Rendement HR ketel bij verschillende aanvoertemperaturen

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #21
:mrgreen: ik ben de TS niet hoor :lol:
hij is van StefanD :wink:
 

Kacheltje

  • #22
Sorrie. :wink:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #23
Denk er wel om dat de retour temperatuur minstens zo belangrijk is...
50/30 condenseert meer dan 50/45.
 

Ruudvee

  • #24
Ik snap er niks van.

In mijn gedachtengang denk ik, hoe warmer de retour, hoe minder verliezen het water onderweg heeft opgelopen, dus zuiniger.
Dan zou ik mijn retourleiding via een bak met ijswater kunnen laten lopen om meer rendement uit mijn ketel te halen. ;-)


Wat is dat "condenseren" nou precies ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #25
Je eerste kronkel(retour zo hoog mogelijk) klopt maar het is toch de bedoeling om ruimtes te verwarmen, die energie moet uit het water gehaald worden dat daardoor dan afkoelt.maar dat bepaald niet het rendement van je ketel.

Het rendement van je ketel is de verhouding tot de energie die je verkrijgt door gas te verbranden en de hoeveelheid energie het water opneemt.

Condenseren:

Als je een koolwaterstof(benzine,aardgas enz.) verbrand ontstaat daar:
Co2,CO,H2o(gasvorm) NOx en vooral warmte.

De warmte gebruiken we om het water in je ketel te verwarmen.
De overigen warme gassen CO2,H2O laten we in de oudere ketels op Ca 70-90 graden de ketel verlaten, er is dus nog warmte in het gas, een groot deel van de warmte zit in het waterdamp in de uitlaat gassen, als je de warmte uit dat water wil halen moet de temperatuur van de gassen beneden de 60 graden komen, op dat moment gaat het water over van gasvorm naar vloeistof en daarbij komt energie vrij, dat is condenseren.(water verdampen kost energie, condenseren levert energie op)

Daarom wil je de retour van een HR ketel niet boven de 60 graden hebben want dan condenseert hij niet meer en verlies je de warmte in de waterdamp.

De retour afkoelen met ijswater heeft idd tot gevolg dat je meer gaat condenseren maar je gooit die extra gewonnen energie vervolgens weg door een bak ijs te verwarmen.

Om je retour op de juiste temperatuur te krijgen voor optimale condensatie moet je dus zorgen dat de energie die je erin gestopt het zo goed mogelijk word overgedragen naar de ruimtes, of de toevoer van energie zo sturen dat je binnen dat gebied blijft(moduleren van de brander en pomp).
Alles in de installatie moet zo goed mogelijk in balans zijn om dat te bewerken.
 

Kacheltje

  • #26
Het resultaat om je condensatie te bereiken kan is niet enkel afhankelijk van je retourtemperatuur.

Bij een aanvoertemperatuur van 60 graden en lager zal in de gehele wisselaar condensatie optreden.
Het rendement is dan het gemiddelde van je aanvoer en retour.
Als je aanvoertemperatuur boven de 60 graden komt te liggen gaat dat gemiddelde niet meer op en is de noodzaak om een zo laag mogelijke retourtemperatuur te hebben om van het condensrendement te profiteren.

Bv:
60/40 heeft een gemiddelde van 50 graden
55/45 heeft ook een gemiddelde van 50 graden.
In beide gevallen is het condensrendement gelijk.

Verschil is dat bij een gelijk afgegeven vermogen 2x zoveel cv water over de wisselaar stroomt bij 55/45 dan bij 60/40.
Het water heeft bij langzaam stromen meer tijd om warmte af te geven of bij de radiatoraf te staan.
Met het laatste kun je nog besparen op je pompverbruik.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #27
Calenta schreef:
Ja, theoretisch bekeken klopt het Headhunter.

Dit zijn ideale omstandigheden en lab.testen. In het veld os het toch wat anders. Wie stookt er 50 - 30 en 108 bovenwaarde is ook een lokkertje latente warmte bij 50-30 is er praktisch niet bij.
Het rendement van de ketel verandert er niet van :wink:
Volgens mij heeft de headhunter gelijk. Het rendement van de ketel word bepaal door het ontwerp, en de instellingen die gebruikt worden.

Wat jij bedoelt ligt er heel dicht in de buurt, maar is net wat anders volgens mij, dit is het uiteindelijke (gas)verbruik, en wat jij bedoelt

Voorbeeld:
Het rendement van een bepaald type verbrandingsmotor is bepaald door het ontwerp en de omstandigheden, maar er zijn een aantal variabelen die het uiteindelijke verbruik bepalen (dit is niet het rendement van de motor), en een ervan is de bestuurder en de rijstijl die diegene erop nahoud.
 

StefanD

  • #28
Allemaal bedankt voor de antwoorden!

Conclusie is dus dat het wel zuiniger is om met een lagere aanvoertemperatuur te werken, maar dat niet bekend is hoeveel dat oplevert...

Ik ben zelf verleden jaar overgestapt van een Moduline 400 in de woonkamer naar draadloze radiator-thermostaten in elke ruimte gecombineerd met een ontvanger bij de ketel die de ketel aanzet zodra er warmtevraag is. Aanvoertemperatuur heb ik iets beneden de 60- graden staan, vermogen beperkt op ongeveer 17kW (zonder beperking ging de ketel te hard stoken en kwam snel in zijn anti-pendel programma)

Ik heb in de keuken een grotere radiator geplaatst (kreeg de keuken bijna niet warm) en ervaar meer comfort omdat ik nu elke ruimte onafhankelijk kan verwarmen.

Mijn gasverbruik over november-december is met 5% gedaald ten opzichte van vorig jaar. (Gecorrigeerd voor graaddagen.)

Ik ga nu nog eens kijken of ik de Moduline 400 er nog tussen kan zetten om de regeling weersafhankelijk te maken, zodat ik bij wat hogere buitentemperaturen automatisch een lagere aanvoertemperatuur krijg.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #29
Houd je er dan wel rekening mee dat vorig jaar de vorst er al vroeg in
zat.....en dat het nu pas begint :wink:
 

StefanD

  • #30
Heb ik gedaan: die 5% is gecorrigeerd voor graaddagen.
 

Bernhard

  • #31
Er bestaat geen instelling van de CV-watertemp waarmee de ketel een hoger rendement verkrijgt. Als dat zou kunnen was dat al uitgevonden voordat de HR ketels op de markt kwamen.
Een CV-watertemp van +20grd geeft een besparing van 100% op je gasverbruik. Met deze watertemp zal je huis niet warm worden. De watertemp zal dus hoger moeten zijn. Deze watertemp wordt gekozen bij het ontwerp van de installatie. De keuze van de radiatoren (grote of kleine radiatoren) of een vloersysteem bepaald het installatierendement.
Het totale rendement is opgebouwd uit, ketel-, installatie- en gebruikersrendement.mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #32
Geen cv geeft een oneindige besparing. :mrgreen:
 

StefanD

  • #33
Bernhard, het is toch iets anders: Ik heb op elke radiator een thermostaat. Als ik op een gegeven moment de aanvoertemperatuur verlaag, dan zullen de radiatoren verder opengaan. De thermostaat zorgt er immers voor dat de ruimtetemperatuur constant blijft.
Op die manier kan ik dus wel degelijk het rendement van de ketel beinvloeden.
Mijn mogelijkheden worden natuurlijk wel beperkt door de grootte van de radiatoren:bij een lagere aanvoertemperatuur daalt het maximum vermogen van een radiator. Dit betekent dat ik bij een te lage aanvoertemperatuur mijn woning niet meer warm krijg.
 

Bernhard

  • #34
Ja dat is juist. Door de grootte van de radiatoren en een grote waterstroom over de radiatoren beinvloed je de CV-watertemp.
Hoe groter de radiatoren en hoe beter de waterstroom over de radiatoren des te hoger wordt het installatierendement.
De CV-watertemp wordt bepaald door de buitencondities en de grootte van de radiatoren. En niet door een ketel instelling. mvgr Bernhard.
 

Bernhard

  • #35
Kachel,
Bij een oneindige besparing krijg je geld toe. mvgr Bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #36
Maar vaak is het dus wel zo dat een installatie onnodig hoge aanvoertemperaturen gebruikt. Door dit te begrenzen kan dan dus gas bespaard worden. Nadeel is een langere aanwarmtijd.
 

Bernhard

  • #37
Als je je huis 2 tot 4 uur later opwarmt bespaar je inderdaad gas. Als je dat elke dag doet komt het vaak voor dat je gasbespaart. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu