Schuin dak na-isoleren - rachelwerk - creëren van een luchtspouw

MVe^

  • #1
Hey, ik plaats vandaag mijn eerste post omdat ik uit een bepaalde klus-situatie niet uit kom waardoor ik niet verder kan met de verbouwing van mijn zolder van mijn huis uit ongeveer 1986. Ik probeer mijn situatie zo goed mogelijk te beschrijven:

Oude situatie:
Van buiten naar binnen: stenen dakpannen, 4cm pur-achtige roze buiten-isolatie, dakbeschot, spant/draagbalken.

Nieuwe situatie:
Aan de binnenkant heb ik Isover IsoComfort 35 (16cm/RD4,5) strak tegen het dakbeschot aan geplaatst op advies van een bouwfysicus gevolgd door rachelwerk zodat alles netjes strak (niet te strak) tegen elkaar zit en om een lichte verzakking van mijn dak te corrigeren (eigenlijk hadden we eerst het rachelwerk gezet en daarachter de isolatie gezet). Vervolgens hebben we er Miofol 125s dampremmend folie (rode kleur) op vastgeniet waarbij we de tekst van de folie van binnenuit kunnen lezen (dus niet verkeerd om), hebben we alle overlappingen (10+ cm) en plaatsen van de nietjes getaped met VAST-R folie tape en alle buitenranden tegen vloer en muren vocht/luchtdicht gelijmd met Illbruck OT301 folielijm. Tot zover m.i. alles nog volgens de regeltjes al heeft iedereen zo zijn eigen mening over wel/geen folie, wel/geen glas- of steenwol of pur, wel/niet strak tegen dakbeschot maar dat terzijde.

Nu mijn vraag:
Ik heb dus al rachelwerk achter mijn dampremmend folie zitten, is het dan noodzakelijk dat ik tegen mijn dampremmend folie opnieuw een 2e rachelwerk plaats voordat ik de gipsplaten bevestig ivm het creëren van een luchtspouw tussen gipsplaten en folie of kunnen de gipsplaten direct tegen de folie geplaatst worden zonder lucht achter de gipsplaten. De ene zegt namelijk dat er ruimte nodig is achter de gipsplaten om vocht in de gipsplaten tegen te gaan en de ander zegt dat er nooit vocht in je gipsplaat kan trekken omdat je dauwpunt wel verder naar binnen getrokken wordt maar het vocht nooit op je folie zal slaan

Ik zie door de bomen het bos niet meer in deze laatste stap. Kan iemand mij adviseren wat ik in deze laatste stap moet doen?

Alvast bedankt!!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Gipsplaat rechtstreeks op de folie.
 
  • Like
Waarderingen: MVe^

MVe^

  • #3
Waarom laten bouwvakkers dan soms een ruimte achter de gipsplaten? Is een luchtspouw tussen gipsplaat en folie nooit nodig?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ik heb de folie ook achter de stroken zitten, in de spouw loopt dan ook de elektra.
Je hebt daar geen condens, dus geen luchtspouw benodigd.
 
  • Like
Waarderingen: MVe^

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je een reflecterende aluminium folie gebruikt, wordt vaak nog wel een kleine spouw aangeraden om de warmtereflectie beter te laten werken.
 
  • Like
Waarderingen: MVe^

MVe^

  • #6
Ok, ik heb geen aluminiumfolie maar Miofol 125s dus daarvoor hoef ik geen luchtspouw achter mijn gipsplaat te hebben.

Als ik het goed begrijp is de enige functie van deze luchtspouw tussen gipsplaat en folie dus als je daar elektra door wil laten lopen. Dit is in mijn geval niet aan de orde want die heb ik tegen het dakbeschot aangelegd.

0,0 meerwaarde dus om ruimte te houden? We zien geen belangrijke factor over het hoofd?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
reflecterende aluminium folie heeft in dit geval helemaal geen nut.
Dat werkt wel achter een radiator, maar niet achter een gips plaat.
 
  • Like
Waarderingen: MVe^

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
MVe^ schreef:
de ander zegt dat er nooit vocht in je gipsplaat kan trekken omdat je dauwpunt wel verder naar binnen getrokken wordt maar het vocht nooit op je folie zal
De ander heeft gelijk :wink:

Een voordeel van de folie vrij houden van de gipsplaat is wel als je iets aan de gipsplaat ophangt met een spijkertje, dan prik je geen lek in je damprem.
 
  • Like
Waarderingen: MVe^

Smits23

  • #9
Ik zie dat het topic al van een tijdje geleden is en ik snap dat mijn reactie weinig toevoegt voor de vraagsteller.

Na gelezen te hebben vraag ik me af waarom je, door de folie direct achter de gipsplaat te plaatsen, zoveel onnodige gaatjes (schroeven) zou willen maken in het folie. Dit komt de dampremmende werking niet ten goede. Door de folie achter de rachels te plaatsen en juiste lengte schroeven te kiezen heb je hier geen last van.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wat maakt het uit of de gaatjes in de folie aan de voorkant of achterkant van de rachels zitten?
De
 

Smits23

  • #11
Wat ik bedoel: Folie op de gording, rachels van 22x50 erop, gipsplaat van 9,5mm erop. Gipsplaatschroeven van 25mm. Die schroeven gaan dus nooit door de rachel heen en doorboren het folie niet. Andersom doorboren alle gipsplaatschroeven het folie.
De schroeven waarmee je de rachels op de gording vastzet natuurlijk wel, maar daar ontkom je niet aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Hoe komen de rachels dan vast te zitten?
De schroeven gaan door de folie om ze vast te zetten, dus gaatjes in de folie.
 

Smits23

  • #13
Lees mijn vorige bericht de laatste zin. Dat is exact wat ik schrijf. Maar alle gipsplaatschroeven perforeren het folie dan toch niet, scheelt een hoop gaten als je nagaat hoeveel schroeven er gebruikt worden voor de gipsplaten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Om de rachels vast zetten moet je door de folie schroeven.
Het scheelt idd. wat schroeven maar daar zou ik mij geen zorgen om maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu