Schakelaar afzuiger doorverbinden

DennisMokum

  • #1
Hallo,
Ik zoek advies voor het volgende:
Ik heb een stofafzuiger voor op mijn zaagtafel tweedehands
gekocht, waar een aan/uit schakelaar op zat.
Nu heeft de verkoper de schakelaar er tussen uit gehaald om hem aan een langer snoer te leggen en stationair te laten draaien: dus zodra de afzuiger stroom krijgt slaat hij aan.Naast zijn zaagtafel had de verkoper een aan/uit knop gemonteerd waarmee hij de afzuiger aan en uit kon zetten. Met de schakelaar zoals die op de afzuiger aangesloten zat kon dit niet, dan moest je steeds naar de afzuiger lopen om hem aan te zetten.

Precies dit wil ik ook zo aansluiten maar ik ben de draad een beetje kwijt-ik kom niet helemaal uit de kleuren van de draden in de schakelaar.
De aarde draad is makkelijk, maar hoe sluit ik de overige draden aan om de schakelaar naar stationair door te verbinden? Of te wel: waar sluit ik de fase draad en nul draad van mijn snoer op aan?
Ik heb fotos van de afzuiger schakelaar, het schematje dat er op getekend is, en de draden die nu uit de afzuiger komen.
Kan iemand me de juiste richting op wijzen?
Heel erg bedankt !
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de foto staat een motorbeveiliging van een zaagtafel (of ander gevaarlijk elektrisch gereedschap). Die gaat alleen aan als je op de groene knop drukt. Als hij geen spanning meer krijgt gaat hij vanzelf naar de uit stand. De machine gaat dus nooit onverwacht aan, ook niet als de stekker uit het stopcontact is geweest of als de spanning terug komt na een storing.

Het weghalen of doorverbinden mag alleen als het onverwacht starten van je afzuiger absoluut geen gevaar geeft.

Welke kleur wat is, is vanaf afstand niet met absolute zekerheid te zeggen.
Je zou kunnen checken met een multimeter welke draden naar de netstekker gaan.
Heeft de motor een motorcondensator en is deze nog aangesloten? Dan gaan de witte draden vermoedelijk naar de motor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarom niet op de normale manier met Master-Slave schakeling? Als je de zaagtafel aan zet, gaat de afzuiger automatisch aan. Lijkt me een stuk veiliger en logischer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
En gebruik svp adereindhulsjes. :idea:
 

DennisMokum

  • #5
Bedankt voor jullie reacties!
Ik dacht zelf ook aan een master/slave schakeling, maar ik moet er wel eerst achter komen welk van die draden die uit de afzuigmachine komen aangesloten moeten worden op de nuldraad en fasedraad, en welke kleur draad de schakeldraad is...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu