Prepareren oude stuclaag t.b.v. nieuw stucwerk

Metroplex

  • #1
Beste klusexperts, ik wil graag jullie advies vragen over het volgende:

We willen een metalstud wand opnieuw laten stucen (glad pleisteren). Deze wand is een jaar of acht geleden door een kennis/hobbystucadoor voorzien van schuurwerk o.b.v. geelband. Deze hobbystucadoor heeft zich toentertijd wat overschat door de wand (circa 10 x 3,5 m) in één keer in zijn eentje te stucen. Toen die aan het einde v/d wand klaar was met gladzetten was het stucwerk aan de beginzijde al te ver afgebonden om nog netjes te kunnen door- en afschuren. Hij heeft hier toen direct en dun laagje (1 mm) overheen gezet om toch nog een enigszins acceptabel schuurresultaat te behalen. De totale laagdikte is circa 3 tot 4 mm. De wand is in de loop der jaren van een drietal latex muurverflagen voorzien.

De tweede dunne laag van circa 1 mm (dus niet de latex lagen) begint nu op een groot aantal plaatsen los te laten of heeft nog slechts een minimale hechting met de eerste laag. Onder dit toplaagje komt een gladde ondergrond tevoorschijn (zie foto).



Dit is dus derhalve een onbetrouwbare ondergrond om zo opnieuw overheen te stucen.

Nu heb ik de volgende aanpak in gedachten en wil deze graag aan jullie voorleggen:
- De gehele wand inkrassen m.b.v. een driehoekige verfkrabber (horizontale krassen met een onderlinge afstand van +/- 10 cm, circa 3 mm diep)
- Daar waar het dunne toplaagje geen hechting heeft zal deze door het inkrassen los springen. Evt. verder afsteken met een plamuurmes
- Geheel voorstrijken met een universeel voorstrijkmiddel
- Glad pleisteren met goudband en afwerken met Arduplan (dit keer door een profi stucadoor :wink: )

Is dit een goede aanpak en hebben jullie nog tips? En wat voor laagdikte moet er minimaal worden aangehouden voor de goudband laag?

Bij voorbaat dank!
 

BeeTeeWee

  • #2
Je hebt je al aardig verdiept. Dat de loszittende delen geen stabiele ondergrond vormen is je al duidelijk, zeker die laatste 1mm laag moet er dus zoveel mogelijk af. Daarna inderdaad even voorstrijken.

Maar waarom Goudband? Voor Goudband staat een minimale laagdikte van een centimeter. Da's dik hoor! Als je weer opnieuw schuurwerk wilt, bedoel je waarschijnlijk Geelband. Dan kun je al volstaan met de helft van de laagdikte: 5mm. Wil je gewoon een gladde muur, dan zou ik gewoon Roodband nemen.
 

Metroplex

  • #3
@BeeTeeWee: dank voor je reactie! V.w.b. Roodband i.p.v. Goudband heb je zeker een goed punt. We willen een gladde muur en als ik de gipswijzer en productspecificaties er op na sla dan is Roodband de beste keuze.

Ik zat met Goudband in mijn hoofd omdat de stucadoors die ik toe nu toe in mijn omgeving aan het werk heb gezien voor glad werk eigenlijk altijd Goudband zie smeren. Ook in mijn eigen huis zijn alle nieuwe stucplaten plafonds en de bestaande muren (met oude cement gebonden pleisterlagen) met Goudband afgewerkt en daar zit echt geen 10 mm op, misschien net aan 5 mm. Deze plafonds en muren zien er na tien jaar nog perfect uit, geen scheuren of hechtingsproblemen o.i.d. Nu ben ik toch benieuwd waarom men dan toch Goudband heeft gebruikt. Heeft dit een prijstechnische reden of is dit makkelijker te verwerken?

Ik ga mij bij de inhuur van een stucadoor op de vlakte houden en kijken waar die zelf mee komt. Met de opgedane kennis kan je dan inschatten of je een echte vakman in huis haalt :mrgreen:
 

BeeTeeWee

  • #4
Ik kan zelf heel behoorlijk stuccen (al zeg ik het zelf :oops: ), maar maak gewoon lang niet de meters van een ervaren stucadoor :cry: .

In het begin van onze verbouwing (meerjarenplan) had ik op de begane grond 400 M2 ineens te stuccen. Dat heb ik toen maar eens uitbesteed, toen was het gelukkig in enkele dagen klaar. Maar die stucadoor gebruikte veel MP75 (mag ik dat noemen?), dat is normaal gesproken bedoeld als een spuitgips, voor spackwerk en zo. Dat heeft bij ons echter ook hele strakke (=vlakke) resultaten gegeven en hij liet de laagdikte rustig van enkele millimeters tot enkele centimeters varieren, net wat op een bepaalde plek nodig was. Dan weet je dat alvast als ie daarmee aan mocht komen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Zowel met roodband, goudband, als MP75 kun je een mooie gladde muur gebruiken.

Roodband is compacter als goudband, en dus ook moeilijker smeerbaar en af te werken.
Ook is de open tijd van roodband korter als van goudband, zodat je het sneller af moet werken.
Zeker de roodband die bij de doe het zelf zaken wordt verkocht.

Bijna geen enkele stukadoor gebruikt nog roodband, alleen maar voor kleine oppervlakte bij te werken.

Mp75 daarentegen is zeer licht en heeft een langere open tijd, en makkelijker te verwerken.
Zodat je een groter oppervlakte tegelijk voor kunt zetten, en dan nog gemakkelijk af kunt werken.
En omdat het lichter is als de andere producten, kan je ook meer materiaal op je stucbord gooien, zodat je niet zo vaak omhoog en omlaag hoeft op de trap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu