Radiator wordt niet warm genoeg. Alles geprobeerd?

Aircon

  • #1
Hallo,

De hoofdradiator (Radson type 33, lengte 220cm, hoogte 30 cm) in onze woonkamer wordt niet echt heet. Hooguit licht warm aan de bovenzijde, de onderkant blijft koel. Alleen waar de leidingen aangesloten zitten, de eerste 5 centimeter aan die kant is het echt heet aan boven en achterkant. Het lijkt alsof het water gewoon niet door de radiator wilt en het merendeel van de aanvoer direct de retour ingaat.

Aanvoer en retourtemperatuur zijn erg dicht bij elkaar, ca 48 aanvoer en 44 retour. Uiteraard moet ik die delta zien te verhogen. Wat ik heb gedaan:
- de hele installatie allereerst ontlucht (was vrijwel geen lucht)
- Thermostaatknop verwijderd en gecontroleerd of het ventielpennetje nog veert. Dat doet het. De leiding is ook goed heet in het stuk direct na het ventiel. Probleem lijkt hier niet in te zitten.
- Het voetventiel helemaal dichtgeknepen en getest met 1, 3 en 6 slagen open. Ik had begrepen dat een te kleine deltaT inhoudt dat het water te snel door de radiator stroomt. Echter blijft het grootste deel van de radiator dus koel. Daarnaast is het de verste radiator van de CV vandaan en is het een vrij fors ding waar gevoelsmatig dichtknijpen niet voor naar wens is, omdat ie dan onvoldoende aanvoer krijgt om de gewenste warmte over te dragen.

Dit heeft allemaal dus geen effect gehad.

Bij een test door alle andere radiatoren dicht te zetten, werd de radiator wel iets heter. Maar dit stopte ook vrij snel weer. Ik vermoed omdat de CV onvoldoende zijn warmte kwijt kon. Uitkomst is wel, dat lijkt dat de radiator wel in staat is heter te worden. Na het opendraaien van andere radiatoren is de problematische radiator niet meer zo heet geworden als in de test.

Is er iemand hier die mij nog tips kan geven?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zijn beide leidingen aan dezelfde kant aangesloten?
 

Aircon

  • #3
IMG_20221206_195828473.jpg
 

Aircon

  • #4
Zie bovenstaande foto. Niet goed denk je?

Nog even gecheckt, in de hal staat een radiator (welliswaar stuk kleiner) die op dezelfde wijze is aangesloten, die wel over het volledige oppervlakte goed warm wordt.

Mogelijk dan nog dan retour en aanvoer kunnen zijn verwisseld?
 
Laatst bewerkt:

Aircon

  • #5
Hmm, de meeste linkse leiding wordt het heetst. dat zal dan de aanvoer zijn, maar als ik snel google op onderblok aansluiten, dan zie ik dat daar juist de retour zou moeten. Iemand met verstand hiervan die dat kan bevestigen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
op het onderblok staan als het goed is pijltjes, maar u kunt ook de radiator laten afkoelen dan thermostaat hoog en dan voelen waar hij het eerst warm water krijgt dit moet aan de bovenkant zijn.
als dit wel het geval is dan kan er nog lucht inzitten (kijken of de radiator wel recht hangt)
 

Aircon

  • #7
Bedankt voor je reactie. Er staat maar 1 pijltje, op het horizontale deel staat een hartje (Herz onderblok) met pijltje naar links. Dat geeft dan toch wel een vermoeden dat daar de retour naartoe moet. En nu zit er de aanvoer op...
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
even voelen dus..
 

Aircon

  • #10
nav een tip op Tweakers bleek dat de retour en aanvoer verkeerd zijn aangesloten op de CV, die dit voorjaar vervangen is
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu