Riool correct aangelegd door aannemer?

Tommasso

  • #1
Goedendag,

Bij mijn moeder heeft een aannemer een stuk riool in de WC ruimte aangelegd (zie foto) waarbij ik twijfel of dit correct is gedaan:
- De WC is met een T-stuk op het horizontale hoofdriool aangesloten. Er is weinig ruimte, dus ik snap dat daar voor gekozen is. Met een Y stuk moet de WC veel bochten gaan maken. Zover ik het begrijp (zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic/afvoer-toilet-aansluiting-op-rioolbuis-in-kruipruimte.6988/ https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aansluiting-wc-op-hoofdriool-met-stroom-t-stuk.41612/ en https://www.klusidee.nl/Forum/topic...andleiding-aan-afvoer-naar-straatriool.73086/ ) is dit "officieel" niet correct, maar kan dit meestal geen kwaad. Klopt dit?
- De standleiding en het fonteintje zitten vlak voor (stroomopwaards) het T stuk aangesloten. Waarom het een zwart stuk is, geen idee. Op de standleiding zitten wastafels aangesloten. Ik maak mij zorgen of de WC verstoppingen in deze aansluiting kan veroorzaken. Zeker omdat er geen andere toestellen op de standleiding zitten die veel water lozen zodat de boel wordt schoongespoeld. Zijn mijn zorgen terecht?

klusidee riool bovenaanzicht.png


Binnenkort wordt er een betonnen vloer gestort en is het riool niet meer toegankelijk. Als deze situatie niet veel kwaad kan, laat ik het zoals het is. Maar als ik zo kan voorkomen dat er weer een vloer eruit moet, ben ik heel erg blij :).

Alvast bedankt,
Tommas
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Nee, dit wil je niet. Dat wordt wachten op verstoppingen. Aansluiting moet onder 45 graden in de stroomrichting geplaatst worden.

Download het "handboek binnenriolering". En geef een exemplaar aan de aannemer.
 

ADDave

  • #3
Toilet zit verkeerd aangesloten. Dit moet inderdaad een 45 graden t stuk zijn en zeker niet met een bovenaansluiting.

Ook zitten beide aansluitingen (toilet en fontein) te dicht op de standleiding. Hier hoort minstens een meter tussen te zitten.

Het zwarte t stuk is een PP hulpstuk. Dit kan je combineren met pvc. Het is niet verkeerd, maar wel een beetje slordig.

Ik zou de aannemer terug laten komen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
ik vermoed dat de aannemer niet veel keuze heeft in deze.
en zie niet veel ruimte voor een andere oplossing tenzij de indeling van de woning wordt aangepast.
die wc staat ongeveer op de straatafvoer
 

Auto-Geen

  • #5
In de theorie moet het gaan zoals jij wil, in de praktijk moet je willen zoals het gaat.
 

Tommasso

  • #6
Bedankt voor alle reacties.

De ruimte is inderdaad beperkt waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. Aanpassingen buiten de WC ruimte zijn helaas niet mogelijk. De aansluiting van de WC kan wel horizontaal worden gedraaid, dus daar in schuiven is mogelijk. Hij kan dus een stukje verder naar achter worden aangesloten.

Waar ik mij zorgen over maak is dat WC papier/andere dingen van het toilet naar achteren drijft en de afvoer van de fontein/standleiding gaat verstoppen: Door de haakse bovenaansluiting zal het water in de buis ophopen en pas na een tijdje door de zwaartekracht weglopen. Hierdoor kan er spul naar achteren drijven. Door de zeer beperkte afvoer van het fonteintje en de standleiding spoelt dit vervolgens niet goed schoon wat leidt tot verstoppingen.

Ik vermoed dat een aansluiting met een Y stuk dit oplost. Ik zie twee mogelijkheden:
klusidee riool boven aansluiting.png
klusidee riool zij aansluiting.png

Beide tekeningen zijn een bovenaanzicht. De rode buizen liggen hoger dan de zwarte buis.

Een bovenaansluiting mag officieel niet met een WC, maar is denk ik aanzienlijk beter dan de situatie nu. Ik vermoed dat dit hoofdzakelijk door geluid komt en niet een verhoogde kans op verstoppingen. Klopt dit?

De zijaansluiting kan onder een hoek van 45 graden maar is complexer met bochtwerk. Mogelijk moet er nog een 45 graden bocht in de toestelleiding zodat hij verder naar achteren komt te liggen. Ik denk wel dat dat past te krijgen is, maar geven al die extra bochten nog een probleem?

Alvast bedankt,
Tommas
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Ik begrijp wel dat is rot werk maar ik zou die gietijzer door de gevel vervangen en buiten als het kan aan sluiten.
Je kunt de gietijzer als mantelbuis gaan gebruiken want denk dat de pvc er wel door past.
Zo creëer je ook ruimte om een Y-stuk in te plaatsen.
Zoals nu zit bv gietijzeren aan sluiting kan het niet.
 

Tommasso

  • #8
De gietijzeren buis gaat eerst nog door de gang en dan onder de voordeur naar buiten. De gang openbreken ga ik helaas niet verkocht krijgen.

Bedoel je dat de aansluiting van het PVC op de gietijzeren buis niet goed is?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Dan is de gang nog granito stenen vloer.
Ze kunnen ook bv dat stuk buis uit de kraag van de dikke gietijzeren buis halen is ook wel geen fijn werk maar dan krijg je ook ruimte om een Y-stuk te plaatsen.
Want nu hebben ze een krimpsok en daar een verloop in er in gedrukt zie niks wat de afsluiting is zal wel denken komt beton op.





1= Striktouw
2 cement
gietijzer pvc aansluiting.JPG
gietijzer door snede.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu