Remeha storing E5 / ionisatiestroom

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #1
Na een onderhoudsbeurt aan mijn Remeha Aquanta (het brandergedeelte is identiek aan de Avanta CW4) geeft de ketel af en toe de storing E5. De CO2 afstelling is gecontroleerd en de ionisatiepen is vervangen, maar de storing blijft zich af en toe voordoen.

ik heb nu een vraag over de ionisatie stroom. Als de ketel start en ik lees de ionisatie stroom uit, dan zie ik een waarde van 8,5 uA, maar terwijl de ketel nog brandt loopt die waarde terug naar 1,4 uA. Is dat normaal? In de installatiehandleiding staat dat die waarde niet onder 3 uA mag komen

Kan dit de oorzaak zijn van de E5 storing?

Kan dit veroorzaakt worden door een slechte ontstekingstrafo?

Groet, Hein
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
1,4 uA is inderdaad veel te laag. Alle stekkers zijn goed schoon? Ook de massa aan de warmtewisselaar? Controleer ook de aarding van het stopcontact even (desnoods met een geaard snoervanaf de buurman, dan sluit je de hele installatie uit).
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
De ionisatiestroom is echter in het begin goed en gaat daarna omlaag. Kan dat aan de aarding liggen?

Groet, Hein
 

Tumkie

  • #4
Ja
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hoeveel weerstand mag ik maximaal meten tussen de "huis"aarde en de ketel? Ik meet nu ca 0,3 Ohm. Lager kom ik niet.

Groet, Hein
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Controleer de brander, branderpakkingen, voorplaat en pakkingen en alle aardeverbindingen tussen die onderdelen onderling.
Lijkt erop dat er iets warm word en daardoor contact verliest.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Neem een geaarde stekker met 2 meter aarddraad eraan. In het stopcontact. Uiteinde tegen de ionisatiepen. Dan wel goede ionisatiestroom? Zo ja, aarddraad aan voorplaat, daarna warmtewisselaar etc. Zodra de ionisatie wegvalt, weet je waar t probleem zit. Indien met aarddraad aan de pen nog niet goed, verdenk ik de huisinstallatie.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
Maak het niet te moeilijk.
Meet gewoon fase op de automaat en aarde op de electrode, daarna nul op de automaat en aarde op de electrode.
Fase-aarde ongeveer 230V nul-aarde ongeveer 0V (beneden 2V is ok).
Is dat ok, kan je een aard probleem uitsluiten.
Het plotseling wegzakken van de ionisatiestroom lijkt mij eerder een ander probleem.
Ik zou het zoeken in de ontsteektrafo, een draadbreuk of mogelijk de isolatie van de voorplaat die gescheurd is.
 

JeffreyD94

  • #9
Aarde van de woning verwacht ik niet, hebben ze de branderpakking al eens vervangen voor de grafiet versie? Zoniet laat die eerst vervangen. Kom te vaak tegen dat dit achterwegen gehouden word. En anders de ontsteektrafo, het kan zijn dat deze hierin de euvel geeft. Een aarding probleem verwacht je als je stopcontact geen randaarde heeft of als je ineens een nieuw toestel plaatst op een plek waar nooit een toestel geplaatst is die ionisatie meet etc... plotseling ineens aarde probleem lijkt me heel onwaarschijnlijk. Je kan altijd ff meten maar ik denk dat deze stap overbodig is persoonlijk.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het lijkt toch een aardprobleem te zijn (geweest?)

Doordat ik vanwege de installatie van een warmtepomp een extra stopcontact nodig had, heb ik een stekkerplankje in gebruik genomen.
Nadat Hessie en Tumkie uitdrukkelijk de aarde verdachten heb ik alle aardcontacten van de wandcontactdoos, stekkers en stekkerplank opgeschuurd en met kontaktspray gereinigd. De weerstand tussen "huis"-aarde en ketel-aarde was daarna gedaald van 0,3 ohm naar 0,1 ohm.
Vervolgens heb ik weer de ionisatiestroom gemeten en nu blijft die constant op 8 uA. Storing E5 heeft zich daarna niet meer voorgedaan.
Ik zal dit ook doorgeven aan mijn installateur. Misschien kent hij deze tip nog niet.
Bedankt allen voor het meedenken!

Groet, Hein
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het is toch weer misgegaan na een paar dagen :(
Weer E5 . Soms gaat het een paar dagen goed, dan weer een paar keer per dag storing. De laatste dagen was de storing veranderd in E4 :shock:

Ik heb vandaag een nieuwe ontstekingsunit en ionisatiepen + kabel geplaatst, maat toch weer storing gehad.

Nu heb ik Wilibalds meting uitgevoerd om de aarde te controleren en tot mijn verbijstering mat ik tussen fase en aarde maar 1,3 Volt en tussen nul en aarde 230 V.
De oorzaak is een stekkerplankje, want als ik dat ertussenuit gooi is alles weer normaal. Wat kan er aan de hand zijn geweest? Of dit alle problemen oplost weet ik nog niet.

Groet, Hein
 

JeffreyD94

  • #12
Huh?

Je stopt de ene meetpen van je multimeter op de aarde, de andere stop je in een van de twee openingen van je stopcontact. In de opening waarop je 230 meet is je fase, de andere is je nul, dus 230Volt fase heb je als ik het zo begrijp en je hebt 1,3Volt vervuiling.

Boven de 5 volt beginnen Remeha avanta's hier gevoelig voor te raken.

Als je zegt dat je stekkerdoos de oorzaak is adviseer ik een nieuwe stekkerdoos te kopen, in uiterste gevallen kunnen ketels fase gevoelig zijn en heeft de stekker omgekeerd erin doen de oplossing kunnen wezen.

Heeft je ketel toevallig wel de grafietpakking versie die als afdichting van de branderbuis is de eerste versie was een rode pakking, de 2e een touwkort, en die gaven problemen met ontsteking/ionisatie.

Indien dit geen grafiet pakking is zal dit waarschijnlijk het probleem betreffen.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ja, dom natuurlijk :oops: Even een kleine blackout...

Ik wil graag de pakking controleren. Ik heb de oude versie Aquanta. Is dat de ronde pakking no.2015 S103172 ?
Als ik die pakking bestel, krijg ik dan automatisch de grafietpakking?

Groet, Hein
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Ik neem toch aan dat tijdens het onderhoud de complete onderhouds set is toe gepast. Anders is er ook geen onderhoud gedaan.
In die set zitten alle pakkingen die vervangen dienen te worden tijdens het onderhoud.
En zal die bewuste brander pakking dus ook vervangen zijn.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het probleem leek opgelost door het weghalen van de stekkerplank, maar na een stilstand van 4 weken tijdens vakantie begonnen de problemen weer opnieuw. Ik heb toen voor alle zekerheid de branderpakking gecontroleerd en daar zat een rode, gebroken pakking in :roll:
Ik heb de grafietpakking gemonteerd en alle problemen zijn opgelost. De ionisatiestroom is nu onder alle omstandigheden tussen de 7,8 en 9,0 uA.
Bedankt voor alle tips!

Groet, Hein
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Aha. Het onderhoud was dus geen onderhoud, maar een stofzuigbeurtje.
 

E v D

  • #17
Ook wij hadden telkens de E5 fout, na vervanging van de ontstekingspen de branderpakking naar grafiet en de onderhoudspakking, bleef het probleem bestaan. Ionisatiestroom bleef veel te laag.
Omdat we niets konden vinden op google nederland ben ik eens in Duitsland gaan zoeken.
Daar heb ik gevonden dat je de ontstekingstrafo moest vervangen, er werd een typenummer bijgegeven en de info dat de tekst groen moest zijn. Zündtrafo S62750 (sollte grüne Aufschrift haben lt. unserem Installateur)
Wij hebben hem besteld bij, Techniekwebshop, vandaag binnengekregen en meteen na montage ging de ionisatiestroom naar 8, dus probleem opgelost.
 

Marcn88

  • #18
Er wordt dan ook verrekte weinig oh aan het toestel uitgevoerd als u de touwpakking er nog had inzitten ipv de grafietpakking, of voert u het 'onderhoud'zelf uit?
Dit omdat er ook een modificatie is geweest voor een branderthermostaat
 

E v D

  • #19
Ja mijn man doet het inderdaad zelf, is of was zelf installateur, nu inmiddels met pensioen. Volgens mijn man moet je bij een ketel die geen klachten heeft alleen basis onderhoud doen en de sifon reinigen. De ketel is 7 jaar. De grafietpakking hielp dus niets, raar ook dat er weinig of niets bekend was over de ontstekingstrafo, daar moest ik dus achterkomen op de Duitse google. En dan ook bij in één forum., daar was de installateur zo aardig om ook het type nummer te vermelden. Heb inmiddels veel gezocht en gemerkt dat ook de installateurs er weinig of niets over wisten.
Hier kan je lezen waar ik het gevonden heb.
https://www.stichlberger.com/fehler-e05-bei-de-dietrich-gasheizung/#comment-1426
 

Marcn88

  • #20
Rare opvatting kwa onderhoud, het toestel dient gecontroleerd en gereinigd te worden op specifieke punten ook dient het toestel elk jaar afgesteld of in iedergeval gecontroleerd te worden op CO/CO2 zowel op Hl en op LL ook is de branderthermostaat toegevoegd aan dit toestel dit is een modificatie maar die zal er bij u ook niet op zitten.
Kortom laat is een VAKMAN naar uw ketel kijken zo moeilijk is een e5 storing niet maar met gebrekkig onderhoud zeker niet onmogelijk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu