Radiator weghalen voor stukadoor

Wouter1985

  • #1
Beste Forumleden,

Na mijn vorige berichten inmiddels verhuist van een bovenwoning in Arnhem naar een 2-onder-één-kap in Oisterwijk. Dit huis is gelukkig in wat betere staat, maar toch staat er nog veel te gebeuren. Mijn huidige vraag gaat over de radiatoren in de slaapkamers. Deze kamers waren van behang voorzien en daaronder is de muur in slechte toestand. Inmiddels een stukadoor gevonden die de kamers onder handen gaat nemen. Nu willen we de radiatoren weghalen om ook daarachter te laten stuken (als we dan toch bezig zijn...). Dit is iets wat we nog niet eerder hebben gedaan en we hebben slechts een flauw idee hoe dit aan te pakken. Ik heb drie foto's bijgevoegd van het systeem zoals dat in de kamers aanwezig is. Mijn vragen zijn:
- welke handelingen moeten we verrichten voordat de koppelingen worden losgedraaid? (dus eerst CV uit denk ik, maar vervolgens weet ik het niet)
- Is het mogelijk met dopjes deze uitgangen van de leidingen dicht te maken zodat het systeem wel kan werken zonder deze radiatoren? (we kunnen niet alle radiatoren dezelfde dag terugplaatsen)

Alvast veel dank voor jullie tips en trucs. De vorige keren heb ik de klus steeds met jullie hulp kunnen klaren, dus ik heb er alle vertrouwen in :).



 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Cv ketel uitzetten en gehele installatie aftappen, meer keuzes zijn er niet
 

FreddyFiets

  • #3
Zo heb ik het een paar weken geleden thuis gedaan:
-CV uitzetten
-water aftappen
-kraan van de radiator dichtzetten (ik ga er even vanuit dat het geen thermostaatkraan is maar een 'simpele' handmatige kraan)
-de koppeling aan de onderste leiding er af halen.
-De onderste buis afdoppen. (voorbeeld van dop te vinden door google afbeeldingen "stop met binnendraad".). Zo'n dopje kost een paar euro bij de Praxis/Gamma/enz.

-Hierna kun je je cv systeem weer vullen met water en ontluchten.
 

Wouter1985

  • #4
Dank voor jullie reacties. Ik heb nog twee aanvullende vragen:

- dien ik altijd teflontape aan te brengen op de schroefdraad, ook voor deze 'tijdelijke afsluiting met een dop'?
- Wat gebeurt er als ik niet het hele systeem laat leeglopen, maar alleen wat er uit de radiator op de eerste verdieping (daar worden ze weggehaald) komt? Als ik beneden alles los moet maken, levert dat veel extra werk op namelijk.
 

FreddyFiets

  • #5
Ik neem aan dat de tijdelijke oplossing ook dicht moet zijn, dus tape is aan te raden.

Als je het water aftap zodat het water niveau tot onder jou radiator komt, dan is dat geem probleem (water stroomt normaal niet omhoog als je systeem drukloos is).

Bij mij thuis heb ik het systeem zo veel mogelijk laten lopen via het vulpunt (slang kan net naar buiten).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Een afsluitdop (je ziet er een op je eerste foto) past op een knelkoppeling en daar heb je geen tape voor nodig.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Dit is dikwandig...
Je moet dus gewoon een dop met schroefdraad in de juiste maat
hebben. Liefst staal ipv messing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu