Schroeven in holle materialen

Jagitc

  • #1
Hallo,
ik heb een vraag omtrent het bevestigen van holle materialen aan elkaar. Om in de moestuin verhoogde bakken te maken heb ik enkele composiet terrasplanken op de kop kunnen tikken:



Ik dacht deze te bevestigen aan een kunststof balk (ongeveer zoiets maar ik vind de juiste foto niet.

Deze materialen omdat ik er vanuit ga dat hout nogal snel gaat rotten in de grond.
Mijn vraag is nu hoe ik deze planken verticaal kan bevestigen aan de balk? Ik heb in eerste instantie geprobeerd met schroeven om vanuit de balk te schroeven, kwestie dat de schroeven niet zichtbaar zijn, maar dat is bijlange niet stevig genoeg.
Is het steviger als ik vanuit de plank naar de balk toe schroef?
Welk soort schroeven moet ik gebruiken in deze holle materialen?
Is het misschien beter een sterke lijm te gebruiken om alles vast te maken?

Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik betwijfel of je een lijm zult vinden die op dit materiaal hecht. De enige kans zou je hebben met een MS Polymeerkit. Maar geen enkele garantie dat dat werkt!

Schroeven moet je altijd door het dunnere materiaal (de planken) in het dikkere (de balken) doen, niet omgekeerd. Maar dat had je al bemerkt. Voor kunststof heb je schroeven nodig met een grove spoed, dwz dat de windingen van de schroef verder uit elkaar liggen. RVS spaanplaatschroeven zouden wellicht een mogelijkheid zijn, maar die zijn dus wel zichtbaar!

Als je echter googelt met het op de plank aanwezige merk + "composiet schroeven" dan zul je zien dat er speciale clips (inclusief RVS schroeven) bestaan om deze planken aan de balken te bevestigen. Die zijn er dus speciaal voor. Die clips zou je moeten kunnen kopen bij hetzelfde bedrijf als waar je de planken en balken koopt. Bij gebruik van die clips zie je de schroeven niet echt omdat ze tussen de planken komen te liggen. Tenminste, ik neem aan dat dat zo bedoeld is. :wink:

Een afbeelding van zo'n clip:

 

Jagitc

  • #3
Dag Kees,
alvast bedankt voor het antwoord. Ik heb inderdaad clips om ze te bevestigen ten opzichte van elkaar. Maar die clips zijn voorzien om de planken horizontaal te plaatsen. Ik kan ze eventueel gebruiken maar dan zal er onderdaan en bovenaan steeds een halve clip zichtbaar zijn.

Mijn clips hebben wel maar 1 schroefgat.
ik zal dan ook zeker de hoeken moeten afwerken aangezien de planken anders gaan schuiven.

Het hele project leek me eenvoudiger dan het nu is :D

Groeten!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Wat is de reden dat je in de moestuin een verhoogde bak wil maken?
 

Tiho

  • #5
Ik heb van het weekend een hek gezet bij mezelf van composiet. In de palen zaten ook dwarsstukken. Daarin kun je volledig schroeven. Bij die op de foto van jij zit dat ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu