Ribruijn
- #1
Allen,
Laatste verbouwingsklus in ons oude huis is de keuken. Platte dak boven keuken en restant van de uitbouw is bitumen met grind en wordt binnenkort vervangen door een 2-laagse bitumineuze dakbedekking (geen grind meer). Nieuwsgierig naar de staat van het dakbeschot heb ik zo hier en daar alvast het dakbeschot in de keuken geopend, ook omdat er een lichtkoepel wordt vervangen. Ik heb even een foto'tje gemaakt van wat ik aantrof boven de keuken tussen de balken. Gipsplaat, geen dampdichte folie en isolatiewol op de gisplaten met daarboven ventilatieruimte. Zie foto. Dakbeschot ziet er nog aardig uit, is in elk geval droog.
Dit aanschouwend, als het bitumen straks is vervangen wat zou dan een goede manier zijn om van onderaf het dak(je) weer te isoleren? Moet dit in een keuken dampdicht? (is nu ook niet zo)? Wederom isolatiewol met ventilatie onder het dak? Platen piepschuim tussen de balken met ventilatie onder het dak? Of toch maar "all the way" (dampdicht maken direct onder de gipsplaten en dan verder afwerken naar het dakbeschot etc.)
Wat voor mij nog belangrijker is dan een (zeer) goede isolatie is de zekerheid dat mijn dakbeschot niet gaat rotten door damp/vocht aan de onderzijde. Ik wil er eigenlijk 15 jaar geen omkijken meer naar hebben.
Laatste verbouwingsklus in ons oude huis is de keuken. Platte dak boven keuken en restant van de uitbouw is bitumen met grind en wordt binnenkort vervangen door een 2-laagse bitumineuze dakbedekking (geen grind meer). Nieuwsgierig naar de staat van het dakbeschot heb ik zo hier en daar alvast het dakbeschot in de keuken geopend, ook omdat er een lichtkoepel wordt vervangen. Ik heb even een foto'tje gemaakt van wat ik aantrof boven de keuken tussen de balken. Gipsplaat, geen dampdichte folie en isolatiewol op de gisplaten met daarboven ventilatieruimte. Zie foto. Dakbeschot ziet er nog aardig uit, is in elk geval droog.
Dit aanschouwend, als het bitumen straks is vervangen wat zou dan een goede manier zijn om van onderaf het dak(je) weer te isoleren? Moet dit in een keuken dampdicht? (is nu ook niet zo)? Wederom isolatiewol met ventilatie onder het dak? Platen piepschuim tussen de balken met ventilatie onder het dak? Of toch maar "all the way" (dampdicht maken direct onder de gipsplaten en dan verder afwerken naar het dakbeschot etc.)
Wat voor mij nog belangrijker is dan een (zeer) goede isolatie is de zekerheid dat mijn dakbeschot niet gaat rotten door damp/vocht aan de onderzijde. Ik wil er eigenlijk 15 jaar geen omkijken meer naar hebben.