Plafond, spots, brandwerend , triple leaf effect

Quibus

  • #1
MIJN VRAAG:
ik vrees dat ik door het plaatsen van de brandwerende laag in het midden tussen de balken een Triple Leaf Effect creëer. Hoe los ik dit op?
Voor situatie zie het verhaal hieronder.





Ik ga de oude rieten plafonds slopen.
Wat wil ik graag:
- nieuw gestucadoord plafond met herstellen van originele ornamenten ( Silberling collectie, ingestucte ornamenten , zie voorbeeld van een ander plafond in ons huis )
- in het plafon moeten inbouwspots komen (mogelijk gipsen armaturen ) tussen buitenste perklijst en kooflijst.
- ik wil enige mate van geluidsisolatie. Om geluid van de bovenburen te beperken en ook geluid van ons naar de bovenburen
- Plafond moet voldoen aan de norm van de brandweer ( woningscheidend, 60 min brandvertraging ) Omdat erboven een ander appartement is moet er een gesloten brandwerend plafond aangebracht worden.
- Plafond mag niet verlaagd worden

situatie:
- Balkenlaag van ongeveer : 23 cm * 7,5 cm. Balken liggen gemiddeld 75 tot 80 cm uit elkaar (h.o.h.) Grootste afstand h.o.h. is zelfs 90 cm h.o.h. ( komt enkele keren voor) . Bovenop de balkenlaag ligt de constructievloer van de buurman (30 mm dikke grenen planken met veer en groef.

Hoe denk ik dit te gaan aanpakken:
- Slopen oude plafonds en tengels
- geluidsisolatie: Plaatsen van platen steenwol of glaswol tussen de balken en tegen de constructievloer van de buurman
- Om 60 minuten brandvertraging te verkrijgen: Onder de platen steenwol plaats ik een laag speciale branderende gipsplaten ( zie plaatje uit het gyproc BRANDBOEK ). En ook de zijkanten van de balken worden met deze gipsplaat bekleed. Als goedkoper alternatief gebruik ik mogelijk dubbel gips in plaats van de brandwerende platen. Nu heb ik nog een ruimte van ongeveer 10 cm over tussen onderkant van de brandwerende laag en de onderkant balken.
- Tegen de balken plaats ik tengellatten ( 35 mm dik * 70 mm breed in verband met de relatief grote overspanningen tussen de balken )
- Tegen de Tengellatten plaats ik Stucanet voorzien van uitsparingen voor spots
- Stucadoor kan nu het stucanet stuccen. De gipsen spots instuccen en de ornamenten aanbrengen en instuiven.

- Mocht na deze operatie blijken dat de geluidsreductie ( geluid van de buren ) niet voldoende is dan gaan wij in samenwerking met de buurman een geluidsisolerende vloer in zijn appartement aanbrengen. Daarbij denk ik aan de bekende gipsvezelplaten met eronder een laag steenwol.
(appartement buurman is groter dan het plafond wat ik nu ga vernieuwen en beslaat ook ander plafonds in onze woning)

MIJN KWESTIE:
ik vrees dat ik door het plaatsen van de brandwerende laag in het midden tussen de balken een Triple Leaf Effect creëer.
Nu dacht ik erover om de brandwerende laag direct tegen de constructievloer van de buurman te plaatsen ( dat is volgens ROMAN een heel goede manier om extra geluidsisolatie te verkrijgen.
Nu heb ik telefonisch contact gehad met de producent van de brandwerende platen ( Gyproc ). Zij garanderen echter alleen de 60 min brandwering indien er tussen de constructievloer en de brandwerende platen een afstand ( plenum ) zit van minimaal 5 centimeter.
Het weglaten van de brandwerende laag en in plaats daarvan het plafond met inbouwspots brandwerend maken is volgens mij niet goed mogelijk. Dan zou om elke spot een hermetische dichte en brandwerende kap gebouwd moeten worden (spots worden te heet ). De PVC electra leidingen die naar de spots en de kandelaar lopen moeten hermetisch afgekit worden met brandwerende kit of speciale manchetten.

2 VRAGEN:
Hoe ga ik voorkomen dat het Triple leaf Effect gaat zorgen voor onverwachte resonanties?
Kan Het plaatsen van de Fermacell Vloer bij de buurman voor verder onverwachte resonanties zorgen? ( in feite ontstaat een QUADRUPLE leaf : fermacell(1) - constructievloer(2) - brandwerende platen (3) - stucanet pland (4)

op een website lees ik het volgende over het triple leaf effect: (http://www.soundproofingcompany.com/soundproofing-articles/the-significance-of-air-cavity-depth-the-triple-leaf-effect/)
' A triple leaf simply has three leaves, and therefore two air cavities. You may hear that a triple leaf is to be avoided at all costs. This is partly true. The real problem is that a triple leaf often has a small air cavity. A triple leaf walll that has two giant air cavities is not such a bad thing, but as we saw earlier in this article, a small air cavity can make things much worse. It is much better in most instances to remove the leaf in the middle to join the two smaller air cavities into one large one.'
 

Millew

  • #2
Het triple leaf effect treedt niet per definitie op bij een drielaags opbouw.
Het heeft allemaal te maken met massaverhoudingen en onderlinge afstand van de platen.

In het aangehaalde artikel maakt men een vergelijking tussen een wand met twee platen en drie platen, waarbij wordt uitgegaan van dezelfde hoeveelheid en soort plaatmateriaal en gelijke afstanden tussen de platen. En dan is de conclusie, dat het beter is om een wand te maken met maar één luchtlaag en de plaat die anders in het midden van de wand zou komen, tegen één van de buitenplaten te bevestigen.

In jouw situatie zijn er drie lagen met elk verschillende materialen en stijfheden en daardoor verschillende resonantie-eigenschappen.
Wil je op zeker gaan: er zijn bureau's die dit soort oplossingen kunnen berekenen. Misschien niet exact in absolute zin, maar wel verhoudingsgewijs. Het kan al verschil maken door de brandwerende plaat hoger of lager te monteren of een ander materiaal of dikte te kiezen.

Is er door Gyproc een reden gegeven, waarom de brandwerende platen niet tegen de houten vloer mogen komen? En waarom wel direct tegen de houten balken?
Ik heb daar wel een vermoeden over, maar ik ben benieuwd wat de expert er van zegt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu