RVS-schroeven in badkamer?

Joggum

  • #1
Aangeraden wordt om buiten en in vochtige ruimtes schroeven van RVS te gebruiken (zie bv hier. Bij vrijwel alles wat ik in de badkamer (een behoorlijk vochtige ruimte) wil ophangen, zoals badmeubel en badkamerradiator, zijn de bijgeleverde schroeven echter niet van RVS. :?

Zullen deze bijgeleverde schroeven nou volstaan of kan ik beter RVS-schroeven kopen en die gebruiken?

RVS-schroeven zijn overigens toch minder sterk dan verzinkt stalen schroeven?
 

Stunz

  • #2
Ja, de eigen sterkte van RVS schroeven is lager. Maar bij het ophangen van spullen in huis (aan een muur) is de zwakste schakel meestal de verbinding tussen schoef en muur (de plug dus !).
Ik zou voor RVS gaan.
 

Fiesiekus

  • #3
Zeker Stunz, in dit soort vochtige omgevingen is RVS bestendiger. De enige keren dat RVS afbreekt is bij het te vast aandraaien, verder zit ''t na jaren in de zoute zeelucht nog steeds zonder een spoortje roest in de (kruis)kop.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Flauwekul, de bijgeleverde schroeven zullen niet doorroesten, ik heb dat nog nooit meegemaakt ook in uiterst vochtige omgeving niet, dan heb ik het over veestallen, dat is nog wel iets anders dan een badkamer.
 

Toon

  • #5
Ligt een beetje aan de ophanging, als deze gegalvaniseerd is en je zet het vast met rvs schroeven krijg je ook een chemische werking waardoor je ophanging weg rot.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
RVS is vrij kritisch bij de toepassing. Wanneer het in contact komt met andere niet edele metalen treedt er al gauw een reactie op waardoor de boel wegrot. Vaak is een gewone gegalvaniseerde schroef dan ook net zo goed toepasbaar en natuurlijk veel goedkoper. Het duurt wel even voor een gegalvaniseerde schroef echt wegrot.

In zwembaden werd in het verleden ook veel rvs toegepast in de ophanging van plafonds. Geeft nu regelmatig problemen omdat ook hier reacties optreden waardoor de ophanging het begeeft. Het roest wel niet, maar blijft toch niet heel. Tegenwoordig worden deze ophangingen weer gegalvaniseerd uitgevoerd. Schijnt toch betrouwbaarder te zijn.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Is dit weer de klok horen luiden en deklepel is zoek verhaal aan het worden.

RVS schroeven in zwembaden met name in de plafonds toegepast heeft een probleem met de inwerking van chloordampen.
Verder worden er nog steeds vele RVS producten in de zembaden gebruikt.

Voor de rest zijn er zoveel soorten RVS waarvan de schroeven er maar 1 zijn.

Voor ieder doel is een passende RVS bout of schroef te verkrijgen, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.

RVS schroeven voor toepassingen in huis die in de reguliere handel te koop worden aangeboden voldoen in 99.99 % van de gevallen.

Voor bijna alle RVS schroeven geld een beetje vet of zeep aan de schroefdraad en het gevoel van vastzetten is het zelfde als bij ijzeren schroeven.
Droge RVS schroeven worden vanwege klemmen op de de schroefdraad kapot gedraaid, met vet of zeep gebeurd dat niet.

Vr Gr
 

Ketelman

  • #8
Is dit weer de klok horen luiden en deklepel is zoek
of bedoel je "de melk horen klotsen maar niet weten waar de tepel hangt" :oops:
 

Fiesiekus

  • #9
Je wilt niet weten wat een trammelant ik met gegalvaniseerde schroeven heb gehad toen ik 5 jaar geleden ons huis ging verbouwen. Hele planken heb ik moeten splijten, muurplaten van de muren getrokken en kozijnen met koevoet erachter om ze te kunnen verwijderen, en dat alleen omdat de vorige eigenaar te zunig was om RVS erin te draaien.

Alle modificaties sindsdien heb ik met RVS uitgevoerd; nog geen spoortje van roest, oxidatie of chemische reactie te bekennen. En er komt hier toch heel wat zoute lucht + water voorbij :?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Om even terug te komen op de vraag van de TS.

Bij elk badmeubel of radiator die wij verkopen, worden standaard gegalvaniseerde schroeven bijgeleverd door de leverancier.
En dat geld ook voor de soms waanzinnig dure meubels en disignradiatoren.

Dus als die daar niet voor geschikt waren, zouden de leveranciers daar niet op bezuinigen, ook gezien de garantie die ze moeten geven.

Wel is het zo dat bij douche deuren en wanden altijd RVS schroeven bijgeleverd worden.
Dit geld ook voor de meeste accessoires die opgehangen moeten worden.

Maar die komen dan ook het meeste in aanraking met water.
 

Joggum

  • #11
Ehhh.. ok. Duidelijk een lastig punt.
Ik ga er dan maar vanuit dat wat wordt bijgeleverd gewoon goed is.

Voor het badmeubel heb ik speciale ophangbeugeltjes laten maken (i.v.m. leidingen op plek in de muur waar de normale beugeltjes zouden komen). Omdat deze van RVS zijn, zal ik ze dan ook maar met RVS-schroeven aan de muur monteren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Wij gebruiken bij het plaatsen van raamdecoratie in badkamers ook altijd gewoon gegalvaniseerde schroeven. Roest vormt eigenlijk geen probleem. Het rechtvaardigt voor ons zeker niet de meerprijs voor RVS. Prijs zal ook de oorzaak zijn het feit dat er vaak gegalvaniseerde schroeven worden meegleverd in plaats van rvs.
 

H@ns

  • #13
Peter schreef:
Om even terug te komen op de vraag van de TS.
:prima:

Overigens is mijn ervaring; bijgeleverde schroeven heel hard weggooien en uit het eigen assortiment een paar fatsoenlijke schroeven pakken! Hetzelfde geldt meestal voor de bijgeleverde pluggen.
RVS of Galva maakt niets uit is mijn ervaring, hoewel het bij structuurverf soms oppassen is met gegalvaniseerde schroeven.
 

Fiesiekus

  • #14
Mijn antwoord ging overigens over de buitentoepassingen van schroeven. Voor de badkamer heb ik (nog) geen ervaring :oops: ...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu