Afpompprobleem met wasmachine Bauknecht WA8785

NAM

  • #1

Mijn wasmachine Bauknecht WA8785 pomp soms niet goed af en geeft dan foutcode FP. Een op twee wasbeurten geeft hij deze fout. Ik heb de interne afvoerslangen gecontroleerd en geen obstakels gevonden. Ook de pomp lijkt goed te functioneren. Daarom denk ik dat oorzaak ligt in het afvoersysteem buiten de wasmachine vandaar dat ik hiervan een foto heb bijgevoegd. Enige nadere toelichting:
De afvoerbuis van de wasmachine is met een 45gr T-stuk achter het schot aangesloten op de horizontaal lopende buis. Deze buis is de afvoerbuis van een wasbak (rechts, niet op de foto). Deze horizontale afvoerbuis loopt door de muur naar het toilet en vervolgens naar een centrale afvoerbuis welke vanaf de badkamer (1ste etage) naar de riolering in de kruipruimte loopt. In de toilet is ook nog een wasbakje met sifon aangesloten. Deze centrale afvoerbuis is voorzien van een beluchtingsbuis door het dak. De wasbak (rechts, niet op de foto) is voorzien van een sifon maar niet van een beluchter. Zou dit mogelijk de oorzaak kunnen zijn?
Wie kan mij verder helpen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De afvoer loopt wel goed door anders was het water er boven uit gekomen.
Ik vermoed dat de pomp vast slaat door speling op de as, soms doet hij dan wel en soms niet, dat kan mede ontstaan door de grote hoogte van de afvoer.
Normaal zit het uiteinde op zo'n 80 cm boven de vloer.
 

NAM

  • #3
Jan, bedankt voor je reactie.
Hoe kan ik de speling op de as controleren. Is dat voelbaar vanuit de voorkant na verwijdering van het filter?
Is de oplossing dan het vervangen van de pomp?
Wat bedoel je met de hoogte van de afvoer? De hoogte van de buis waar de afvoerslang in zit is bij mij 76cm. Lijkt mij toch o.k.?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb gekeken naar de verhouding van de wanden, buizen en naar het aantal beugels op de afvoer, daardoor was ik in de veronderstelling dat de bovenkant van de afvoer te hoog zat.
Ik vroeg me daarbij af of iemand daar nog kon staan, de afvoer zit nl. bijna tegen het plafond.
De schoep van de pomp mag geen speling hebben in zijdelingse richting, dat is te voelen vanaf de voorkant van het filter.
 

NAM

  • #5
Het zg. plafond is de onderkant van het aanrechtblad. Ik heb de speling gecontroleerd en geen noemenswaardige afwijking gevonden. Ook heb ik hem laten afpompen met het filter eruit en de pomp draait goed. Wel heb ik nog iets anders gevonden:
Als ik het testprogramma draai (op afpompen zetten en 4x op voorwasknop drukken) wordt niet het hele programma afgewerkt maar blijft hij bij code C5 hangen. Hij heeft dan water gepakt en de trommel blijft op en neer draaien. Is dit mogelijk een aanduiding voor de storing?
 

NAM

  • #6
Ik ben te ongeduldig geweest! De machine blijft niet hangen in het testprogramma want bij C5 wordt de verwarming getest en dit duurt ca. 18 minuten. Vervolgens werkt hij het programma keurig af. Er lijkt dus met de machine niets aan de hand te zijn. Maar de vraag blijft waarom hij soms niet afpompt en dan de code FP geeft.
Iemand nog een idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
P en F codes (problemen met de afvoer)
FP: kan een probleem met de afvoerpomp zijn, maar ook een probleem met de pressostaat. (niveauregeling)
Haal de slang van de pressostaat eens los en blaas die door.
 

NAM

  • #8
Waar zit de pressostaat en hoe ziet zoiets er uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zijn verschillende modellen, zie hier.

Ze zitten bovenaan in de machine en er loopt een dun slangetje vanaf de kuip naar de pressostaat.
 

NAM

  • #10
Bedankt Jan, ga ik zeker naar kijken.
 

NAM

  • #11
Jan,
Ik heb het slangetje van de pressostaat doorgeblazen. Bij het blazen vanaf de pressostaatzijde blaast hij goed door, ik hoor dan wat geborrel, waarschijnlijk omdat er nog wat restwater onderin zit. De pressostaat hoor ik schakelen als ik er op blaas. Lijkt dus allemaal o.k. Vervolgens nog eens het testprogramma gedraaid, ook o.k.
Mogelijk heb ik toch wat prut uit het slangetje weggeblazen. Ik zal nu de komende wasjes afwachten of het verschijnsel zich nog voor doet.
In ieder geval bedankt voor je hulp zover.
Bert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu