Rookkanaal herstellen

Teunm

  • #1
Beste klussers.

Ik ben nieuw hier (hoewel ik al wel een tijdje mee lees) dus zal ik me even voorstelen. Ik ben Teun 26 jaar oud en docent elektrotechniek van beroep.

Naar elektrotechniek ben ik graag met allerlei klussen bezig. Het laatste idee wat ik in mijn hoofd heb gehaald is dat ik een houtkacheltje in mijn woonkamer wil plaatsen. Ik heb al een tijdje op dit forum gezocht en mee gelezen met vergelijkbare onderwerpen. Maar ik ben toch erg benieuwd naar jullie mening over mijn klus project.

Ik heb een bestaand rookkanaal van 8 meter hoog (ik weet niet hoelang deze niet gebruikt is) in een huis van 1960. Boven op de schoorsteen zit nu een aluminium regen hoed, en beneden in de woonkamer zit een opengehakt gat. De schoorsteen zit er van binnen goed uit en loopt recht omhoog zonder bochten of knikken. Ik wil hier een kacheltje van 6 KW op aansluiten met een uitlaat van 130mm.

Nu is mijn vraag: is het voldoende als ik hier beneden een nieuwe nisbus inmetsel en het gat goed dichtmaak en boven op het dak een Firemaster kap bevestig ?


Bovenkant van mijn schoorsteen.

Foto van het rookkanaal, dit loopt helemaal recht omhoog.

Foto van het gat in het rookkanaal waar de nieuwe nisbus zou moeten komen.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Zo zou ik het doen, eerst in nisbus inmetselen en goed scheef opsmeren naar boven toe, dan kun je evt een rookproef doen om te zien of het kanaal dicht is.als je een houtkachel hebt met een hoog rendement, heb je een goed kanaal nodig want dan heb je kans op condensatie van je afvoergassen. mocht het kanaal lek wezen dan kun je er zo een flexibele rvs buis door laten zakken. ga je er een zware metalen kap opzetten dan heb je soms ook kans op condensatie, in sommige gevallen is geen kap beter als wel een?.
 

Teunm

  • #3
Oke goed om te horen, dat idee had ik al een beetje.
Ik ga deze kachel plaatsen:
houtkachel-gietijzer/houtkachel-7kw/houtkachel-model-51-7-kw
dus het rendement valt wel mee.

Wat bedoel je precies met de nisbus schuin opsmeren ?

Met de kap moet ik nog even kijken, ik zat er over na te denken om een roterende kap te plaatsen om de tocht nog verder te bevorderen.

Groet Teun
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Voor de prijs van een goede roterende kap heb je ook haast een klompleete flexibele rvs voering, dan heb je al die flauwekul niet nodig. het scheef opsmeren de bovenkant van de nisbus scheef omhoog smeren zodat evt roet niet kan blijven liggen,en mocht het kanaal lek wezen dan kun je zo de rvs slang lekdicht aansluiten.
 

Teunm

  • #5
Helemaal duidelijk!
Ik ga een nisbus plaatsen met een simpele kap.
Ik zal hier wat foto's van maken als mensen dit interessant vinden.
 

Teunm

  • #6
Zo het heeft even geduurd maar hier een update.
Ik heb een rvs nisbus gehaald en deze via een mal gesteld in het gat wat ik gehakt had. Deze heb ik goed aangesmeerd met cement zonder kalk (zie foto) Daarna heb ik de mal weg gehaald en het geheel nogmaals goed aangesmeerd met cement. Ik kon nog met mijn hand in het gat dus heb het gat aan de binnenkant met cement goed omhoog lopend vlak gesmeerd zodat de rook nergens achter blijft hangen.


Toen met een stukje dikwandige pijp de kachel aangesloten op de nisbus, dit paste perfect. (foto vanuit de binnenkant van de kachel.


Toen heb ik de oude schouw bekleed met machine staal en de kachel brand nu voor het eerst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu