Radiator 33 procent warm door onderblok?

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #21
Je schrijft "het ventiel staat open"
Ik neem aan, dat je het retour ventiel bedoeld, rechts op het blok.
Als je de thermostaat ventiel bedoeld, kijk dan even of het retour ventiel helemaal uitgedraaid is met een inbus sleutel.
 

Houtstooktechnicus

  • #22
Peter, leuk dat je mee probeert te denken. Maar als je terug leest, zie je duidelijk dat dit parcours al op punt staat.

Wouter heeft het ventiel in het onderblok openstaan, en in de zeer duidelijk terugleesbare communicatie over en weer, de kop van de thermostatische kraan af genomen.

Het zou erg prettig zijn als je je van nutteloos en nodeloos verwarrend commentaar (dat hebben we elders al genoeg) zou kunnen onthouden.

Wouter is niet gehandicapt/behinderd (en al zou dat zo zijn, so what?) en is prima in staat om ons op de hoogte te stellen van zijn verdere ervaringen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #23
Het lijkt me de hoogste tijd dat ene Houtstooktechnicus de beantwoorders op het forum in hun waarde laat.
Uw belerende toontje is niet bevorderlijk voor de sfeer op het forum.
 

Schreech

  • #24
Dit type onderblok ken ik zelf niet. Maar waar nog niet aan gedacht is.......
Maak eens een foto van de thermostaat kraan. 1 met de knop en 1 zonder de knop.
Veel thermostaat kranen zijn nl dubbel instelbaar. Als dit binnenwerk dicht is gedraaid, kan je doen wat je wilt maar dan komt er Nooit veel warmte in de radiator.
 

Bernhard

  • #25
Ik denk dat de andere radiatoren ingeregeld moeten worden.
Het drukverlies van de nieuwe radiator is veel groter dan van de andere radiatoren. De oorzaak zal het speciale onderblok zijn.
Deze radiator kan ook op de normale manier zonder onderblok worden aangesloten. De radiator die nu nog open staat moet ook worden voorzien van een radiatorventiel. Daarna moeten alle radiatorventielen worden afgesteld. Na het inregelen van de radiatorventielen wordt alle radiatoren gelijktijdig warm. De controle op de juiste afstelling kan door de retourtemp van elke radiator te meten. Het temp. verschil van de retourleidingen moet zo klein mogelijk zijn ca 2grd. mvgr bernhard
 

Houtstooktechnicus

  • #26
Naar de voorinstelling had ik in m´n eerste reactie al gevraagd, maar het water stroomde goed de radiator in...

Het waterzijdig inregelen gaat het ook niet worden, in de laatste test met slechts twee radiatoren open en de pomp op max. gebeurde er ook weinig.

Maarrr, bij het nog eens terugkijken naar de laatste plaatjes kreeg ik maar zo het idee dat dit onderblok voor zowel 1- als 2-pijps systemen bedoeld is; er staat '1/2' en '1' op...

Buiten dat die voorinstelling, ondanks eerdere berichten, toch niet juist kan zijn, blijft de juiste instelling van dit onderblok een raadsel. De verpakking zal er voor het merk en type ook niet meer zijn, en je kunt er nog dagen aan blijven pielen.

Meest handige is Bernhards advies, gewoon weglaten en direct aansluiten. Doet ie dan nog vreemd, dan is de radiatorkraan toch echt de verdachte.
 

Bernhard

  • #27
De radiatoren moeten altijd ingeregeld worden. Zeker omdat TS aangeeft dat de retour op de ketel een hoge temp heeft. mvgr bernhard
 

Houtstooktechnicus

  • #28
Beste Bernhard, ik had TS gevraagd de kamerthermostaat op 30 graden te zetten, pomp voluit en zoveel mogelijk radiatoren, buiten deze, te sluiten.

Lijkt me dan logisch dat we in die situatie vlot een hoge retour krijgen.
 

Bernhard

  • #29
Nee dat is niet logisch. De retourtemp van de nieuwe radiator is veel te laag. TS vermeld dat bij het uitproberen 1 radiator niet afsluitbaar is. De flow over die radiator is te groot omdat de weerstand te klein is. Die radiator moet ook een ventiel krijgen. De weerstand van die radiator kan dan verhoogd worden.
Met het verhogen van de weerstand van alle radiatoren zal de flow over de nieuwe radiator toenemen en wordt hij ook warmer. Het alternatief is de nieuwe radiator van een standaard aansluiting te voorzien. Maar ook dan moeten de radiatoren worden ingeregeld. mvgr bernhard
 

Schreech

  • #30
Heren, het gaat hier om een tweede hands radiator, mogelijk met tweedehands aansluit componenten.
Een radiator die uit een andere woning komt, zal voor die woning zijn ingeregeld.

De radiator hangt op zolder (waarschijnlijk vlakbij de cv ketel??? Is nog niet duidelijk). Dit houdt in, als alle radiatoren dicht staan op 1 na op de beneden verdieping, zal deze ene radiator evengoed sneller warm moeten zijn dan die van beneden. Of het systeem is ingeregeld of niet, doet nu nog niet ter zake.

@houtstooktechnicus, ik snap nog niet echt hoe jij weet dat het water goed de radoator in stroomt. Als het er goed in zou stromen, stroomt het er nl ook goed uit.

Als de themrostaatkraan op standje 2 of 1 is ingeregeld, zal dat ding van zijn leven nooit een juiste doorstroming krijgen, OF het onderblok binnenwerk is defect.

Ik zou zeggen, draai eerst alle registers open, om te zien of er in ieder geval wat water doorheen wil.
 

Houtstooktechnicus

  • #31
Hallo Schreech, voor de goede orde nog even mijn eerste vraag (op de eerste pagina) aan TS:
Houtstooktechnicus schreef:
En wat voor radiatorkraan en, met indien van toepassing, met welke voorinstelling heb je toegepast?

Wil je ook even proberen of je wat foto's van je uitbreiding hier kunt plaatsen? Zegt vaak meer dan woorden.
Daarna heb ik hem ook nog expliciet naar de gangbaarheid van het pinnetje gevraagd, maar dit is het enige wat terugkwam:
Wouterc schreef:
Overigens wordt de andere leiding, mijns inziens de aanvoer, wel goed heet. Ook stroomt het via de verticale leiding langs de radiator en vervolgens langs de thermostaatkraan goed de bovenkant van de radiator in want die wordt ook goed heet. Maar daar stopt het dus.
TS zou kunnen bevestigen of deze radiator dicht bij de ketel hangt. Mijn voorstel was dus om alle ketel- en pompcapaciteit zoveel mogelijk op deze radiator te krijgen, om zo inderdaad vast te stellen dat er hier een doorstroomprobleem is. Maar ook al hangt ketel niet dichtbij, dan zou deze radiator in deze test inderdaad veel vlotter warm moeten worden, fijn dat je dat ook nog even bevestigt.

Het blijft dus wachten op de foto's van de kraan en het totaal-overzicht van de radiator.
 

Bernhard

  • #32
De blokkade kan in de toevoer en in de afvoerleiding zitten. Inregelen van een installatie of radiator om daarmee de flow te vergroten kan ook door het vervangen/vergroten van een aansluitleiding, voetventielen en radiatorventielen. mvgr bernhard
 

Houtstooktechnicus

  • #33
Beste Bernhard, zover waren we al in de eerste alinea van de vorige pagina:
Houtstooktechnicus schreef:
Het ligt voor de hand dat er een doorstromings-probleem is, maar het is niet te zeggen of dit in de aanvoer of retour zit. Ze leiden beide tot hetzelfde gedrag...
En zolang niet duidelijk wordt waardoor dit doorstroom-probleem door veroorzaakt wordt, zijn beschouwingen over inregelen alleen maar verwarrend.

Laten we nu eerst eens wachten waar TS mee komt, dan is er misschien weer wat zinnigs over te zeggen.
 

Bernhard

  • #34
HST, Dat heb ik al geschreven. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #35
Wanneer jullie je even gedeisd houden is er misschien gelegenheid voor TS om er tussen te komen.

Jullie kunnen de communicatie ook via PB laten lopen, dan hebben anderen er geen last van.
 

Houtstooktechnicus

  • #36
Beste Jan, ik communiceer zoveel mogelijk inhoudelijk en transparant mogelijk naar de TS, en ik ben wachtende op een reactie van zijn kant.

Het is niet mijn verantwoordelijkheid dat Bernhard na-papegaait en met nu nog niet ter zake doende opmerkingen komt die TS nodeloos in verwarring brengt. Zie ook de reactie van Schreech.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #37
Jullie reageren continu op elkaar en de ene na de andere terechtwijzing passeert de revue, elkaar de loef afsteken is niet nodig voor een oplossing, even dimmen dus.
 

Wouterc

  • #38
Mijn reacte heeft even op zich laten wachten, excuus! Ondertussen is alles geprobeerd en heb ik ook het onderblok er af gehaald om te kijken of alles goed door kon stromen/geen verstoppingen/draaiventiel helemaal open stond.

Allemaal geen probleem! Enige logische oplossing lijkt me nu het hele onderblok er tussenuit halen en direct aansluiten? De radiator hangt inderdaad op zolder waar de ketel ook hangt.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #39
Hoe groot is deze radiator eigenlijk?
Groeten b
 

Wouterc

  • #40
90 hoog, 70 breed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu