Siemens vaatwasser droogt niet

Hartho

  • #1
Het model SE64A560/13 vaatwasser dat ik heb is vorige week gestopt met het drogen van de vaat.

De volgende zaken heb ik gedaan:

1) Spoelmiddel gecontroleerd en bijgevuld
2) Zout gecontroleerd en bijgevuld
3) Fllters gecontroleerd (waren schoon)
4) Watervat gecontroleerd en schoongemaakt (zat linksboven verstopt)
5) Alle slangen gecontroleerd (waren schoon)

Niets van dit boven heeft geholpen.

Ook tijdens het wassen zat er voldoende druk (zo te zien) op het water, want het kwam door de hele machine heen en de sproeiarmen bewogen vrij.

Daarna teneinde raad de machine maar gesloopt. :roll: Het doorstroomhuis (met daarin het warmteelement) helemaal losgekoppeld. Dit was brandschoon en kan dus ook niet de oorzaak van het probleem zijn. Vervolgens de machine aangezet en de schakelaar van het warmte element ingedrukt gehouden, maar geen warmte. Ik neem aan dat dit na enkele seconden wel al te voelen is.

De machine was aan de onderkant zo goed als droog, afgezien van het water dat in de lekbak gelopen was, nadat ik het watervat gedemonteerd had.

Vervolgens de deur opengemaakt en de print bekeken. Inderdaad zoals op het forum al opgemerkt was, was er een soldering losgelaten. Deze heb ik vastgezet, maar ook zonder resultaat.

Nu kunnen er volgens mij de volgende zaken aan de hand zijn:

1) Relais is stuk (maar hoe meet ik dat). Volgens diverse fora moet dan de hele print worden vervangen. Dat is een beetje overkill aangezien dit redelijk eenvoudig te repareren is, mits je het juiste relais kunt vinden. Wie kan me helpen!???

2) warmte element is stuk (hoe meet ik dat)

3) nct sensor is stuk, maar hoe meet ik dat

Wellicht dat iemand anders nog een suggestie heeft...dat hoor ik dan graag!

Ik heb m'n hoop gevestigd op dit fourm aangezien m'n vaatwasser ruim 5 jaar oud is en de garantie voorbij is. :(
 

Hartho

  • #2
Oja, even ter info: na het solderen van de poot van het warmte relais (heb de overige 3 ook opnieuw gesoldeerd) was de geschatte wastijd afgenomen van 198 minuten naar 111 minuten, hetgeen ook de normale wastijd was.

Ik krijg met geen mogelijkheid het element warm, ook niet als ik het schakelaartje een minuut geactiveerd hou. Heeft dit te maken met het feit dat de vaatwasser niet dicht is, dus ook de schakelaar geen contact maakt????
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De deurschakelaar schakelt de "hoofdstroom" dus dan werkt er niets.
 

Hartho

  • #4
Is er wellicht een andere manier om het warmte element te testen? Ik kan natuurlijk de hele machine weer in elkaar zetten, maar als het dan nog niet werkt dan moet alsnog de hele boel uit elkaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Doormeten met een multimeter, ik weet niet hoeveel ohm het moet zijn maar wanneer u geen oneindige weerstand meet zou ik aannemen dat het element warm wordt.

U kunt toch de deur even dicht doen en na een halve minuut voorzichtig voelen of het element heet is.
 

Hartho

  • #6
Jan schreef:
U kunt toch de deur even dicht doen en na een halve minuut voorzichtig voelen of het element heet is.
Helaas gaat dan het programma in werking en wordt er water getapt. Is het geen probleem om de waterkraan gewoon dicht te draaien, of stopt de machine dan ook weer met stroom door te geven???
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Kunt u de machine direct op het droogprogramma zetten ?
Het element wordt dan wel snel warm, anders zit er niets anders op dan te wachten tot de machine het water in het gewone programma gaat verwarmen.
 

Co de Witgoedman

  • #8
Reinig de machine eens met soda, wil wel eens helpen. het element zit in een dichte kamer, de machine kan niet apart op verwarmen gezet worden.
Het element wordt dmv een drukschakelaar bedient.
Zit in de elementkamer, rechts achterin
 

Hartho

  • #9
Ik heb inderdaad de tip over het soda gelezen, maar denk niet dat dat het probleem is. De machine is van binnen perfect schoon, afgezien van het watervat dan (wat nu wel schoon is).

Ik heb de drukschakelaar eruit gehaald en hem handmatig ingedrukt. Volgens mij moet bij een ingeschakelde machine dan het warmte element warm worden, of vergis ik me?
 

Hartho

  • #10
Warmte element is aangesloten op 220 en hij werd gloeiend heet, dus dat is niet kapot. Echter tijdens het schoonmaken van het doorstroomhuis is ook de motor onderin losgehaald. Er kwam een tandwiel uitzeilen :-|

Ik dacht het weer op "tijd" gezet te hebben, maar nu het hele spul in elkaar gebouwd is, hoor ik een brommend geluid alsof dat motortje dus vastzit.

Enig idee hoe dit op te lossen is nadat de hele handel weer gedemonteerd is? Thanks.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu