Schaduwdoek aan hard houten kozijn of stenen muur met houten schroten

Nick1979

  • #1
Hi,

schaduwdoek (waterdicht) van zes bij vijf meter kan ik aan kant van huis aan 1 keilbout in stenen muur bevestigen maar aan de andere kant zal ik moeten kiezen tussen bevestigen aan hard houten kozijn of aan een stenen muur waar schroten van 2cm dik tegen aan zitten. Mijn gevoel zegt beste iets groter gat door schroten boren en dan gat voor keilbout in muur boren. Zouden jullie dit ook adviseren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dus als ik het goed begrijp ben je van plan om een doek van 5 x 6 meter aan 2 (of misschien 4) bevestigingspunten vast te maken?
Als dat zo is, gaat het echt niet lang goed, de wind krijgt daar in een mum van tijd vat op, zelfs bij een voor je gevoel niet eens zo harde wind. Die slaat gewoon onder het doek en dan scheurt het doek aan flarden. Onderschat de kracht van wind niet, zeker bij zo'n grote lap.

Of je wel of niet door die schroten heen een keilbout kunt zetten kan ik niet beoordelen, ken de situatie niet. Normaal gesproken zitten er niet alleen schroten maar ook tengels (latten) om die schroten op vast te maken en zou het dus kunnen zijn dat er eerst een holle ruimte zit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
het doek laten hangen vraagt om problemen bij harde wind maar als je het alleen bij warm weer ophangt en niet laat hangen als je er niet bent is er geen probleem (vergelijkbaar met een zonnescherm)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zul je naar mijn idee toch meer bevestigingspunten moeten maken dan alleen maar op de hoeken. Dat is nogal een oppervlak om alleen aan 4 punten te bevestigen (en uit de vraag maak ik eigenlijk op, dat het maar aan twee punten bevestigd gaat worden). Lijkt me toch niet helemaal vergelijkbaar met een zonnescherm.

En ook bij warm weer kan er ineens een windvlaag optreden of kan het harder gaan waaien. Moet je wel de ladder op om de twee bovenste bevestigingspunten los te maken (of je moet ze kunnen bereiken vanuit een raam).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
ik heb een dergelijk doek met vier haringen vast staan in het gras.
die trek je er ongeveer met 25 kilo uit het doek blijft prima zitten bij warm weer met windkracht 1- tot een kleine 3
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ok, dan heb jij blijkbaar ervaring daarmee.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een oogje aan de keilbout en een touwtje met een kikkertje is praktischer
voordeel is dat door het touw er ook enige vering is.

en ja bij windkracht 6 gaat of de bevestiging er uit of het schaduwdoek scheurd
het is een goedkope mooi weer oplossing
 

Nick1979

  • #8
Het doek zit aan tuinkant vast aan twee palen en dan strak getrokken met katrollen. Zijn inderdaad bedoeld om bij windkracht vier en hoger er af te halen. De krachten die er op komen heb ik inderdaad al gemerkt omdat ik nog een schroef in het kozijn had zitten met een open oogje en die is gisteravond met eerste bui afgescheurd bij het oogje :). Verder zitten de doeken super strak getrokken waardoor e kracht ook verdeeld wordt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
je moet het doek niet super strak trekken dan gaat het eerder mis.
het moet net niet klapperen. als je het strak trekt komt er veel meer kacht op
de kracht van het aanspannen + de volle kracht van de winddruk.
(als je sneller wilt met je zeilboot sjor je het zeil strakker)

bij echte grote doeken en tenten gebruiken ze veren voor demping

gebruik oogbouten met dichte ogen
 
  • Like
Waarderingen: Nick1979

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Je hebt het doek anders hangen dan ik me voorstelde. Ik begreep dat het schaduwdoek ervoor moest dienen de zon uit het huis weg te houden, door het voor de ramen te spannen. Nu je een nadere beschrijving geeft, zie ik dat dat niet het geval is, maar dat het bedoeld is als een soort luifel om onder te zitten. Daar heb ik geen kijk op, @Boertje125 blijkbaar meer.

Edit: inmiddels heeft @Boertje125 een reactie geplaatst, ik laat het verder lekker aan hem over.
 
  • Like
Waarderingen: Nick1979

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ik heb het zonnedoek tussen het huis en de schuur hangen en die heeft vanaf de fabriek ook echt maar 4 ophang ogen.
Leverancier adviseert ook om het doek met ogen in de muur en spanners op te hangen (dus wel aardig straal draaien)
Moet er wel bij zeggen dat ik hem niet waterdicht heb maar lucht doorlatend en 85% zon blokkerend.
Scheelt wel enorm aan temperatuur in huis (zon staat van opkomst tot ongeveer 16.00 uur vol op de achtergevel) en als het 's avonds wat frisser wordt dan blijft er toch nog wat warmte onder hangen.
Doek zit met 4 S12 pluggen met bijbehorende schroefogen in de muur, maar als er langere tijd geen zon verwacht wordt dan halen we deze wel weg en bergen hem op.
 

Nick1979

  • #12
Top iedereen bedankt!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu