Stekker en stekkerdoos brandlucht en zwart

Hetty2

  • #1
Ik heb in mijn keukenkastje een quooker sinds 5 jaar. Gisteren viel die uit. Nu blijken de stekker en dat ding waar de stekker ingaat zwart en ruikt naar verbrand plastic. ik denk vochtprobleem. afgekoppeld. maar wat nu? er is volgens mij geen stop doorgebrand in de meterkast. Alle andere apparaten en ook het licht doet het nog. Is quooker nu ook stuk? Of is het een kwestie van nieuwe stekker en stekkerdoos en vochtprobleem oplossen? Ik durf nu even niks te doen/te proberen.

stekker (2).jpg stekkerdoos.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel vermogen vraagt de Quooker? En hoeveel vermogen kan die verlengsnoer aan?

Ik ben sowieso geen fan van een Quooker op een verlengsnoer. Maar als het dan moet, neem dan een degelijk snoer en niet zo eentje als je nu had.

Vocht kun je hier al zeker niet bij hebben.

Nieuwe kabel monteren aan de Quooker, en zonder verlengsnoer of met een degelijk exemplaar naar de wcd toe. Op verlengsnoeren en stekkers staat vermeld hoeveel ampere ze kunnen verwerken.
 

Hetty2

  • #3
vermogen is 2200 W, op het verlengsnoer kan ik het niet lezen.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Waar moet de stroom vandaan komen? Kun je niet de kabel van de Quooker vervangen voor een langer exemplaar?
 

HBH

  • #5
@TS: Op stekker en contrastekker zou moeten staan voor hoeveel ampère ze ieder geschikt zijn. Een waarde van 10 A is net te weinig; ga in dat geval voor 16 want die verbrande exemplaren kun je weggooien. De Quooker is hoogstwaarschijnlijk nog wel OK.
Tegenwoordig hoort zo'n Quooker op een aparte groep te zitten. Dus geen gedoe met verlengsnoeren.
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
In de nieuwe NEN1010 hoeft een zware verbruiker niet meer op een aparte groep te zitten, maar toen deze Quooker vijf jaar geleden geplaatst werd nog wel.

Als het even kan een langer apparaatsnoer aan de Quooker met 16 Ampere stekker monteren, die direct naar de WCD kan waar nu het verlengsnoer op zit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Hetty2

  • #7
ik kan niets meer lezen op die snoeren. volgens mij zit hij op een aparte groep voor in de groepenkast. daarin zitten nog gewoon stoppen en niets lijkt daar mis te zijn. Ik zal eens proberen de wandcontactdoos op de sporen, ergens onder de kastjes denk ik. Verder laat ik het eerst voor wat het is, na ongeveer 5 jaar moet zo'n Quooker een onderhoudsbeurt, het lijkt me verstandiger om dat nu te laten doen en hem meteen dit probleem te laten oplossen. Hem= degene die de Quooker ooit plaatste. Toen ik hier kwam wonen heb ik door hem het werkblad laten vervangen en een Quooker genomen. Voordien zat er een keukenkast-boilertje. Voorlopig maar even de waterkoker van zolder halen dan.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Zorg aub wel dat het iemand is die elektrisch goed is onderlegd. Ik zou gewoon de snoer van de Quooker vervangen door eentje die lang genoeg is om direct in de wcd te kunnen. Ook weer letten op dat deze snoer 16a moet kunnen hebben.
 

Hetty2

  • #9
dank voor uw tips, vonkentrekker! dat snoer vervangen lijkt me niet zo eenvoudig, het komt uit het apparaat, dat moet ik dan openmaken ofzo. volgens mij is hij wel o.k. met electrisch, is al 30 jaar keuken renoveerder met goede recensies en bij mij ook altijd goed werk geleverd. Dit probleem komt vast (mede) door vocht, er lag wat water in dat kastje.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

HBH

  • #10
Kennelijk loop ik achter bij NEN-1010. Waarom moet het dan nu terug naar zoals het lang geleden was en per wanneer is die laatste wijziging ingegaan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Inderdaad apparaat open schroeven en daar de snoer vervangen :prima:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Ik denk dat dit niet het gevolg is van vocht maar van een slecht afgemonteerd contra-stekker, waarschijnlijk geen adereindhulzen toegepast. Hierdoor ontstaat weerstand en warmte en uiteindelijk verbrand de boel. Zoals gezegd zal het quooker snoer vervangen moeten worden en kan het verlengsnoer de vuilnisbak in.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Hetty2

  • #13
Eerst het verlengsnoer weggegooid en de stekker van de Quooker eerst gewoon in het stopcontact. Dat kon gewoon, geen idee waarom het verlengsnoer er tussen zat. Alles deed het weer (de stop bleek doorgeslagen, die eerst vervangen).
De volgende dag stond weer wat water in het kastje. De stekker er weer uit (de Quooker deed het nog maar combi met vocht leek me niet verstandig). Nu blijkt de afvoer verstopt. Niet in de sifon maar verderop. Het water wordt, als er veel tegelijk afloopt, teruggegooid via de Quooker expansie afvoerslang en die loopt dan over naar buiten. Weg van de minste weerstand. Dit alleen bij grote hoeveelheden water; ik heb een logee die de afwas in de spoelbak doet, zelf doe ik het altijd in een kleinere bak met minder water. Als hij de stop eruit haalt en het water loopt weg, dan gebeurt het. Als het water langzamer wegloopt is er niks aan de hand. Nu eerst maar azijn/heet water soda proberen. De Quooker doet het gewoon weer goed, met de oorspronkelijke stekker dus. Als het toch weer misgaat een trekveer of hoge drukspuit erop. Het stopcontact zit laag, die vervangen door een buiten stopcontact dat beter tegen vocht kan voor het geval DAT?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Op de foto lijkt de stekker ook wel wat geleden te hebben; ik zou het snoer alsnog vervangen.

Als je het vochtprobleem oplost dan is een waterdichte wcd niet nodig. In de keuken worden normaliter gewoon normale wcd's toegepast.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, XanderH en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #15
Wat Vonkentrekker vermeldde kan inderdaad geen kwaad.
Stekker heeft inderdaad ook het nodige te lijden gehad.
En inderdaad het vochtprobleem oplossen, dan heb je ook geen waterdicht contactdoos nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Hetty2

  • #16
bedankt voor de reacties. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als de stekker beschadigd is en ik hem gewoon laat zitten? (en er geen lekkage meer optreedt)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Dat deze minder goed contact maakt, hitte veroorzaakt waarna je keuken in de fik vliegt. Kans is niet enorm maar ik zou het risico niet willen lopen voor zo'n simpel snoertje. Zeker niet omdat de Quooker altijd aan staat, ook als jij ligt te slapen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #18
Gemiddeld heb je een kans van 1 op 67 per jaar op een woningbrand. 30% wordt veroorzaakt door kortsluiting of een defect apparaat. Dat is dus ongeveer 1 op de 200 woningen per jaar waar brand is door een defect apparaat. Jouw apparaat heeft een defecte stekker, en trekt hoge vermogens dus in jouw woning is die kans op dit moment veel groter dan die 1:200. Ik zou die kans niet wagen.

Bron: https://federatieveilignederland.nl.../feiten-en-cijfers/feiten-en-cijfers-branden/
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Hetty2

  • #19
nou, deze info overtuigt mij van de noodzaak om de stekker te vernieuwen! Ik wist niet dat dit zo vaak voorkwam.
Dank jullie wel.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Ja kortsluiting en stof in de wasdroger zijn veel voorkomende brand oorzaken. Iemand die handig is met elektra heeft in 10 minuten het snoer vervangen en het snoer zal ook veel kosten. Daarvoor kun je dat risico niet lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu