Raapwerk vlak maken

Roblom

  • #1
Vorige week heeft een 'stucadoor' de muren van mijn keuken 'gestuct' om er overheen te kunnen tegelen. Echter bleek de man niet echt een stucadoor en is het dus verre van vlak. Nog een laag eroverheen smeren is geen optie want dan word het totaal pakket te dik en geeft dat problemen met bijvoorbeeld keukenkast deuren die niet meer open kunnen enz.

Weet iemand hoe ik dit weer een beetje vlak kan maken zonder alles eraf te hoeven halen? Schuren is natuurlijk een optie maar dat duurt veel te lang omdat er op sommige stukken best wat vanaf moet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Met een gips schaaf, kun je de grootste bulten er af schaven.
Dat gaat best wel snel.

Gips schaaf:
 

Svdhorst

  • #3
Een gipsschaaf is een ramp als de gips al bijna hard is. Dat doe je hoogstens je ergste vijand aan. Gewoon even opnieuw stucken met goudband. (Dit is zoals ik het normaliter doe bij een wand waar de ongelijkheden niet al te groot zijn. Als het groter is dan een cm over de hele wand dan kun je beter een stucadoor laten komen.)

Zoek met een lange rei (1,5m) de pieken en dalen. Begin aan een willekeurige kant en plaats je rei steeds een stuk verder waarbij je overlapt met het vorige deel. Schrijf op de muur die diepte van het dal.

Als de grootste diepte kleiner is dan 3mm dan gebruik je 3mm stuckstops. Als de diepte groter is dan neem je 6mm stucstops of afreiprofielen.


Voordat je gaat stucken doe je het volgende:

-Wacht tot de gips totaal uitgehard is.
-Smeer de wand in met hechtprimer en wacht een dag

-Maak een beetje goudband aan met water. De mortel mag lekker dun zijn. Ter info: Voor 25kg gebruik ik 20liter water ipv de voorgeschreven 16ltr. Als je ondergrond maar stabiel en krimparm is dan is dat geen probleem.

-Smeer over de hele hoogte in een dal een dunne laag goudband ter plaatste van de stucstop. PLaats de stucstops zuiver verticaal in het dal en pleister ter plaatste dun dun af. Als de muur een lappendeken is dan maakt het niet uit waar je de stucstops plaatst zolang ze dan maar uitsteken en verticaal staan. Stuckstops op circa een meter van elkaar werkt het prettigste. Let op: De stuckstops gaan er later weer uit dus plaats niet meer dan je in 2 uur kunt verwerken. Als je steeds 2 stucstops plaatst zit je wel veilig.

-Na een 15min staat de stuckstop goed vast. Je kunt nu gaan stucken met goudband.

Smeer overtollig goudband tussen twee stuckstops en haal de rei langs de stuckstops. Eventuele tekorten direct aanvullen.

Als het gips na circa een uur opgestijfd is verwijder je de stucstops en plaats je nieuwe. Zo ga je door tot het einde.

Als je het tweede deel op de muur hebt gezet dan kun je het eerste deel al doorschuren (met water en schuurspons wel te verstaan) en vlak pleisteren.

Ik moet vandeweek nog wat wanden stucken en als ik er aan denk maak ik nog wel wat fotos van het proces ter illustratie.

succes ermee
 

Svdhorst

  • #4
Voor dunpleisteren/egaliseren is er nog een tweede optie.

Je hebt ook gips met kunststof bindmiddelen. Deze gips smeer je op de muur met een stijf spackmes. Je kunt daarmee heel dun (<0,5mm) de dalen vullen zonder dichtbare overgangen.

Zet daarvoor het spackmes onder een hoek van 80 graden op je wand en smeer de gips in het dal. Als je je spackmes te schuin houdt dan gaat deze doorbuigen en volgt het mes de wand. Dat is niet handig.

Zoek op google maar even op 'Wandegalisatie Op gips-kunststofbasis'

Maak niet teveel aan!
 

Roblom

  • #5
Super bedankt voor alle tips.
Zoals ik al zei is het probleem juist dat ik er niet nog meer op wil hebben. Op sommige stukken kan dat niet eens want dan gaat de deur van mijn vaatwasser niet meer open. Op andere stukken is het de bedoeling dat de tegels niet helemaal tegen het plafond doorlopen maar tot ergens halverwege de muur. Nog een laag stuucwerk geeft een nog dikkere rand bij de overgang. Die rand wilde ik juist zo klein mogelijk waardoor ik dus een laag tegels eraf gehakt heb. Als ik nu dus nog een laag stuuc eroverheen smeer dan had ik beter gewoon de tegels kunnen laten zitten en daar overheen tegelen (dan zaten er dus 3 lagen tegels over elkaar).
Anyway, ik heb mijn zaterdag dus besteed aan het schaven van gips, en ik met zeggen dat het nu weer redelijk vlak is. Heb de ergste hobbels met een verf krabber (zo'n 3hoekige) weggeschaafd en daarna met een hout schaaf/rasp het geheel weer gevrakt. Heb dus eerst gezocht naar zo'n gipsschaaf als hierboven maar die hebben ze nergens hier in de buurt. Dus dacht probeer het eerst wel zo. Al met al denk ik dat het tegelen nu wel gaat lukken.
Bedankt voor de tips.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met een schuurblok met zeer grof schuurpapier gaat het ook, ik gebruik breed linnen schuurpapier dat op een plaatje multiplex is gelijmd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu