Constructiepluggen onmogelijk in te schroeven

Stefan2

  • #1
Hoi allemaal,

Ik probeer een lange balk tegen een muur aan te monteren met constructiepluggen en bijbehorende schroeven (fisher sxrl 140x10mm, deze). De pluggen hebben een diameter van 10mm. Ik heb nu 6 boorgaten van 10mm door de houten balk gemaakt (de balk is 69mm dik). Vervolgens heb ik door de houtenbalk heen een klein beginnetje geboort in de betonnen muur ter markering en daarna zonder houten balk op de juiste diepte geboort (ook 10mm diameter).

Het probleem wat ik echter heb is dat de pluggen wel perfect door de gaten in de houtenbalk en in de boorgaten in de betonnen muur vallen maar dat ik met geen mogelijkheid de schroef erin geschroefd krijg. Ik kom tot ongeveer halverwege en daarna krijg ik hem niet verder. Niet met mijn accu schroefboormachine, nog met de hand. De boorgaten zijn zeker weten diep genoeg, daar kan het niet aan liggen.

Heeft iemand een idee wat er fout gaat? Zijn dit soms een soort slagpluggen die met de hamer erin geslagen dienen te worden?

1000038243.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
dit zijn slagpluggen, deze sla je er met een hamer in net zoals een spijker.
het schroefdraad zit erop om hen er deels weer uit te draaien.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heb je de boorgaten goed leeg gezogen / geblazen? (zie ook één van de reviews)
Slaan kan, draaien heeft mijn voorkeur, helemaal in deels holle wanden of wat minder sterke muren.
Met een sterke (slag)schroevendraaier krijg je ze er vast wel in.
 

Sander 1972

  • #4
Je had beter kozijn schroeven kunnen gebruiken, trekken veel beter aan
 

Stefan2

  • #5
Ik had de gaten goed uitgezogen ja. Met de hand krijg ik de schroeven iig met geen mogelijkheid ingedraaid. Goed om te weten dat deze schroeven ook ingeslagen kunnen worden. Dat ga ik woensdag even proberen. Ik ben een beetje huiverig omdat het indraaien met de hand niet lukt maar we gaan het zien.

Een ander vraagje: Ik heb alle 6 de schroeven al lichtjes aangedraaid (en 1 zo strak als ik kon met de hand), als ik deze er weer eruit uitdraai, zijn de pluggen dan nog uit de muur te wrikken?

Bedankt voor de reacties
 

Sander 1972

  • #6
Als de plug er goed in zit en de balk goed tegen de muur dan gewoon vast slaan.
En uithalen is meestal ook weg gooien omdat de plug vervormd
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Sander 1972 : wat is volgens jou een kozijn schroef? Volgens Fisher is dat een schroef zonder plug speciaal voor kozijnen.

Dit is geen slagplug, dat het kan houdt niet in dat het de sterkste verbinding geeft.
Meestal sla ik dit soort schroeven het eerst deel, (schroef deels in de plug tegelijk erin) dan met een slagschroevendraaier, met de hand is er dan al lang geen beweging meer in te krijgen. Die T40 kop zit er niet voor niks op, goedkope t40 bits gaan niet eens heel lang mee, die draai je gewoon kapot.
Een enkele keer loopt ie zelfs met de slagschroevendraaier vast, dan eruit en even der boor er opnieuw in. Meestal krijg je de plug er wel weer uit, als de schroef nog maar net vast zit, aan de schroef trekken.

Vastlopen kan ook komen doordat beide gaten niet 100% perfect uitlijnen. Een boor kan iets weglopen door bijvoorbeeld een kiezel in het beton.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Stefan2

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Dit is idd geen slagplug.
Je moet al een behoorlijk zware accu schroef boormachine hebben wil je deze erin kunnen draaien.
Met de hand zet ik een bahco op de schroevendraaier om kracht te kunnen zetten.
Beetje vet aan de schroef helpt
 

Sander 1972

  • #9
Jack google en je ziet ze direct. Je heb er wel een wat sterkere accuboor voor nodig of een goed gesnoerde machine.
En het klopt dat ze voor kozijnen zijn, maar we gebruiken ze regelmatig ook voor andere bevestigingen. Omdat het beter aantrekt dan een slagplug
 

Stefan2

  • #10
Meestal sla ik dit soort schroeven het eerst deel, (schroef deels in de plug tegelijk erin) dan met een slagschroevendraaier, met de hand is er dan al lang geen beweging meer in te krijgen.
Goed om te weten dat dit bij jou ook het geval is. Ik dacht dat mijn schroefboormachine best ok was qua power (Makita DHP482RFX1 | 18V | Klopboor- en schroefmachine), maar met een slagschroefmachine maak ik dus meer kans. Die moet ik dan even ergens zien te lenen.

Vastlopen kan ook komen doordat beide gaten niet 100% perfect uitlijnen. Een boor kan iets weglopen door bijvoorbeeld een kiezel in het beton.
Ah ja dit ga ik nog even checken, als ik de pluggen er nog uit krijg tenminste.

Als een slagschroefmachine niet werkt en ik gechecked heb dat de gaten 100% goed uitgelijnd zijn dan probeer ik hem met de hamer in te slaan.

Komend weekend heb ik pas tijd om dit uit te proberen.

Bedankt!
 

Sander 1972

  • #11
Jou machine is daar krachtig genoeg voor om zulke "schroeven"erin te braaien. Maar met een hamer kun je de pen/schroef erin slaan.
Heb ook zo'n machine liggen, bijna nieuw maar ik vindt heb te zwaar en dat die te snel kantelt in je hand. Dus die ligt al enige tijd in het museum
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Die DHP482RFX1 haalt max 62Nm,
de 14.4V slagschroevendraaier die ze er bij mij soms niet inkreeg 120Nm.
M'n huidige haalt 200Nm.
Bitje op een dopsleutel werkt ook goed.

@Sander 1972 Nogmaals, dit zijn geen slagpluggen en met een krachtige machine trek je ze door een vuren balk heen.
Ik vraag niet voor niks om precies aan te geven wat je bedoelt, want wat ik denk dat je bedoelt is niet geschikt voor constructiewerk. De kop is te klein
 
  • Like
Waarderingen: Stefan2

Klusser1954

  • #13
En was je steenboor niet versleten, dan wordt de diametyer minder.
 

Sander 1972

  • #14
Jack we gebruiken ze ook voor overkappingen, en ze gaan niet door een vuren balk. Ze trekken echt mooi aan, een slagplug kun je niet mooi afwerken en dit wel.
En ik zet ze met een gewone 18v vast, en als de muur taai is pak ik pas een slagschroevendraaier
Kan geen foto plaatsen van een project omdat het een bewoonde woning is
 
Laatst bewerkt:

Stefan2

  • #15
Update: ik heb een dopsleutel setje van gamma merk gekocht, daarmee waren de schroeven er prima in te draaien (met wat kracht). Met een hand schroevendraaier of accu boormachine kwam er geen beweging in.

Bedank allemaal!
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12
Gerelateerde onderwerpen
Boren in beton: onmogelijk

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu