • #5
Misschien is het dan toch handiger en betrouwbaarder om bedraad gekoppeld te nemen ipv draadloos. Dit om gedoe te voorkomen. Ik heb nu FIT-230 gekoppeld met draad in de hallen (3 etages).
Bovenste etage washok, kan ik wel draden trekken vanaf de rookmelder in de aangrenzende hal door een kabelplakgootje aan het plafond. Draadloos en met batterij had wat netter gestaan, maar het is niet anders.

Zag wel rook- en brandmelders van FireAngel. Deze konden gecombineerd worden bedraad gekoppeld en draadloos. Kun je bijvoorbeeld bestaande 3 vervangen door 2 bedrade en 1 draadloos. De laatste draadloze kun je dan weer laten communiceren met een draadloze hittemelder (evt batterijgevoed). Dan heb je geen extra draden nodig. Nadeel: vond ze vrij prijzig.

Aanvulling: FireAngel draadloos gaat via "Wi-Safe 2 technologie 868 MHz"
Is dit een betrouwbare manier??

PS: Rookmelder alleen in de hallen is toch voldoende? Slaapkamer zit naast de hal. Als daar rook komt hoor ik dat prima.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu