Schuur aftimmeren?

Luuk-V

  • #1
Beste Klussers,

Ik heb een klein, oud, en slecht gebouwd schuurtje in de tuin staan (en nee, vervangen is geen optie) en wil hem graag helemaal opnieuw indelen.
Eigenschappen:
- Ongefundeerd
- Halfsteens
- Op zand betegeld
- Dak is bitumen
- Onverwarmd
- Donker

Waar ik me met name aan irriteer is dat alles wat ik op wil hangen in steen voorgeboord moet worden, plugje, etc. Ik hou meer van hout. Dus ik zou het liefst de hele binnenkant framen en aftimmeren. Maar het schuurtje is al klein en onverwarmd dus dat is zonde. Ook is er optrekkend vocht uit vanuit de vloer/muur.

Vragen:
- Als ik het vocht wil bestrijden, kan ik dan beter de vloer uitgraven, vochtwerend plastic neerleggen, en weer bedekken met zand en tegels? Of gaat dit weinig helpen en kan ik beter een extra ventilatierooster maken?

- Wat is een goede optie om de wanden af te werken zodat ik er in kan schroeven? Dun rachelwerk (20 mm ofzo) en dan OSB er tegenaan?

- Zouden jullie een werkbank tegen de muur maken of eerder een vrijstaande kopen? De vloer is erg oneffen namelijk. Ik wil er uiteraard hard op kunnen hameren zonder doorbuigen.

Foto:


Andere ideeën voor organisatie juich ik ook toe :cool:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zorg in ieder geval dat de ventilatie goed geregeld is. De aanvoer laag bij de grond, de afvoer kruislings ertegenover in het dak.

OSB of underlayment tegen de wanden kan. Het liefst alleen plaatselijk, en met tussenruimte zodat er voldoende ventilatie achter het hout is. Overweeg het keeplatten systeem (zoekterm op youtube: french cleat)

De vloer kan je vervangen door een betonvloertje, of je legt een goede dikke dampdichte folie onder de tegels. Of folie op de tegels en daar underlayment over.

De werkbank is een heel andere vraag. Als je dit verder wilt uitwerken, kan je daar beter een nieuw topic voor openen. Als het met een eenvoudig antwoord af kan: Losstaand (en stabiel) maken en koppelen aan de muur voor extra stabiliteit.
 

Luuk-V

  • #3
Dank voor de tips.
Mijn idee aan de hand daarvan (correct me if I'm wrong:)

- Tegels verwijderen --> stukje zand uitgraven --> dampdichte folie neerleggen tot de hoogte van de uiteindelijke vloer --> zand er weer op en tegels er weer op. Klopt dit?

En ik vond deze folie bij een bouwmarkt: dampschermfolie 2x5m 10 m² is een circa 0,10 mm dikke dampremmende folie van polyethyleen (PE), voor het damp- en luchtdicht afwerken van de binnenzijde van diverse constructies (dampdichtheid (Sd = 100 m)). Is dat 'goede dikke folie'?

Wat betreft de muren en ventilatie:

1. Aantal (9 ofzo?) gaten boren in de muur onder en tegenoverliggende muur boven
2. Rachelwerk op de muur aanbrengen
3. OSB aanbrengen op de rachels waarbij de onderkant 5 cm boven de vloer zweeft en er aan de bovenkant ook weer gaten in geboord worden (of ook enkele cm vrij houden). Uiteraard een opening op de plek van de nieuw geboorde ventilatiegaten
4. Daar overheen de genoemde keeplatten voor de organisatie.

Is dit een logisch plan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit topic gaat ook over de ventilatie van een schuur. Die is wel geïsoleerd, maar dat maakt voor de ventilatie op zich niet uit. De plek van de ventilatiegaten in de muur kan je het beste kiezen op een plek waar geen hout voor komt. Want dat kan een vochtige plek worden.

Ik zou de folie precies onder de tegels leggen (als deze stevig genoeg is). Dan hoeft er niets gegraven te worden (en aangetrild). Maar verder laat ik de vragen over de folie over aan andere beantwoorders.
 

Luuk-V

  • #5
Goeie tip, dat topic had ik inderdaad nog niet gezien. Ga ik in de gaten houden.

Ik ben alleen wat huiverig voor gaten maken in bitumen, maar misschien moet ik me er gewoon wat beter in verdiepen. Ik heb een hekel aan vocht en lekkage (zoals meer mensen) en voel me niet helemaal comfortabel bij loodgietswerk. Maar laten doen is natuurlijk een optie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoog in de wand kan ook. Maar in het dak zorgt automatisch voor een goede trek. Zeker met de juiste dakkap.

Misschien kunnen andere je helpen met de dakdoorvoer. Misschien is de doorvoerplaat met een kit of koude bitumen goed waterdicht te krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu