Schakelaar Schema 6 Deviatorschakelaar opbouw draai-uit/wissel-schakelaar

DReusink

  • #1
Hi, kan iemand mij voorzien van een aansluitschema voor een deviatorschakelaar wisselschakelaar om een lamp vanaf 2 plaatsen te schakelen. Er wordt gesproken over schema 6. Deze kan ik op het web nergens vinden.

Alvast dank voor de reply.

deviatorschakelaar.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
"Deviatorschakelaar" is, als ik dat google, bij een amerikaanse webwinkel gewoon een ander woord voor een wisselschakelaar met een nogal ouderwets uiterlijk. Daar gelden dan gewoon de schema's voor zolas ze in dit topic (klik) zijn beschreven.

Het is maar de vraag of je die schakelaars hier mag toepassen, want ze zijn waarschijnlijk bedoeld voor 110 of 127 Volt en niet goedgekeurd voor gebruik in Nederland of België. Staan er keurmerken op en zoja welke?
 

DReusink

  • #3
Hi Kees, dankjewel voor je reactie. Via Amazon idd. geschikt voor 10A / 250V.
Ze zijn nu aangesloten. Zet je de lamp aan met schakelaar 1dan kan je met schakelaar 2 deze uit zetten. Maar dan kan je bij daarna niet met schakelaar 1 de lamp weer aan zetten. Je moet dan eerst de schakelaar 1 weer omzetten. Wat zit er fout?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt waarschijnlijk twee zwarte draden verwisseld. Gewoon even in het schema kijken zoals ik in de link hierboven genoemd heb.

Als er bij Amazon staat dat het voor 250 V geschikt is, wil dat nog niet zeggen dat ze ook goedgekeurd zijn voor gebruik hier ten lande. Nogmaals: staan er keurmerken op? VDE of Kema?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Bruine draad moet in ieder geval op klem 1.
 

DReusink

  • #6
deze was al aangepast. Zwarte draad op andere schakelaar ook op klem 1 gezet. Ik zal ze bekijken op keurmerk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu