Keukenkastjes ophangen aan ytong muur: haakjes sterk genoeg en welke pluggen

Robomcd

  • #1
Wij hebben in ons Tsjechische flatwoning (denk goedkope bijlmerbouw uit the 60er jaren) de oude "natte cel"verwijderd en een nieuwe badkamer aangelegd. Nu de keuken nog. De muur tussen keuken en nieuwe badkamer is van 10 cm YTONG blokken.

We hebben een relatief goedkope keukenset gekocht en moeten nu de bovenkastjes aan de YTONG muur hangen. De lengte is 240 cm: 40 cm hoge kast, 80 cm hoge kast (twee lagen) en 2x 60 cm kast enkel, voor boven gastvoornuis en aanrecht.

Twee vragen:
1) Ik heb een ophangrail gekocht. Met wat voor schroeven/bouten en met name wat voor pluggen moet die rail aan de YTONG muur bevestigd worden zonder dat de YTONG blokken kapot gaan of het hele zaakje los getrokken wordt?

2) Die kastjes hebben van die afstelhaken om aan de rail te haken. Die zitten met 2 kleine schroeven tegen de boven-zijkant van de kastjes met 3,5x30 mm schroeven. De grootste bovenkast is 80x72 cm. Is die bevestiging echt sterk genoeg om een compleet servies van borden en koppen te houden zonder dat die schroeven uit de spaanplaat kast getrokken worden?
 

Tolhuisje

  • #2
Dat is weer even geleden dat ik in een Sídliště woonde! Veel plezier :)

1) Als je zoekt op cellenbetonanker kun je er plenty vinden, je kan op de fabrikant website vaak wel een load table vinden. Ik kan ze vinden die tot 60kg per plug gaan dus als je het niet vertrouwt dan paar extra pluggen in de ophangrail en dan valt eerder de muur dan de rail....(de load is per plug, dus als je elke 20 cm een plug plaatst heb je zomaar 12 x 60 = 720 kg aan draagvermogen).

2) Schroeven kunnen veel hebben dus als de fabrikant dit levert zou het prima moeten werken.

Als je het echt niet vertrouwt, je kan het verstevigen door een langere schroef te nemen en aan de andere zijde een verstevingsplaat(je) te plaatsen wat zich door de schroef vastklemt tegen de bestaande spaanplaat en zo de krachten overbrengt op de plaat en zichzelf bijna niet kan lostrekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu