Radson ER160 waakvlam

Cees55

  • #1
Staande ketel Radson Alutherm ER 160, bouwjaar 1981, 18,6 KW



Het probleem: mijn waakvlam wil niet meer branden.

Wat is er gebeurd: toen ik hier 3 jaar geleden kwam wonen bleek bij de eerste schoonmaakbeurt van de ketel dat er een scheur in de draad van het thermokoppel zat. De draad is een soort huls waar nog een draad in zit. De buitenste draad was voor driekwart gescheurd, op zich geen probleem, want het werkte gewoon.

Afgelopen weekend viel de ketel uit en bij het schoonmaken van de waakvlambrander brak de thermokoppel-draad. Ik heb dinsdag hier bij de grossier een nieuw thermokoppel gehaald, [radson thermokoppel. 45 cm T19450HA] en dit gemonteerd.

Als ik de gele knop indruk en de waakvlam aansteek, brandt hij gewoon en ook als ik na 15 seconden de knop loslaat blijft de waakvlam branden.
Echter als ik de gele knop in de stand ON draai, gaat de waakvlam uit.
De waakvlam brandt met een mooie blauwe kleur en de punt van het thermokoppel steekt in de waakvlam.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn, of heb ik iets verkeerd gedaan?

Graag advies, Cees
 

Ketelman

  • #2
Wat mogelijk is is dat de maximaal thermostaat verbreekt.
Deze zit in serie met je thermokoppel, het zijn de 2 draden die achter de zeskant van het thermokoppel in het gasblok zitten.
Wat je kan proberen is deze weg te halen en de thermokoppel rechtstreeks in het gasblok te draaien, lukt het dan wel weet je zeke dat de maximaal thermostaat kapot is en dat deze vervangen moet worden.

LET OP het gaat hier om een zeer belangrijke beveiliging en het overbruggen is alleen voor testdoeleinden en mag NOOIT een permamente oplossing zijn.
Als de maximaal thermostaat inderdaad defect blijkt te zijn laat de ketel dan UIT tot je een nieuwe hebt en ga NIET stoken met een overbrugde thermostaat

Het kan ook zijn dat de draden van de maximaal thermostaat ergens aan massa (ijzer) komen bij het gasblok, je hebt ze daar losgehad om het thermokoppel te plaatsen en het zou kunnen dat ze niet goed achter de wartel gemonteerd zijn.

Verder moet je er voor zorgen dat de punt van het thermokoppel goed in de waakvlam zit (waarschijnlijk ten overvloede maar laat ik het toch gezegt hebben)

Succes
 

Cees55

  • #3
Ik heb alles nog een los gehad, het thermokoppel steekt met het dunne gedeelte helemaal in de waakvlam, dat was dus goed.

Ik heb vervolgens de maximaal thermostaat eruit gehaald en het thermokoppel weer gemonteerd en de ketel brandt als een tierelier.

Vervolgens heb ik de maximaal thermostaat weer gemonteerd en alles werkt als vanouds. Als ik de waakvlam uitblaas hoor ik na een aantal seconden "klik" en kan ik hem niet meer aansteken, m.a.w. komt er geen gas. Volgens mij hoef ik me nergens zorgen om te maken.

Bedankt Ketelman voor de informatie.
Cees
 

Ketelman

  • #4
Ik bedoelde ook niet dat de gastoevoer niet wordt gesloten, ik bedoelde dat je ketel niet meer wordt beveiligd tegen een te hoge temperatuur !!
Maar als ik het goed begrijp zit het probleem in de thermostaat?
 

Cees55

  • #5
Ik weet niet of er een probleem is met de thermostaat, ik heb alles nog een los gehad en weer gemonteerd en nu werkt het.

Wat is de functie van de maximaal thermostaat, zijn dat alleen die twee witte draadjes met dat plasticje, of ook nog ronde glimmende ding met veer dat erachter zit?

De temperatuur van het ketelwater wordt nooit hoger dan plm. 75 graden, er zit ook geen weersafhankelijk regeling of zo op, alleen een knop om de watertemperatuur in te stellen, en die staat bij mij op 80 graden.

De ketel staat inmiddels een uur of 3 aan de keteltemperatuur staat iets boven de 70 en de kamerthermostaat op 19 (ronde honeywell) en de ketel gaat ook gewoon aan en uit om de temperatuur vast te houden.

Ik neem aan dat het nu goed is.

Cees
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
De functie van de maximaal thermostaat is met dat ronde glimmende ding met veer dat erachter zit.

Dat als extra beveiliging,gaat dan de waakvlam(ga) uit.

Die werkt pas als de ketelthermostaat,die u nu op 80 heb staan kapot gaat.
 

Cees55

  • #7
OK, iedereen bedankt, probleem opgelost, topic kan dicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu