Potentiaal vereffening badkamer - CAP kabeldoos?

renehi

  • #1
Enige tijd geleden met onze badkamer begonnen te renoveren. Heb ik nog een paar vraagjes m.b.t. tot de pot. vereffening.

Onder de badkamer zit een deel van onze kelder. Hier zijn de aan-/afvoerleidingen blijvend toegankelijk van de diverse metalen delen. Ik wil de metalen delen (zie plaatje) met 2,5 mm draad (met pvc-leiding eromheen) met elkaar verbinden. Dus niet in de badkamer, maar in de daaronder gelegen kelder

De CAP kan dat gewoon een kabeldoos zijn?
De draden moeten die met een aardrails met elkaar verbonden worden? Of kan een steeklasdop ook, ik gebruik namelijk 2,5 mm draad.
Als ik het goed gelezen heb dan hoef ik alleen de wasbak met een aarddraad aan te sluiten en de doucheleiding niet meer, aangezien dit dezelfde leiding is.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het CAP moet in de nabijheid van de badkamer zitten en normaal inspecteerbaar zijn. dus als de kelder normaal begaanbaar is is dat geen probleem.

Een kabeldoos mag een CAP worden.
Steekdoppen zijn niet toegestaan, dat moet een verbindings strip zijn.
 

renehi

  • #3
Oké alles duidelijk. Gewoon nog nieuwsgierig Waarom mag een steeklasdop niet en aardlasklem wel? De werking is toch hetzelfde?

Had ik toch nog een opmerking de CAP wordt niet aangesloten op een centraaldoos van de badkamer, aangezien die er niet is. Maar dus op een andere aardeleiding behorende tot dezelfde groep. Volgens mij is dit geen probleem...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Neen, een aardings strip zijn altijd schroef verbindingen.



Vereffening heeft niets met de aanwezigheid van aarde te maken, het haalt zijn veiligheids werking uit het feit dat alles dezelfde potentiaal heeft doordat ze onderling verbonden zijn.
Ga je nu de aarde vanaf een heel anderount betrekken dan kan je juist de ongewenste potentiaal versleping krijgen.
 

renehi

  • #5
Headhunter bedankt voor je uitleg; ik heb enige tijd geleden ook deze topic doorgelezen ( Bedrading tussen centrale doos contactdoos Vmvk kabel ) staat ook veel info. in.
The headhunter schreef:
Neen, een aardings strip zijn altijd schroef verbindingen.
Dat weet ik, ik heb zo n stripje thuisliggen, maar ik was gewoon ook benieuwd of er qua werking o.i.d. ook verschil in zit. (Af en toe misschien een beetje te nieuwsgierig aangelegd. :mrgreen: )
The headhunter schreef:
Ik heb op dit woord gegoogled maar die kan er ook niks van maken...
 

Pepjo

  • #6
Ik vermoed : ander punt...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als je een probleem hebt met je spatie en ipv een P een O aanslaat krijg je ipv ANDER PUNT, ANDEROUNT.
 

renehi

  • #8
Aha duidelijk... scheelt weer een gat boren van circa 30 cm diep, naar de kabeldoos voor een koppeling met de aardleiding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu