Route driefase-kabel omvormer-meterkast

Robert-K

  • #1
Een aantal installateurs voor zonnepanelen is langs geweest voor offertes. Afgezien van wat verschillen in merken panelen en omvormers komt het er op neer dat er een verbinding gemaakt dient te worden van een 4 kW driefase omvormer naar de meterkast. Alle drie de installateurs hebben voorgesteld dit via de voorgevel te doen, en dan bij de meterkast naar binnen te boren. Ik vind dit zelf niet de fraaiste oplossing, en ben ook niet overtuigd dat het niet omgevingsvergunningvrij is (beschermd dorpsgezicht).

Op zolder waar de omvormer wordt geïnstalleerd zijn wel twee enkele wandcontactdozen aanwezig, allebei op een aparte groep (wasmachine en wasdrogergroep). De leidingen zijn 16mm flexibele pvc buizen met 3x2,5mm2 kabels (L, N, A). Het huis is uit 2015 dus alles is conform NEN1010.

Mijn vraag is of het is toegestaan om de omvormer via die twee leidingen met de meterkast te laten verbinden. Er zouden dan nieuwe kabels in een van de leidingen getrokken worden omdat er officieel geen fase over een blauwe draad gestuurd mag worden.
  • Omvormer op zolder, PV-verdeler voor wasmachine
  • Droger op nieuwe wandcontactdoos aan te leggen vanuit cv-ruimte (geen aparte groep vereist, aansluitwaarde droger is slechts 800W)
  • Wasmachinegroep: L1, N, A
  • Wasdrogergroep: L2, L3 (nieuw te trekken kabels)
Mijn vraag is of bovenstaande oplossing conform NEN1010 is. Een alternatieve route door het huis is erg lastig te realiseren, mede doordat de kruipruimte slechts voor 1/4 toegankelijk is.

Alvast bedankt voor jullie advies!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Nee, je mag geen eindgroepen combineren. Ik denk dat je grote problemen kunt verwachten als L1 eruit zou klappen...

L1, L2, L3 en N vanaf de omvormer moeten dus door 1 leiding naar 1 3-fasen aardlekautomaat lopen.
 

Robert-K

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie. Misschien nog ter verduidelijking: mijn idee was niet om groepen te combineren. In de meterkast zouden alle vijf de draden uit de twee leidingen weer gecombineerd worden en correct worden aangesloten op een driefase aardlekautomaat, eigenlijk net als wanneer een aparte kabel vanuit de gevel naar binnen zou komen. De bestaande wandcontactdozen op zolder komen ook te vervallen.
 

ABCDE

  • #4
Fasen, aarde, nul dienen zelfde tracé te volgen. Niet uitsplitsen over verschillende buizen.

5*1,5 door 1 buis trekken, afzekeren met 10A.

Heb je geen loze leiding naar zolder dan? Beetje kortzichtige bouwer dan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ach, er zijn altijd nog genoeg cowboys in PV land die gerust een xmvk kabel door de regenpijp naar beneden laten lopen... :denk:

Inderdaad moeten alle aders van die krachtgroep dezelfde route volgen dus ABCDE zijn suggestie is dan zo'n beetje de enige optie die je overhoudt met een 16mm leiding.

Of je moet de omvormer in de meterkast kwijt kunnen en de DC kabels naar beneden gaan voeren.
 

ABCDE

  • #6
5*2,5 krijg je er ook nog wel in, mits knikvrij en geen flexbuis.

Alles staat of valt wat dat betreft met juiste montage van buizen. Vorige week had ik ook weer een gevalletje waar 3*2,5+1,5 alleen met heel veel moeite ging en de volgende (soortgelijk tracé) ging 3*2,5+2*1,5 vederlicht in.

Het helpt als je draad afrolt zodat je er geen krullen in krijgt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Klopt, maar vaak krijgen mensen die niet zo ervaren zijn in draden trekken dat sowieso al nauwelijks voor elkaar.

TS kan het natuurlijk proberen en als het niet lukt kan er nog een installateur gebeld worden.

PV bedrijven hebben daar vaak al geen zin in want moeilijk en duurt lang. Kabeltje langs de buitengevel afrollen doen ze veel sneller en dus liever.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Ik moet zelf ook nog aan de bak. Zal een topic hierover openen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Robert-K

  • #9
Voor zover ik op internet kan zien is 5x2,5 mm2 niet toegestaan in een 16mm flexbuis (afgezien van het feit dat het trekken vrij stroef kan gaan). Ik wil dit sowieso door de installateur laten doen, en als ze het teveel moeite vinden rekenen ze maar een uurtje extra.

5x1,5 mm2 is wel toegestaan maar daar mag je geen 4 kW doorheen sturen. Is er geen systeem dat de 4 kW kan verdelen in twee keer 2 kW en het dan over twee leidingen met 5x1,5 naar beneden te sturen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Alles is toegestaan qua aantal aders in een leiding in de norm van tegenwoordig. Er staat enkel nog een vage tekst die beschrijft dat je normaal en zonder schade de draden moet kunnen trekken o.i.d.

Als je het toch niet zelf gaat doen, laat dan de installateur ter plekke het beoordelen. Die ziet sowieso al meer dan wij via een scherm.
 

Freakie

  • #11
Vind de suggestie van @Vonken_trekker wel goed. Die van de DC bekabeling via de leiding naar de meterkast en aldaar de omvormer. Lukt dat niet? M.i. de meest nette oplossing indien mogelijk.
 

ABCDE

  • #12
DC wil je juist helemaal niet door je huis hebben.

Robert-K schreef:
5x1,5 mm2 is wel toegestaan maar daar mag je geen 4 kW doorheen sturen.
Wat? 4 kW 3-fase is 1333W / 230V = 5,8A per fase. Dat mag wel degelijk over 1,5mm^2.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu