Schimmel op muur in huiskamer

Pookster

  • #1
Op de eerste foto is goed te zien waar de schimmel zit, in de hoek van de kamer aan de onderkant van de muur. De hoek zit aan de voorgevel van het huis, welke een tussenwoning is.

Onder de vloer is het vooral bij de voorgevel erg vochtig. Op de 2e foto is goed te zien dat het links, richting de voorgevel, veel natter is dan rechts. Bij de voorgevel is ook de enige plaats waar er volop druppels (foto 3) aan het piepschuim hangen. Er ligt geen water onder de vloer.

Drie voor mij belangrijke vragen:

1) Is het normaal dat het bij de voorgevel, waar de tuin aan grenst, zoveel vochtiger is dan de rest van de kruipruimte

2) Is dit vocht de reden dat we in de kamer schimmel op de muur hebben? Verder hebben we bij de voorgevel namelijk geen schimmel, alleen in die hoek

3) wat kunnen we er aan doen?

Alvast bedankt voor het meedenken!



 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Is dit de bewuste hoek.

 

Pookster

  • #3
Ja. Links is de voorgevel en rechts is de tussenmuur tussen ons huis en dat van de buren.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Die kier die daar langs de muur loopt eens dicht zetten
Boven de pijl zit een gat het binnen spouwblad zo te zien.
Ik denk dat daar een behoorlijke koude brug zit.
Deze zorgt er voor dat de vochtigheid daar behoorlijk hoger is.
Vooral in de hoek eens goed onderzoekken wat daar aan de hand is.
Vraag de buren eens als die in deze hoek ook last hebben.
 

Pookster

  • #5
Bedoel je de kier dichten die langs de gehele voorgevel loopt? Verder is er in de hoek niet veel meer te zien dan wat er op de foto te zien is. Ik heb al even bij de buren geïnformeerd. Aan onze muur grenst hun hal met in de hoek een koker waar de afvoer van het bovenste toilet zit. Buurman heeft onlangs nog in de waterput gekeken, ligt ongeveer 1,5 meter bij de muur vandaan, maar die was aardig droog.

Waar zou ik de kier mee kunnen dichten?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Met purschuim moet wel willen.
Het mooist zou zijn dunne repen pir plaat maar dat wil niet denk ik.
daar is de ruimte te klein voor.
 

Bernhard

  • #7
Het is altijd beter om te onderzoeken waar de overlast vandaan komt.
Bij vergelijkbare problemen was de regenafvoer aan de gevel de oorzaak.
Deze regenafvoer was niet goed aangesloten of lekte. Een andere mogelijkheid is dat de lekkage van de goot, het dak of door de gevel komt. Als de boosdoener gevonden is kan deze met gerichte maatregelen
verdreven worden. mvgr bernhard
 

Pookster

  • #8
Bernhard, bedankt voor de eye-opener. In die hoek zit inderdaad een regenpijp. Ik heb daar afgelopen zomer een rietplant verwijderd. Ik heb net een gat gegraven om de situatie te bekijken. Dit is wat ik aantrof. Ik ga er vanuit dat dit de oorzaak is. Maar voor ik het gat dicht gooi, hoor ik graag of dit dergelijke problemen kan veroorzaken.

 

Bernhard

  • #9
Pookster,
Afgezien van de hulpstukken die niet in de buis zitten is de uitvoering niet juist. Gebruikt is buis en hulpstukken voor hemelwaterafvoer. Met deze buizen is er teveel speling in de hulpstukken. Boven de grond kan je dit wel gebruiken omdat je dan ziet dat er een verstopping is en je hebt dan een overloop. Onder de grond zou ik het vervangen voor PVC die je kan verlijmen of met hulpstukken met een rubberinlage. Als de buizen wel verlijmd zijn, dit kan ik niet goed zien op de foto, dan moet je de open verbindingen herstellen. Met zekerheid is niet te zeggen dat de lekkage hierdoor komt maar grote kans van wel.mvgr Bernhard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu