Prijsverschil aardlekautomaten

Bitsflew

  • #1
Er zit nogal wat prijsverschil tussen de verschillende merken.

Voorbeeld, een ETI aardlekautomaat (16A-B 0,03A) heb je al voor 30 euro terwijl je voor een Holec Alamat meer dan 80 euro kwijt bent.

Is dat prijsverschil gerechtvaardigd of betaal je gewoon voor de naam?
 

STF

  • #2
Ik begrijp het prijsverschil eerlijk gezegd ook niet, ik heb zeer veel zekeringautomaten, aardlekschakelaars en een paar aardlekautomaten van ASS (100% dochter van ETI) hier bij ons thuis en op het bedrijf in de groepenkasten hangen en het werkt prima.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Hoe controleer je de werking van een automaat?

Ik denk dat de prijs echt de kwaliteit wel reflecteert.
De specificaties zijn gelijk maar hoe vaak kan een automaat en volle sluiting inschakelen, ik denk dat de duurdere wint.
Helaas zijn dit soort test gegevens niet openbaar.
 

STF

  • #4
Zekeringautomaat bedoel je?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ja.
 

STF

  • #6
Een zekeringautomaat valt natuurlijk wat lastiger te testen dan een aardlekschakelaar maar ik heb weleens doelbewust kortsluiting en overbelasting veroorzaakt om te kijken hoe de verschillende merken zich gedragen (ik heb hier zekeringautomaten van Siemens, AEG, Kopp, ABB en ASS) waarbij me alleen is opgevallen dat de B10 exemplaren van ASS te gevoelig zijn, die liggen er bij een kleine inschakelpiek al uit. En ABB zekeringautomaten bij -5 al vast vriezen, ondanks de vermelding dat ze tot -20 kunnen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Kortsluiten geeft alleen aan of de automaat uitvalt, niet of deze dat snel genoeg doet en bij welke stroom.

Overbelasten gaat vaak idd wel goed maar ook dan is het afhankelijk van tijd of het ook juist is.

99,9% van de automaten werken prima binnen de gestelde tijden en stromen daar zit de prijs niet in.
Maar doen ze na 10 jaar nog wat ze moeten doen?
zijn de contactvlakken nog goed, is de veerdruk nog goed enz.
Ik denk dat de goedkopere dan echt wel negatieve verschillen laat zien, vooral bij automaten die het zwaar te verduren krijgen.
 

STF

  • #8
Tja dat is nog even afwachten, sinds najaar 2007 ben ik de goedkope ASS spullen gaan gebruiken dus het zit er nog niet zo heel lang in.
De laatste paar jaar wel al diverse malen AEG zekeringautomaten gehad die na werkzaamheden niet meer terug ingeschakeld kon worden, en ook eentje van AEG die juist niet meer uitschakelde, exacte leeftijd onbekend maar ik zou het bouwjaar zo rond eind jaren 70 schatten.

Ik sta sowieso al jaren bekend om het kopen van kapotte lampen, van het goedkoopste tot het allerduurste merk is vrijwel de helft bij aankoop kapot mits ik ze dus gekocht heb. Meestal gaat het dan om spaarlampen maar heb ook wel kapotte LED lampen, gloeilampen, TL buizen, PL lampen en halogeenlampen gekocht, maar afgelopen jaar ook tot drie keer toe kapotte aardlekschakelaars gekocht en die waren toevallig alledrie NIET van het goedkope merk ASS. Een zo'n aardlekschakelaar van een duurder merk maakte het wel heel bont; begon na montage gelijk te smeulen... En wat te denken van de Osram spaarlamp die direct na inschakeling echt in brand vloog, hele lamparmatuur inclusief bedrading vernield...
En voordat iemand gaat beginnen dat het aan het voltage o.i.d. ligt, in ons vorige huis zo'n 350 kilometer hier vandaan waren de problemen precies hetzelfde met aanschaf van nieuwe lampen en apparatuur: vaker stuk dan heel.

Heb in het verleden weleens onderdelen op het laatst zowat voor niets gekregen omdat leveranciers zich echt dood schaamden dat ze me op het laatst al het derde exemplaar van iets stuurden en het weer stuk bleek te zijn. Totaal niet bestaande foutcodes bij computerapparatuur, afwasmachines, wasmachines, etc. Ik: Er staat storingscode 23 op het display. Fabrikant: Dat kan niet, de storingscodes gaan tot 21 bij dit apparaat! Monteur die dan langs kwam: dit heb ik nog nooit meegemaakt, hoe is het mogelijk dat u storingsnummers krijgt te zien die niet bestaan...

Onze horeca-keuken heeft ook weleens compleet vol rook gestaan doordat de afwasmachine droog stond te verhitten, geen van de veiligheden die controleert of er eigenlijk wel water in de machine zit waren defect o.i.d, toch stond de machine droog te verhitten.
En ook hier ging het om een van de duurdere merken... Winterhalter...

Het is onderhand een heel verhaal geworden en ben een beetje afgedwaald van het eigenlijke onderwerp, maar wat mij betreft is een duurder merk lang niet altijd beter. Ik denk dat als ik een boek zou gaan schrijven over problemen met dure apparatuur het een 24 delige reeks wordt en het boek met problemen over spotgoedkope apparatuur een zakpocket wordt. :mrgreen:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Ik heb eigenlijk weinig zinnigs toe te voegen, behalve dat wij installatieautomaten
B/C16 2pol. kunnen inkopen voor ca € 4,50 netto excl. btw.

Deze dingen voldoen aan alle eisen maar ik vraag me ook al langer
af waar dit verschil in prijs in zit. Het lijkt me erg moeilijk te testen,
en uitval of problemen heeft het betreffende installatiebedrijf er niet mee.
Prijzen zijn absurd laag, en het is toch een erg bekend merk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu