Radson TOP2000 Pomp Stuk?

DaveJ

  • #1
Hallo Forum Leden,



Ik heb sinds enkele dagen foutcode EF (delta temperatuur te hoog tussen NTC1(aanvoer) en NTC2(retour)) op mijn ketel bij afname van warm water. Bij warmwater afname zie ik de temperatuur op de ketel snel stijgen (+/- 1 a 2 graden/seconde) tot een +/- 90 graden en dan krijg ik foutcode EF. Na enkele minuten daalt de temperatuur en de ketel sprint terug op waarna hij terug snel opwarmt en terug dezelfde foutcode geeft.
De kamerthermostaat vraagt op dat moment geen warm water (Warm water afname heeft toch voorang op CV dacht ik)
Bijhorende instructie bij deze fout is, volgens een handleiding dat ik gevonden heb, dat de water circulatie moet gecontroleerd worden.
Bij controle van de pomp zie ik dat deze nog draait.
Echter bij het verwijderen van de goudkleurige schroef loopt er water uit de pomp. Kan het zijn dat in de pomp 1 of meerdere pakkingen stuk zijn waardoor de pomp het water niet (voldoende) krijgt rond gepompt ondaks de pomp wel draait?
Voor zover ik dacht is het niet normaal dat er water uit de pomp loopt wanneer men de goudkleurige schroef verwijdert. klopt dit?
Ik heb de pomp gedemonteerd, aan de achterzijde is er een opening net boven het centrale punt. Wanneer de pomp draait en ik hou hier mijn vinger op voel ik geen zuigende of blazende kracht, is dit normaal?

Zou ik de pomp vervangen of kan de oorzaak nog ergens anders liggen?
Ik heb uiteraard geen zin om 100€ uit te geven en dan te ontdekken dat de oorzaak niet bij de pomp ligt.

Verder heb ik nog gezien dat er een bypass vereist is op de CV verwarmings kring. Deze heb ik blijkbaar niet en alle radiators hebben thermostaatkranen. Bovendien heeft vorige alle kraantjes naar de radiators dicht gestaan waardoor er geen doorstroming was in de verwarmingskring. Kan dit er voor gezorgd hebben dat de pomp nu stuk is?

Alvast bedankt voor reacties en jullie tijd voor het lezen.

P.S.: de pomp is de volgende: http://cvonderdelen.snelbesteld.nl/...cvonderdelen&action=show_prod&product=8126260
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De pomp lijkt volkomen normaal, er komt water uit de schroef en de pomp draait.
Je moet het eerder zoeken in een verstopping, of lucht in de ketel/boiler.
 

DaveJ

  • #3
Ronny, Bedankt voor je antwoord.

Ik dacht dat het niet normaal was dat er water uit de pomp kwam als je de goedkleurige scroef verwijdert.

Ik heb ondertussen ook de ontluchter helemaal bovenaan de aanvoer leiding (nabij NTC1) eens opengedraaid en hier kwam inderdaad wel wat lucht uit.
Het probleem blijft echter na het ontluchten. rechts boven de pomp staat ook een ontluchter deze zou automatisch moeten zijn, kan ik hier de werking van controleren?
Bovendien dacht ik altijd dat lucht rondgepompt werd samen met het water :-) wat is anders het nut van automatische ontluchters?

Op het schema zie ik ook een waterschakelaar maar ik veronderstel dat deze de ketel inschakelt wanneer er water doorvloeit en dat dit niet een ventiel is dat afsluit?

is mijn conclusie juist dat het drieweg ventiel schakelt tussen platenwisselaar=>pomp of retour=>pomp? kwestie van de water flow te snappen en uit te zoeken waar de lucht/verstopping zou kunnen zitten?

Als bovenstaande redeneringen kloppen is mijn volgende gok de automatische ontluchter tussen pomp en driewegklep, ik probeer het straks als ik thuis ben en post de resultaten terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu