Probleem Bauknecht WA Stuttgart 1200 DS

Rbsned

  • #1
Probleem Bauknecht WA Stuttgart 1200 DS
nummer : 858323812000

Onze wasmachine geeft foutcode F08 op willekeurige tijdstippen
de ene keer direct en de andere keer 2 of 4 minuten later.

Ik heb alles bekeken en er is mij wat op gevallen.
Wanneer ik de stekker van de NTC los haal krijg ik fout code F05 (draadbreuk of zo iets) Vervolgens heb de stekker van de NTC door verbonden. Nu loopt het programma gewoon door (dus geen F08 fout) alleen wordt het water niet warm. Ik heb toen de stekker van het verwarmingelement van de logica/computer afgehaald en op de aansluitingen van de logica/computer gemeten. Nu blijkt dat de spanning 0,208 Volt is. Dit is erg laag en dus niet juist.

Nu is mijn vraag.
Is het verwarmingselement + NTC (= één onderdeel) kapot of is nu de logica/computer kapot?

Kan het zijn doordat de NTC misschien kapot is, dat de logica/computer geen/onvoldoende signaal krijgt van de NTC zodat de spanning aan de aansluitpunten voor het verwamingselement op de logica/computer niet volledig wordt aangestuurd en dus gewoon laag blijft. Want dan zou de oplossing eenvoudig zijn door het verwarmingselement met NTC te vervangen.


Bij voorbaat dank
Edwin
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
F8 staat voor: Heat failure (no feedback on heater safety), heater element interrupted, not connected.

Verder weet ik er niets van, maar misschien heb je er wat aan.
 

Rbsned

  • #3
Dank je voor je antwoord.

Echter wat ik erg vreemd vindt is dat op de stekker van de logica/computer waarop het verwarmingselement wordt aangesloten een erg lage spanning geeft. Ongeveer 0,2V dat is dus absoluut niet voldoende om het water met het verwarmingselement te verwarmen.

Ik heb zoals boven al eerder gezegd de stekker van de NTC door verbonden en is het probleem over. Echter werkt de NTC op basis van een weerstand of zo iets, dus het ijzerdraadje waarmee ik door heb verbonden heeft een totaal andere weerstand geeft dus ook een ander signaal op de logica/computer.

Is er misschien ook iemand die me wat kan vertellen over de temperatuurregeling, want mijn machine heeft verder geen thermostaat.
De NTC wordt gebruikt voor de regeling van de watertemperatuur door het signaal te sturen naar de logica/computer die vervolgens het verwarmingselement zal aansturen.

Wordt het verwarmingselement aan/uit gestuurd of werkt het nauwkeuriger op basis van verschillende spanningen? (modulerend?)

Bij voorbaat dank,
Edwin
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De exacte besturing van de machine ken ik niet, maar wel de werking van een thermostaat met behulp van een NTC.

Een NTC weerstand is een weerstand, waarvan de weerstandswaarde afhankelijk is van de temperatuur, bij lage temperatuur is de weerstand hoog, bij hoge temperatuur is de weerstand laag.

De elektronische regeling op de besturingsprint bepaalt aan de hand van de waarde van deze NTC en de instelling van de temperatuurknop, of het verwarmingselement spanning krijgt of niet.

Wanneer je de NTC doorverbindt, doe je dus net alsof de temperatuur van het water heel hoog is. Logisch dat het probleem dan over is, want de besturing denkt dat er verwarmd is, en dat het water voldoende heet is.

Eigenlijk een teken, dat het vergelijkende deel van de besturing in orde is...

Het doorverbinden heeft dus eigenlijk weinig zin. De verwarming doet het niet, omdat hij defect is, of omdat hij niet aangestuurd wordt. Het verwarmingselement zelf wordt aangestuurd door een relais (RE3) , wanneer dat geen contact maakt, bijv. onderbroken soldering, zal het element ook niet warm worden.

Meet in elk geval het verwarmings-element ohms door, dus niet verbonden met de print, en controleer de printplaat op slechte soldeercontacten.

Doormeetwaarde van het verwarmingselement: 22-28 ohm.
Waardes van de NTC:
  0° 36 kOhm
30° 10 kOhm
50°   5 kOhm
95°   1 kOhm

Doorverbinden is dus de computer vertellen dat de temperatuur van het water ruim boven 95 graden is.
 

Rbsned

  • #5
Nog bedankt voor het antwoord.

Ik heb het verwarmingselement en NTC doorgemeten

Verwarmingselement = 24,7 ohm
NTC = 14,4 Kohm ===> ruimte temperatuur 18C a 20C

Kortom het verwarmingselement en NTC lijken goed te functioneren.

Echter is mij nog iets opgevallen, ik hoor een sissend dan wel misschien snel zacht knetterend geluid van de printplaat afkomen (alleen als de machine is ingeschakeld via de draaiknop), dit duidt volgens mij op een relais die misschien vast zit!?

Ik ga vanavond de printplaat los halen en goed bekijken.

Even een vraag kan ik zo'n relais ergens laten vervangen?
Ben eigenlijk niet van plan de printplaat te laten vervangen, zijn nogal hoge kosten denk ik. Machine is 6 jaar oud.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Indien je het relais wilt (laten) vervangen, kun je alleen terecht bij een of andere enthousiaste elektronica-hobbyist, die het juiste vervangende model voor het relais kan vinden.

Vanuit leveranciers en/of witgoedonderdelenwinkels wordt dit meestal niet ondersteund.

Maar kijk eerst maar eens naar de contacten op de printplaat, en met name de contacten waarmee het relais in de printplaat vastgesoldeerd zit.

Voor solderen: alleen harskernsoldeer gebruiken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu