Schemerschakelaar met spaarlamp werkt niet meer

Mvdzant

  • #1
Schemerschakelaar + tijdklok doet raar:? 3mnd geleden geinstalleerd (geen problement) Tijdklok springt aan tussen 16.00 en 01.00, schemerschakelaar schakelt bij voldoende duisternis drie lampen aan, 2 normale een spaar werk. Nu werkt het niet meer, tijdklok ertussen uit en na tikje tegen de schemerschakelaar gaat alles weer aan. (tijdklok er weer tussen werkt niet?) ook niet tikje ertegen aan. Hornbach kan geen advies geven (iets van spaarlamp kan niet op schemerschakelaar) terwijl dat wel gewoon werkte.
Lees in oude fora iets over schakelaar met bi-metaaltje (denk dat ik die heb (tikkie ertegen en contact) maar blijft prutsen zo. :oops:

Vandaag check of schemer schakelaar zonder tijdklok alles aanzet. Maar lampen hoeven niet na 01.00hr te blijven branden. Terug naar de oude situatie (elke maand tijdklok stellen ivm zomertijd wil ik niet meer) schemerschakelaar nam me dat werk uit handen)
Gaarne advies. :?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 van de 2 schakelt dus niet lekker, eerst uitzoeken welke van de 2 niet werkt.
 

Mvdzant

  • #3
Dank Headhunter, andere tijdklok ertussen lijkt beter te werken nu testen..
 

Mvdzant

  • #4
Heb nu nieuwe tijdklok en mijn verlichting werkt weer echter wil nu graag weer de schemer schakelaar er tussen zetten.

Heb nu 4 lampen via lasdoppen aan 220 en schakelaar verbonden.

Nu komen er uit de schemer schakelaar (blauw-bruin-geel groen)
Hoe sluit ik die nu aan? Heb alles zo'n beetje geprobeerd maar nog niets gelukt.

Welke draad is nu de schakel draad? Ik zal de 220 eerst met de schemer schakelaar moeten verbinden en daarna terug moeten lussen naar de lasdoppen :?
Als ik bruin op bruin verbind (stroom naar schakelaar) en mijn spanning schroevendraaier nu contact maak met blauw draad van schemer schakelaar (dan gaat mijn meter lampje goed branden), als ik de geel-bruine probeer dan zie ik een minder duidelijk schijnsel maar wel contact.

Bijkomend probleem is natuurlijk dat ik niet kundig ben om te zien of de schemer schakelaar nog goed werkt (hoe te testen?)

Gaarne advies.
 

Mvdzant

  • #5
Kan iemand adviseren aub :cry: :(
 

Atmoz

  • #6
Heb je geen beschrijving van de schemerschakelaar? De draadkleuren die je aangeeft zijn niet goed te verklaren. Bij die combinatie, bruin, blauw en geel/groen zou je nog een zwarte draad verwachten.
 

Mvdzant

  • #7
Sorry lees voor geel groen zwart helaas geen beschrijving meer. :(
 

Mvdzant

  • #8
Foutje dit is mijn electra snoer gebruik voor de verbinding naar schemer schakelaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu